FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο καραντίνας β΄: Άνοιξαν οι… “βαλβίδες αποσυμπίεσης”!

Ημερομηνία: 22-03-2021 | Συντάκτης:
Σκίτσο Δημήτρη Χατζόπουλου
Γράφει μια πρώην και νυν έγκλειστη

Μετά την τελευταία περιγραφή των  “γενναίων” αλλαγών των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν ήδη σε ισχύ, όπου εν ολίγοις τα “έξυπνα” μέτρα μετονομάστηκαν σε “βαλδίβες αποσυμπίεσης” της κοινωνίας, είμαι πλέον πεπεισμένη ότι στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων και κυβερνητικών, συμμετέχει και ο… Μπαμπινιώτης με συμβουλευτικό ρόλο γλωσσοπλάστη! Δεν εξηγείται αλλιώς, το ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις και ότι  σε κάθε ανακοίνωση τα μέτρα πρέπει και να βαφτίζονται σαν τους τυφώνες, για να γίνονται πιο “εύπεπτα” ή για να το πούμε πιο απλά για να τα… καταπίνουμε οι ιθαγενείς αμάσητα και να λέμε κι ευχαριστώ! Γιατί έτσι χάνεται και η ουσία, βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος των αποτυχημένων επιλογών του “ράβε- ξήλωνε” και της αδιέξοδης στρατηγικής του αέναου λοκντάουν, τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι  στο βαθύ κόκκινο, πιο τραγική από ποτέ, με την κυβέρνηση να έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο της πανδημίας!

Και πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω , πώς πραγματικά θα λειτουργήσει ως “βαλβίδα αποσυμπίεσης” το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των νυχάδικων με την υπόλοιπη οικονομία σε χειμερία νάρκη,  με τα σχολεία κλειστά, με τα μέσα μαζικής μεταφορας φουλαριστά  και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει! Και τη στιγμή μάλιστα που ένας- ενας οι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν ότι  το σύστημα ακορντεόν  και το  “μπρος-πίσω»,  δεν αποτελεί «δυναμική διαχείρισης της πανδημίας», ούτε μπορεί να περιορίσει το επιδημιολογικό φορτίο. Κι ενώ όλοι περιμέναμε τουλάχιστον την άρση του κωδικού 6 έξοδος στα δύο χιλιόμετρα με τα πόδια και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, να μπορείς να κάνεις μια βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό, το μόνο που μας είπαν είναι ότι τώρα μπορείτε να πάτε να… κουρευτείτε! Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Και μάλιστα το κούρεμα θεωρείται… υψίστης προτεραιότητας, αφού με ένα tweet το Υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι με τον κωδικό 6 μπορούμε να αλλάξουμε και δήμο για να πάμε κομμωτήριο!  Για κανέναν άλλο λόγο! Αντιστοίχως τελείως άκαιρα, ανοίγει τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς όμως να δικαιολογεί διαδημοτική μετακίνηση και μη κατανοώντας ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, που μπορείς να θες να κάνεις και μια βόλτα στην Ακρόπολη πηγαίνοντας ως εκεί ακόμα και με τα πόδια! Γιατί ας μου κάποιος. ποιος  περιμένουν ότι θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας όταν σου βάζει όριο τα δύο χιλιόμετρα και τη στιγμή που τουρίστες δεν υφίστανται!! Δηλαδή ανοίγει… πριβέ μόνο για τους Ολυμπαίους που μάλλον δεν αποτελεί την μοναδική τους έννοια μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο που τον έχουν μέσα στα πόδια τους από τα γεννοφάσκια τους και πρέπει επιπλέον να πληρώσουν τώρα και εισιτήριο για να τον ξαναεπισκεφτούν!  Αυτό κι αν είναι “έξυπνο” μέτρο!

Βέβαια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων  έχει τη δική του απάντηση στο ερώτημα γιατί ανοίγουν τώρα οι αρχαιολογικοί χώροι, με ένα τέτοιο  βεβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ειδικά στην Αττική, και την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να ανοίξει τους αρχαιολογικούς χώρους την περίοδο που οι δείκτες το επέτρεπαν.   «Είναι προφανές ότι το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει να κάνει με την προσφορά μιας διεξόδου στην κοινωνία, που βιώνει έναν μακρύ εγκλεισμό. Η ξαφνική αλλαγή ρότας μάλλον θα πρέπει να συνδεθεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου»,  στον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία προορίζονται να αποτελέσουν το ”σκηνικό”»! Προφανώς το… τσαντάκι τσαρούχι της Γιάννας δεν ήταν αρκετό, ούτε το εξώφυλλο γνωστού περιοδικού που πλάσαρε τον Κυριάκο ως Μακρυγιάννη και την Αγγελοπούλου ως Μπουμπουλίνα! Αρχίζω να πιστεύω και κατηγορήστε με ότι η πανδημία  τελικά μας έσωσε από πολλές… κιτς καταστάσεις!

Το ζητούμενο τώρα είναι να αντέξει το ΕΣΥ και να μην κρεπάρει σαν ηφαίστειο και έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και τέσσερις μήνες στον κρίσιμο τομέα της  δημόσιας υγείας. Όσο για τα ραπιντ τεστ στα φαρμακεία, καλείται να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα πρώτα- πρώτα σε αυτά που θέτουν οι φαρμακοποιοί, αφού και αυτοί από την… τηλεόραση το άκουσαν και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν και πόσο μπορεί να ωφελήσουν. Γιατί υποθέτω πως το ζητούμενο δεν είναι να… μάθω εγώ αν νοσώ, αλλά να το μάθει η Πολιτεία και να φροντίσει να διασφαλίσει ότι θα φτάσει ως αυτήν  το αποτέλεσμα και δεν θα το κρατήσει ο καθένας για πάρτη του βάζοντας μπροστά την ατομική ευθύνη, αλλιώς πεταμένα λεφτά για μια οικονομία που έχει γίνει στάχτη και μπούρμπερη! Αν και το… πεταμένα είναι μια άλλη ιστορία, γιατί στόχος είναι να φτιαχτούν οι… ημέτεροι!

Και κλείνω βέβαια με την γνωστή επωδό των τελευταίων μηνών, “οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πλέον κρίσιμες”  μέχρι τις μεθεπόμενες πιο κρίσιμες  και… Καλή Ανάσταση στα μπαλκόνια μας!!  Όχι πώς θέλω να σας κάνω την καρδιά… περιβόλι!!  Α! και κάτι που ξέχασα, με την απελευθέρωση του ψαρέματος ως τα δυο χιλιόμετρα, οι Πυργιώτες μπορούν να ψαρεύουν στο… σιντριβάνι του Πύργου αφου δεν μπορούν να πάνε Κατάκολο!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος