Ημερολόγιο Λυκείου Ελληνίδων Πύργου – 12 μήνες-12 καλλιτέχνες: Εικαστική συνομιλία κορυφής!
Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2023 του Λυκείου Ελληνίδων του Πύργου στο Λάτσειο αφιερωμένο στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης
- Αγγέλικα Κοροβέση, Κώστας Βαρώτσος και Εβίτα Κανέλλου παρουσίασαν το έργο τους- Τον ΔΑΝΙΗΛ παρουσίασε η επιμελήτρια των έργων του Δρ. Λίνα Τσικούτα
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Μια πραγματικά σπουδαία εικαστική “συνομιλία” και συνεύρευση των καλλιτεχνών και δημιουργών που είτε γεννήθηκαν στον Πύργο είτε έλκουν την καταγωγή τους από την πόλη, οι περισσότεροι εξ αυτών μάλιστα τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης, αποτελεί το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023 του Λυκείου των Ελληνίδων του Πύργου, παρακαταθήκη για την περιοχή μας, που παρουσιάστηκε σε μια εξαιρετική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα του Δ.Σ στο Λάτσειο. Κάποιοι εξ αυτών ήταν παρόντες είτε με την φυσική τους παρουσία, είτε μέσω ζωντανής σύνδεσης, ενώ οι μεγάλοι “απόντες” από την ζωή, παρουσιάστηκαν μέσα από το έργο τους, από τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο που ήταν και συντονιστής της βραδιάς σε αυτό το μεγάλο εικαστικό ταξίδι και που έθεσε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της επαναδημιουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Πύργου.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΛΕΠ κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, τονίζοντας ότι από φέτος το Λύκειο του Πύργου μπαίνει στη δεύτερη εκατοταεντηρίδα της ζωής του ακμαίο και ζωντανό μέσα στην πολυποίκιλη κρίση που βιώνει η κοινωνία μας και αναφέρθηκε στην μακρόχρονη πορεία του και στις δράσεις του. Μάλιστα κάνοντας αυτήν την αναδρομή, ξεκίνησε από την παρουσία του Άγγελου Σικελιανού και την ομιλία του στο βήμα του Λύκειο του Πύργου με θέμα εμπνευσμένο από τα αετώματα της Ολυμπίας στις 4 Φεβρουαρίου 1928 “ Ο Σικελιανός χάρισε στον Πύργο εκείνη τη βραδιά του 1928 πλούσια τη δωρεά της λυρικής ψυχής του»- τόνισε- φτάνοντας ως τα νεότερα χρόνια και το σήμερα. όπου το ΛΕΠ έχει κάνει πολλές εκδηλώσεις και αφιερώματα στους ντόπιους δημιουργούς και λογοτέχνες. Τέλος η κ. Παρασκευοπούλου επισήμανε ότι το Ημερολόγιο του ΛΕΠ για το 2023, είναι αφιερωμένο στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης μας, τιμά εξαιρετικούς Ηλείους δημιουργούς που σφράγισαν με τα έργα τους την πνευματική ζωή του τόπου και καταλήγοντας αναφέρθηκε ονομαστικά σε καθέναν από όσους συνέβαλλαν για να γίνει το Ημερολόγιο αλλά και η εκδήλωση.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος που συνεχάρη το ΛΕΠ γι αυτήν τη πρωτοβουλία και έκανε μια εκτενή αναφορά στην δημιουργία του Μουσείου που θα φιλοξενήσει την ιστορία της πόλης του Πύργου, τονίζοντας ότι σε λίγο καιρό η πόλη μας θα μπορέσει να έχει ξανά την Δημοτική της Πινακοθήκη για να φιλοξενήσει τα έργα όλων των Ηλείων σπουδαίων καλλιτεχνών.
Ακολούθως ο τ. δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος, σε μια πολύ ωραία ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα έργα των καλλιτεχνών που παρουσιάζει το Ημερολόγιο του ΛΕΠ κλείνουν μέσα τους τις ανάσες του τόπου μας και αποτελεί πράγματι μια αισθητική παρέμβαση στην ζωή της περιοχής μας. Στην συνέχεια ξεκίνησε η παρουσίαση του Ημερολογίου του ΛΕΠ από τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο με εμβόλιμες παρουσιάσεις από τους ίδιους τους δημιουργούς που βρίσκονταν στην εκδήλωση, είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω της τεχνολογίας.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 μήνες- 12 καλλιτέχνες
Το Ημερολόγιο ανοίγει τιμητικά με τον Τάκη Σινόπουλο (1917-1981),τον μεγάλο μας ποιητή που “έρχεται συνεχώς από τον Πύργο”, ο οποίος ασχολήθηκε και με την ζωγραφική από τη δεκαετία του 1960 και ύστερα από παρότρυνση της ποιήτριας και τεχνοκριτικού Ελένης Βακαλό.
Στον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ο εικαστικός ΔΑΝΙΗΛ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ γεννημένος στον Πύργο ( 1924-2008), που υπήρξε ένας πρωτοποριακός Έλληνας καλλιτέχνης της γενιάς του 1960, δημιούργησε και έζησε στο Παρίσι σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, κάνοντας λαμπρή καριέρα διεθνώς. Πάντα έμενε και στον Πύργο και δούλευε στο εξοχικό του κοντά στο φάρο Κατακόλου. Την καλλιτεχνική διαδρομή, του ΔΑΝΙΗΛ, την τεχνοτροποία και την εξέλιξη των υλικών που χρησιμοποιούσε στα έργα του, παρουσίασε εξαιρετικά συγκινημένη, η ιστορικός τέχνης, στενή του φίλη και επιμελήτρια των έργων του Δρ. Λίνα Τσικούτα, η οποία είναι και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου το έργο του παρουσιάστηκε εκεί αναδρομικά το 1998., ενώ έκθεση των έργων του είχε γίνει και στον Πύργο. Το 2007 λίγο πριν το θάνατό του ο ίδιος έκανε μια μεγάλη δωρεά των έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και όπως είπε η κ. Τσικούτα, ευτυχώς έτσι διασώθηκαν αλλιώς είτε θα βρίσκονταν σε κάποιες ιδιωτικές συλλογές, είτε θα ήταν αγνοούμενα. Τέλος η Δρ. Τσικούτα επισήμανε ότι ονειρό της είναι αν δημιουργηθεί ένα Μουσείο με τα έργα του ΔΑΝΙΗΛ και ακόμα ότι η ίδια θα είναι αλληλέγγυα σε ότι της ζητηθεί από τον δήμο Πύργου για το Ιστορικό Μουσείο της πόλης.
Στον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ, ο εικαστικός ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, γεννημένος στον Πύργο το 1927 που παράλληλα έχει στο ενεργητικό του και ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αδημοσίευτο. Στην εκδήλωση του ΛΕΠ, ο γιός του μας αφιέρωσε ένα ποίημά του το οποίο διάβασε με μοναδικά εκφραστικό τρόπο ο Γιάννης Μανώλης από την Θ.Ο Πύργου.
Στον ΜΑΡΤΙΟ ο διακεκριμένος εικαστικός ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ γεννημένος στον Πύργο το 1952 γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τα έργα του που διακρίνονται από μια εικαστική αναζήτηση με υπαρξιακές προεκτάσεις, Τον Γ. Αδαμάκο είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε από κοντά το καλοκαίρι στην Εικαστική του έκθεση στο Επιτάλιο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Επί της Αλός.
Στον ΑΠΡΙΛΙΟ η εικαστικός ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ, επίσης γεννημένη στον Πύργο όπου τα έργα της κοσμούν μουσεία, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό και η οποία αντιπροσώπευσε επίσημα την Ελλάδα σε εκθέσεις ανά τον κόσμο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Ή ίδια έδωσε το παρών στην εκδήλωση του ΛΕΠ στον Πύργο και μας έδωσε συνοπτικά μια γεύση των έργων της μέσα από διαφάνειες. Τόνισε δε, ότι βασικό κριτήριο για την ίδια, είναι η αναζήτηση του ωραίου στα έργα της που αποτελεί και την πάγια έμπνευσή της. Μάλιστα όπως εξομολογήθηκε στο κοινό, το άγαλμα του Διός στην Ολυμπία και η παιδική της ματιά, ήταν εκείνο που την συγκίνησε βαθιά και καθόρισε και την μετέπειτα πορεία της. “Μέσα από τα έργα μου θέλω να προσθέσω κάτι στον έρωτα για το καλό, την φιλοκαλία” ανέφερε.
Στον ΜΑΙΟ ο γλύπτης ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, με το πιο γνωστό του έργο “Τον δρομέα” , όπου μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά ο πατέρας του ήταν από την Αλφειούσα, την Βολάντζα όπως λέει ο ίδιος και η μητέρα του από τον Πύργο. Μάλιστα ο Κώστας Βαρώτσος, παρακολούθησε όλη την εκδήλωση του ΛΕΠ σε ζωντανή σύνδεση και είχαμε την χαρά να τον ακούσουμε σε μια δική του παρέμβαση. Τονισε ότι το τρίπτυχο Αλφειούσα- Κουρούτα- Αμαλιάδα, ειναι ένα τρίπτυχο που έχει πάντα μέσα του και το οποίο έθεσε την πολιτιστική του βάση και τις γενικότερα τις βάσεις της αισθητικής του σε ολη τη δουλειά του. Επισήμανε ακόμα η δική του δουλειά είναι βασισμένη στον προσδιορισμό της πολιτιστικής υπόστασης του τόπου του και πάντα σε όποιο μέρος της χώρας ή του κόσμου που εργάζεται, προσπαθεί να γίνει φορέας του τόπου αυτού, κυνηγώντας πάντα τη μαγεία μέσα από την δικη του πολιτιστική υπόσταση. Ο κ. Βαρώτσος έκλεισε την παρέμβασή του με την ευχή να στηθεί στην πόλη το Μουσείο της Ιστορίας του Πύργου που θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για τους νέους καλλιτέχνες να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Στον ΙΟΥΝΙΟ η εικαστικός ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ, γεννημένη στον Πύργο που ασχολείται με την ζωγραφική και την φωτογραφία η οποία επίσης παρευρέθηκε στην παρουσίαση, τονίζοντας ότι η ποιοτική αυτή εκδήλωση του ΛΕΠ είναι αντάξια του έργου που επιτελεί το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου προάγοντας τον πολιτισμό. Επί της ουσίας είναι μια σπουδαία εικαστική συνομιλία των ντόπιων καλλιτεχνών τους περισσότερους μάλιστα όπως είπε τους γνωρίζει, τους αγαπά και τιμά το έργο τους από τότε που διοργάνωναν εκθέσεις στον Σύνδεσμο των Εν Αθήναις Πυργίων.
Στον ΙΟΥΛΙΟ ο ζωγράφος και γλύπτης ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΚΟΥΡΑΣ όπου το έργο του, έχει παρουσιαστεί σε οκτώ ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων το 2006 στο μέγαρο την Νομαρχίας του Πύργου καθώς και σε πολυάριθμες ομαδικές.
Στον ΑΥΓΟΥΣΤΟ ο εικαστικός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ με καταγωγή από ην Βαρβάσαινα, ο οποίος έκανε παρέμβαση στην εκδήλωση μέσα από ένα βίντεο μιλώντας για το έργο του και τον τόπο καταγωγής του. Ο Κ. Π. διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ που γεννήθηκε και ζει στον Πύργο και δημιουργεί μέσα από διάφορες τεχνικές που εφαρμόζει στα υφάσματα που χρησιμοποιεί όπως βαφή, μπατικ, μεταξοτυπία, ηλιογραφία, shibori, μονοτυπία κλπ
Στον ΟΚΤΩΒΡΙΟ ο ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΑΚΟΣ γεννημένος στα Μακρίσια όπου τα έργα του υπάρχουν σε πόλεις πολλών κρατών σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους, ενώ έχει φιλοτεχνήσει έργα του και για τον δήμο Πύργου.
Στον ΝΟΕΜΒΡΙΟ ο ζωγράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννημένος στον Πύργο, όπου έργα του κοσμούν και το Λάτσειο από την Δημοτική Πινακοθήκη. Έζησε και ζωγράφισε στον Πύργο μέχρι τον θάνατό του το 2011.
Το Ημερολόγιο του ΛΕΠ κλείνει ένας σπουδαίος καλλιτέχνης του Πύργου. Στον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ο διακεκριμένος σκιτσογράφος ΣΤΑΘΗΣ ( ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ) για τον οποίο δεν χρειάζονται και μεγάλες συστάσεις. Την παρουσίαση του έργου του έκανε ο στενός του φίλος Χρήστος Κωνσταντόπουλος . Βραβευμενος με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία, με πληθος ατομικών εκθέσεων στο ενεργητικό του, με τελευταία στον Πύργο φέτος το καλοκαίρι στην Δημοτική Αγορά. Ένας γνήσιος Πυργιώτης δεμένος πάντα με την γενέτειρα του, μεδεσμούς αίματος και ψυχής.
Τέλος να σημειώσουμε ότι στο Ημερολόγιο του ΛΕΠ, παρουσιάζονται ακόμα ο εικαστικός Νίκος Τουμαζάτος, που τα τελευταία τρία χρόνια διατηρεί το δικό του εργαστήρι όπου διδάσκει ελεύθερο σχέδιο, ζωγραφική, κόμικς και εικονογράφηση, καθώς και την ζωγράφο Άννα Μαρία- Ραυτοπούλου γεννημένη στον Σταφιδόκαμπο.
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Κοροβέσης και Δ. Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, π πρ. δημαρχος Πύργου Ν. Παρασκευόπουλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μ. Σταθοπούλου, ο επικεφαλής της παράταξης Μπορούμε Στ. Καννής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.