FOLLOW US: facebook twitter

Ευρω-«καμπάνα» για εικονικές αγροτικές επιδοτήσεις! 

Ημερομηνία: 01-04-2024 | Συντάκτης:

-Ζητάει πίσω 280 εκατ. ευρώ από δικαιούχους η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για αφύσικη αύξηση στα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και στα βοσκοτόπια

-Το πρόστιμο αναγνωρίζει εμμέσως με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιμ.: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τάξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και του αγροτικού κόσμου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) να επιβληθεί πρόστιμο 28΄1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ως «δημοσιονομική διόρθωση», εξαιτίας υπερβολικών επιδοτήσεων που αξιολογούνται ως «ύποπτες» από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν (DGAgri).

Όπως αναφέρει το agronews.gr, η πρόταση για «καμπάνα» 281 εκατ. ευρώ αφορά τις αιτήσεις ΟΣΔΕ της περιόδου 2019-2021 και τα οικονομικά έτη 2020-2022λ και επικαλείται ασυμφωνία του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και κάνει λόγο για αφύσικη αύξηση των αιτήσεων από το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων στην περιφέρεια των βοσκοτόπων – χωρίς ζώα και για αφύσικη αύξηση 26% στον αριθμό των μεταβιβάσεων δικασιωμάτων σε σύγκριση με τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών.

«(…) το 2022, οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους και δεσμεύσεις στους πληθυσμούς των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς ζώα. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αφορούσαν δικαιούχους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αιτήσεων, οι οποίοι ελέγχθηκαν τόσο διοικητικά όσο και επιτόπου. Λόγω του μεγάλου αριθμού, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε το 2023, οπότε και θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα (…) Ένας έλεγχος διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στις μεταβιβάσεις αφορούσε δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, που χορηγήθηκαν από το εθνικό απόθεμα σε νέους αγρότες και νεοεισερχόμενους κατά το προηγούμενος έτος αξίωσης 2020», αναφέρεται σε αποσπάματα της απόφασης της DGAgri.

Το πρόστιμο αναγνωρίζει εμμέσως με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει ότι πρώτα θα ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα. Αναλαμβάνει επίσης δράση για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων. Όλα αυτά, πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥΠΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντος να διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος