FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Ο Καϊάφας, τα έργα και η… τυρόπιτα!

Ημερομηνία: 26-09-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με τη χαρά… μισή, μείναμε, εξαιτίας της δυσμενούς εξέλιξης των έργων ανάπλασης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Καϊαφα που μετά από μισό αιώνα εγκατάλειψης  ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε το έργο,  μπήκαν μπουλντόζες τελικά  το Γενάρη του 2020 και  πριν προλάβει… αλέκτωρ λαλήσαι, έμεινε στη μέση!  Ο  εργολάβος υπέβαλλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης και το έργο οδηγείται ολοταχώς έξω από το ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα, ο Καϊάφας, να παραδοθεί εκ νέου στην εγκατάλειψη σε χειρότερη ακόμα κατάσταση από πριν, αφού το τοπίο μοιάζει “βομβαρδισμένο”,  έχουν μείνει μισοτελειωμένες εργασίες και βεβαίως κανένας πλέον επενδυτής δεν ενδιαφέρεται να βάλει λεφτά από την τσέπη του να αναλάβει την εργολαβία. Η ΕΤΑΔ ‘σφυρίζει’ αδιάφορα, το κράτος κωφεύει!

Ο Καιάφας θα ακολουθήσει την τύχη εκατοντάδων  δημοσίων έργων που έμειναν η θα μείνουν στον “αέρα” και το μόνο επιχείρημα που αιωρείται είναι ότι «ακρίβυναν τα υλικά». Ναι δεν διαφωνούμε,  όμως  και η τυρόπιτα ακρίβυνε, αλλά δεν στέλνω το παιδί μου νηστικό στο σχολείο! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και να κάνει παρέμβαση, γιατί όπως είναι πλέον γνωστό, ο κίνδυνος διακοπής σωρείας δημόσιων έργων ανά την επικράτεια και ταυτόχρονα απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων,   λόγω της εκτίναξης του κόστους των υλικών και των καυσίμων, είναι πλέον ορατός και ο Καϊάφας δεν είναι το μοναδικό έργο που θα έχει  αυτήν την τύχη, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά σε όλη τη χώρα, όπου έχουμε μπαράζ διάλυσης εργολαβιών και απένταξης έργων από το ΕΣΠΑ

. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν κατασκευαστικοί κλάδοι, περισσότερα από 800 έργα αναπλάσεων στους Δήμους σε όλη τη χώρα έχουν σταματήσει ενώ έχει ξεσπάσει κύμα παύσης εργασιών στο 95% των δημοσίων έργων, ειδικά αυτών που συμβασιοποιήθηκαν με πολύ χαμηλές προσφορές.  Με λίγα λόγια, το επόμενο διάστημα θα σκοντάφτουμε πάνω σε… μπάζα, έργων που ξεκίνησαν και έμειναν στη μέση, γιατί πέρα από τις αλματώδεις αυξήσεις στα υλικά, όταν οι εργολάβοι καταθέτουν το λογαριασμό, δεν πληρώνονται!  Και βεβαίως, κανένας εργολάβος δεν εκτελεί έργο για την… ψυχή της μάνας του! Εδώ λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι ένα, είναι πολλά, γιατί πέρα από την κατακόρυφη αύξηση των υλικών και των καυσίμων που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον κατασκευαστικό κλάδο ειδικά στα έργα που έχουν περιορισμένη χρονική προθεσμία εκτέλεσης “εγκλωβίζοντας” τους εργολήπτες, αφού οι συμβάσεις κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, είναι ότι υπάρχει δυστοκία αποπληρωμής από το ελληνικό κράτος για όλα τα έργα του ΕΣΠΑ! Άρα το… γλυκό ήρθε κι έδεσε! Μπορεί λοιπόν το πρόβλημα να είναι λίγο πιο σύνθετο, αλλά εδώ ακριβώς οφείλει το κράτος να εξαντλήσει κάθε θεσμική ιδιότητα και να φρενάρει το κακό που έρχεται, γιατί κάνοντας το κορόιδο, θέτει σε κίνδυνο πολύ σημαντικά έργα όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξη νομών όπως η Ηλεία που μετά θα αναρωτιούνται γιατί μένει καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης. Και η… μοιρολατρική εξήγηση που έτυχε να ακούσω “όπου φτωχός και η μοίρα του”, στην προκειμένη περίπτωση είναι το λιγότερο απαράδεκτη! Το θέμα απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση, γιατί ο ένας μετά τον άλλο οι εργολάβοι δημοσίων έργων, θα βαράνε “κανόνια” και μετά η κατάσταση δεν θα μαζεύεται! Και να δω τι θα λένε οι κυβερνητικοί πολιτικοί στις προεκλογικές τους εκστρατείες, ότι ακρίβυναν τα υλικά; Και εγώ επαναλαμβάνω ότι και η τυρόπιτα ακρίβυνε αλλά το παιδί μου δεν το στέλνω σχολείο νηστικό!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος