FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο οι πυρκαγιές σε Σπιάντζα και Κορυφή

Ημερομηνία: 26-09-2022 | Συντάκτης:

-Ανοιχτές παραμένουν οι δικογραφίες της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές, λόγω διαρκούς εμπλουτισμού με στοιχεία και πληροφορίες

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Οι απανωτοί εμπρησμοί στη Σπιάντζα και στην Κορυφή είναι οι βασικοί γρίφοι που επιχειρούν να λύσουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με τα αρμόδια Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι δικογραφίες και στις δύο περιπτώσεις παραμένουν ανοιχτές και δεν έχουν σταλεί ακόμα στον Εισαγγελέα, καθώς προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το προφίλ των εμπρηστών και τα κίνητρά τους.

Στην περίπτωση της Σπιάντζας, που αξιολογείται ως η πλέον επικίνδυνη διότι απειλεί διαρκώς την κατοικημένη ζώνη, οι πυροσβέστες του Ανακριτικού έχουν συλλέξει σειρά καταθέσεων και μαρτυριών και έχουν καταφέρει να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό κίνητρο εμπρηστικών ενεργειών στο ίδιο ακριβώς σημείο (πίσω από το Ενωσιακό γήπεδο) εκτιμάται ότι είναι η προσπάθεια να αλλάξει η χρήση γης από μέλη συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας. Ο προβληματισμός είναι έντονος, αφού αξιωματικοί της Πυροσβεστικής επισημαίνουν τον κίνδυνο για τους παραθαλάσσιους οικισμούς στη Σπιάντζα και χτυπούν «καμπανάκι».

Στην περίπτωση της Κορυφής, έγκυρες πηγές της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι και εκεί οι εμπρησμοί είχαν στόχο την αλλαγή των χρήσεων γης, αφού πρόκειται για περιοχή δυσπρόσιτη και απομακρυσμένη, στην οποία οι έλεγχοι είναι από σπάνιοι έως ανύπαρκτοι. Η πιθανότητα συσχέτισης με φυτείες κάνναβης είναι πολύ μικρή, αφού όπως ανέφεραν στην «Πρωινή» έμπειροι αστυνομικοί, οι χασισοκαλλιεργητές απλώς εγκαταλείπουν τη φυτεία αν γίνουν αντιληπτοί διότι αν βάλουν φωτιά, πετυχαίνουν το αντίθετο.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στη Λυνίσταινα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο γρίφος φαίνεται να έχει λυθεί, καθώς τα στοιχεία και οι πληροφορίες οδηγούν σε εμπρησμό που σχετίζεται με προσωπικές κτηματικές διαφορές.

Τελευταίο ερωτηματικό αποτελεί η πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη ζώνη των Κρεστένων, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν πείθουν ότι πρόκειται για εμπρησμό και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόκληση πυρκαγιάς από τυχαία αιτία (πχ δίκτυο ΔΕΗ)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος