FOLLOW US: facebook twitter

«Το περιμέναμε πώς και πώς»: Ανακούφιση και ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο για την επαναλειτουργία της αγοράς (Βίντεο)

Ημερομηνία: 18-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
-Μέτρα στήριξης ζητούν οι εκπρόσωποι της αγοράς για να μη λυγίσουν από τις οφειλές

Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει από σήμερα το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού και click away, πέρα από το ότι αιφνιδίασε ευχάριστα τον εμπορικό κόσμο, τους έβαλε εσπευσμένα και στη διαδικασία προετοιμασίας των καταστημάτων τους για να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες, εγκαινιάζοντας έτσι και την εκπτωτική περίοδο. Στην αγορά του Πύργου το Σαββατοκύριακο υπήρξε έντονη κινητικότητα από την πλευρά των καταστηματαρχών, που επιδόθηκαν σε κάποιες εργασίες καθαρισμού των καταστημάτων και παρεμβάσεων στις βιτρίνες των μαγαζιών τους, τοποθετώντας καρτελάκια με τιμές εκπτώσεων στα προϊόντα τους, για να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό. Αρκετοί τοποθέτησαν και αφίσες για τις εκπτώσεις, αφαιρώντας τις προηγούμενες για τα click away που ευελπιστούν να γίνει παρελθόν. Η ίδια προετοιμασία έγινε σε ολες τις μεγάλες πόλεις του νομού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Βραδινές Αιχμές»  με τον δημοσιογράφο της Πρωινής Παναγιώτη Φωτεινόπουλο την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της αγοράς είναι ευχάριστη είδηση.

«Είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη, σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι βέβαια κάτι που το περιμέναμε λίγο νωρίτερα, πριν από τα Χριστούγεννα, έστω και με ηλεκτρονικούς όρους. Τώρα είναι καλύτερα που αποφεύχθηκε το click away, διότι για κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν την ευχέρεια στα ηλεκρονικά μέσα, τους δίνεται η ευκαιρία με ένα απλό μήνυμα να κάνουν τα ψώνια τους. Το click away έδωσε μια ανάσα, αλλά για κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, όπου ο πελάτης πρέπει να μπει στο κατάστημα για δοκιμάσει,  ήταν δύσκολο. Δεν είναι όλοι οι καταναλωτές στην κατηγορία αυτών που παραγγέλνουν  ηλεκτρονικά. Πρέπει η αγορά να λειτουργήσει όπως την ξέραμε. Σε αυτή τη φάση πιστεύω ότι θα ανοίξουν όσοι έχουν ενεργές επιχειρήσεις και δεν έκαναν διακοπή, διότι δυστυχώς είχαμε και τέτοιες περιπτώσεις. Το αν θα μπορέσουν να διατηρηθούν, θα εξαρτηθεί από τον κύκλο εργασιών και το διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η απόφαση, διότι παραμένουμε σε αβεβαιότητα και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει μελλοντικά. Ευχόμαστε να εξελιχθούν καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μη χρειαστεί να ξανακλείσει το εμπόριο», τόνισε ο κ. Καρυώτης.

«Δεν αντέχουμε άλλο κλειστοί»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, επισημαίνοντας ότι αδίκως το εμπόριο θεωρήθηκε υπεύθυνο για τη διασπορά του ιού, και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών.

«Είναι κάτι που το περιμέναμε πώς και πώς διότι δεν αντέχουμε ούτε μία μέρα ακόμα κλειστοί. Ήδη άργησαν να μας ανοίξουν. Έξι μήνες συνολικά είναι πάρα πολλοί. Τα καταστήματα θα ανοίξουν σχεδόν όλα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, και πιστεύω ότι ο κόσμος θα προτιμήσει τα καταστήματα της πόλης μας. Τα Χριστούγεννα η αγορά κινήθηκε και εισέπραξε μόλις το 20%-30% της εορταστικής κίνησης. Λειτούργησε δηλαδή μόνο για να κάνουν Χριστούγεννα οι επαγγελματίες, διότι δεν έχουμε πάρει τίποτα, με εξαίρεση τα 800 ευρώ. Είμαστε ο μόνος κλάδος, μαζί με την εστίαση, που δεν έχει στηριχθεί. Για την επιστρεπτέα υπολογίστε ότι μοιράστηκαν 43 εκατ. ευρώ σε 8.300 ΑΦΜ, άρα τα ποσα είναι πολύ χαμηλά. Όσον αφορά την πανδημία, από την πρώτη μέρα όλοι οι επαγγελματίες τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας και αποδεικνύουν πως ήταν μύθος η ευθύνη του εμπορίου για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αφού η κίνηση αυξήθηκε μόλις 8% από την ανοιχτή αγορά», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νίκος Σιαψάλης, τόνισε ότι αδίκως θεωρήθηκε το εμπόριο υπεύθυνο για τη διασπορά του ιού, επισημαίνοντας ότι όλοι οι επαγγελματίες του δήμου τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε, ειδικά σε περιοχές όπως η Ηλεία που τα κρούσματα είναι πλέον πολύ λίγα, να έχει επαναλειτουργήσει η αγορά, διότι το εμπόριο αποδείχθηκε πως δεν διασπείρει τον ιό. Δείτε τι γίνεται π.χ. στις τράπεζες, όπου έχουμε ουρές.  Θα μπορούσαν να μην έχουν κλείσει καθόλου, αλλά έστω και τώρα είναι μία νίκη για μας το ότι τα μαγαζιά ανοίγουνε χωρίς ραντεβού ή click away. Είναι πολύ θετικό το ότι ανοίγουν ελεύθερα και μόνο ο κάθε πολίτης πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα. Ζητώ από τους συναδέλφους μου να τηρήσουν πιστά όλα τα υγειονομικά μέτρα της πολιτείας, ώστε να μη μας ξανακλείσουν ρίχνοντας τις ευθύνες σε εμάς. Ακόμη ένα  lockdown θα αποτελέσει τη ταφόπλακα για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία. Τα Χριστούγεννα δούλεψαν μόνο όσοι είχαν σχέση με τρόφιμα. Η αγορά είχε πτώση 30 με 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε άλλους κλάδους μπορεί να ήταν στο 100%, όπως η ένδυση και η υπόδηση. Έχουμε πάθει μεγάλη καταστροφή και θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να δώσει όλα αυτά που ζητάμε. Είναι όλα κοστολογημένα και μπορεί να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα business recovery της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος