Ημερολόγιο καραντίνας Β΄: Ο… Άγιος Φεβρουάριος των κρίσιμων αποφάσεων!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127708″ img_size=”full”][vc_column_text]
Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Γράφει μια πρώην και νυν έγκλειστη
Οι Δευτέρες στη χώρα μας σε καιρούς πανδημίας έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι πολλά υποσχόμενες και ελπιδοφόρες όπως οι… δίαιτες- γιατί στην προκειμένη χρονική στιγμή ως πρώτη μέρα της εβδομάδας έχουν ταυτιστεί με την πρώτη μέρα εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων που έχουν τη συναίνεση των λοιμωξιολόγων. Και λέω έχουν την συναίνεση, γιατί ενώ εμείς πιστεύαμε ότι οι επιστήμονες εισηγούνται και οι κυβερνώντες μετά αποφασίζουν, διαπιστώσαμε ότι τελικώς γίνεται το… αντίθετο! Για να είμαι όμως πιο ακριβοδίκαιη, αυτό συνέβη τουλάχιστον στην περίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, χωρίς κλικ και… κλακ. γατί το κυβερνητικό επιτελείο και ειδικά τα υπουργεία ανάπτυξης και οικονομικών, πήραν τα μηνύματα από τον εμπορικό κόσμο, ότι αν δεν ανοίξουν τα μαγαζιά και τώρα που είναι εκπτώσεις, τα λουκέτα είναι μονόδρομος!
Έτσι, σου λέει προκειμένου να μας πάρουν όλοι με τις… πέτρες, άσε να ανοίξουμε τα εμπορικά καταστήματα μήπως και ξεστοκάρουν στις εκπτώσεις και τα μαγαζιά που έχουν φουλ εμπόρευμα από το Σεπτέμβρη και κοντεύει να το φάει ο… σκώρος! Στο δίλημμα «οικονομία ή δημόσια υγεία» η κυβέρνηση επέλεξε το πρώτο, υπό το βάρος της, πραγματικά, οριακής κατάστασης στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο. Το ποτήρι είχε πλέον ξεχειλίσει αλλά και τα δημόσια ταμεία κοντεύουν να αδειάσουν, οπότε και για το Μαξίμου η απόφαση αυτή – σωστή κατά την άποψη μου- ήταν μονόδρομος. Αρκεί να μην έχουν… δεύτερες σκέψεις και μετά τις εκπτώσεις μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος πανδημίας , συνεχίσουν τη μέθοδο “ακορντεόν” και τα κλείσουν ξανά!
Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν ξαφνικά σήμερα θυμηθούν όλοι ότι δεν έχουν… βρακί να βάλουν και ξεχυθούν στους δρόμους για ψώνια περιμένοντας στην ουρά καμιά εκατοστή άτομα, μετά είναι δεδομένο ότι θα κλείσουν ξανά την αγορά, η τουλάχιστον θα βρουν πάτημα για να το κάνουν! Με ρέγουλα λοιπόν παιδιά τα ψώνια, έτσι κι αλλιώς δεν μας τρέχουν τα λεφτά κι απ’ τα μπατζάκια! Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι σήμερα όσοι αποφασίσουν να βγούνε αγορά, θα έχουν μια… κάμερα στον κ@λο να τους ακολουθεί για να αρχίσουν να παπαγαλίζουν ότι “συνωστισμός την πρώτη μέρα, δεν τηρήθηκαν τα μέτρα” κλπ και σιγά- σιγά να φτιάξουν κλίμα είτε για να τα κλείσουν ξανά, είτε για να ξυστεί στην γκλίτσα του τσοπάνη ο Κυριάκος και να γίνει του… πεντακοσάρικου!
Έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος το’ πε! Χάρη μας κάνει με το 300σάρι! Μέσα σε μια ώρα ακύρωσε τον εαυτό του! Στην … πρωτολογία του στην Βουλή εξήγγειλε – απειλητικά- ότι αυξάνεται το πρόστιμο από τα 300 στα 500 για την… ανόρθωση της οικονομίας , τι ήθελε να πει ο ποιητής δεν καταλάβαμε, στην δευτερολογία του άκουσε από την αντιπολίτευση και κυρίως απο τον Τσίπρα τα εξ αμάξης και στην τριτολογία του, ο Κυριάκος… ακύρωσε το Μητσοτάκη!! Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει και μεθάει! Τρέλανε μας Κυριάκο, μπορείς! Εν τω μεταξύ είμαι σίγουρη ότι πέρα από την αντιπολίτευση που τα ‘σήκωσε’ , χτύπησε και το κινητό του από τους δικούς του που σίγουρα δεν είχε ενημερώσει και από τα ενδομπινελίκια ταρακουνήθηκε το μυαλό του και ήρθε στη θέση του! Πάντως το βιντεάκι για την… ανόρθωση της οικονομίας, έγινε viral!
Αν λοιπόν κερδηθεί στο στοίχημα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, έπεται η εστίαση που έχει στην κυριολεξία περάσει στην ανυπαρξία, οι επιχειρηματίες με τα δόντια κρατάνε τις επιχειρήσεις τους – όσοι τουλάχιστον τα κατάφεραν- και τα λουκέτα στον ορίζοντα είναι εμφανή. Και σταδιακά και προσεκτικά, μετά από ένα δεκαπενθήμερο αν τα νούμερα των κρουσμάτων δεν σκαρφαλώσουν στα ύψη, η κυβέρνηση θα αρχίσει να τα ανοίγει, γιατί και εδώ θα είναι πλέον αμείλικτο το ερώτημα “οικονομία ή υγεία” ! Κι ας μην ξεχνάμε ότι λιανεμπόριο, εστίαση και επιχειρήσεις τουρισμού, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας! Ανεβάζουνε και κατεβάζουνε κυβερνήσεις!
Ο… Άγιος Φεβρουάριος λοιπόν, θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τον απεγκλωβισμό μας και την επιστροφή μας στη ζωή! Είναι σαν τον ασθενή που θα του χορηγηθεί η κρίσιμη θεραπεία που μπορεί να έχει υψηλά ρίσκα, όμως έχει αυξημένες πιθανότητες να του εξασφαλίσει την ζωή του! Σε αυτό λοιπόν το κομβικό σημείο οι κυβερνώντες θα πρέπει να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, κάτι που ως τώρα δεν έχουν κάνει, να αφήσουν στην άκρη τα πειράματα και τους αυτοσχεδιασμούς και να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις μήπως και επιβιώσουμε…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]