ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Να μας κινητοποιήσει η νέα επίσκεψη του Εγκέλαδου
Η νέα επίσκεψη του Εγκέλαδου στην Ηλεία οφείλει να κινητοποιήσει τοπικούς φορείς και πολιτεία
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Θύμησες από τις μαύρες μέρες του 93, τότε που “ράγισε» ο Πύργος, ξύπνησε στους Ηλείους ο διπλός σεισμός της περασμένης Παρασκευής που ήρθε με ένταση και διάρκεια και όπως πάντα απρόσκλητος, να μας ταράξει πρωινιάτικα! Ευτυχώς, μείναμε στον φόβο και την ταραχή και όλοι έδειξαν την απαιτούμενη ψυχραιμία, γιατί ο πανικός που δεν είναι διαχειρίσιμη αντίδραση, αποδεικνύεται συχνά πιο καταστροφικός από την ίδια την καταστροφή. Μπορεί να ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και να έχουμε λίγο – πολύ μάθει να ζούμε με τους σεισμούς, όμως η κάθε απρόσμενη επίσκεψη του Εγκέλαδου που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, πάντα εκτός από τη γη, ταρακουνάει και την ψυχή μας.
Και προχθές, εκείνο που προκάλεσε φόβο πέρα από την ένταση, ήταν η διάρκεια του σεισμού, που ήταν τέτοια που άρχισαν να ακούγονται φωνές, κάποια στιγμή στην πολυκατοικία άκουσα και κάτι ουρλιαχτά, μια κυρία με ένα μωρό γεννησαρούδι στα σκαλιά βρέθηκε σε λίγα λεπτά στο δρόμο, όπως και αρκετός κόσμος που πετάχτηκε έξω γιατί… ποτέ δεν ξέρεις! Τέτοιες στιγμές, μεριάζει η λογική. Είναι ο κύριος σεισμός, δεν είναι; Βέβαια αυτοί που πανικοβλήθηκαν περισσότερο ήταν οι γονείς, γιατί εννιά και κάτι το πρωί, είναι μια ώρα “ζωντανή” πλήρους δραστηριότητας, τα παιδιά ήταν στο σχολείο και αν και έχουν αρκετές φορές εκπαιδευτεί για το πώς αντιδρούν σε έναν σεισμό, ήσυχος δεν μπορείς να είσαι.
Ευτυχώς τα αντανακλαστικά και της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας αλλά και των θεσμικών φορέων λειτουργήσαν έτσι όπως έπρεπε, με απόλυτη ψυχραιμία. Οι μαθητές ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των δασκάλων τους, βγήκαν στο προαύλιο όταν τέλειωσε το ταρακούνημα και διακόπηκαν τα μαθήματα και γενικά από τους φορείς ακολουθήθηκε στη συνέχεια όλο το πρωτόκολλο, συγκλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα συντονιστικά όργανα της ΠΕ Ηλείας και των δήμων και αμέσως ξεκίνησαν αυτοψίες σε σχολεία και δημόσια κτίρια. Βέβαια το ότι όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε γιατί ο σεισμός ευτυχώς δεν ήταν καταστροφικός, δεν μας καθησυχάζει, γιατί η κακή πρότερη εμπειρία που έχουμε αντιθέτως θα πρέπει να μας κινητοποιήσει εκ νέου.
Τις αμέσως επόμενες μέρες με μια ψυχραιμότερη ματιά θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν σε έναν γενικό έλεγχο της στατικότητας όλων των σχολείων του νομού, αλλά και όλων των δημόσιων κτιρίων γιατί διάφοροι προσεισμικοί έλεγχοι που ξεκίνησαν στο παρελθόν δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω έλλειψης κονδυλίων. Και αυτό είναι χρέος της πολιτείας και βέβαια δεν αφορά μόνο την Ηλεία. Όμως ο δικός μας νομός που είναι “επιρρεπής” σε φυσικές καταστροφές, σε σεισμούς και πυρκαγιές, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τη θωράκισή του και την αντισεισμική και την αντιπυρική. Και όχι αποσπασματικά και ευκαιριακά κατόπιν εορτής, φαινόμενο συνηθισμένο, αλλά συντονισμένα και με σχέδιο συγκεκριμένο.
Εδώ μετά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ετών, υπάρχουν ακόμα ορισμένα δημόσια κτίρια “πληγωμένα” στα οποία έχουν γίνει μικρομπαλώματα και που επιβάλλεται να ελεγχθεί ξανά η στατικότητά τους. Γιατί οι νέες οικοδομές – καινούργια σχολεία αλλά και πολυκατοικίες- που έχουν χτιστεί με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό θεωρούνται τουλάχιστον ασφαλή. Πρόληψη σε όλα τα επίπεδα και στην ενημέρωση, ξανά και ξανά, να τα εμπεδώσουμε και οι μεγάλοι και τα παιδιά. Για να μην πηγαίνει η ψυχή μας στην… κούλουρη κάθε φορά που η γη τρέμει!!! Γιατί δεν φτάνει να ξορκίζουμε απλώς το κακό…