FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο καραντίνας Β΄: Μου ξανάρχονται ένα – ένα χρόνια δοξασμένα…

Ημερομηνία: 01-03-2021 | Συντάκτης:
Έργο ζωγραφικής του Γιώργου Σταθόπουλου
Γράφει μια πρώην και νυν έγκλειστη

Αν μου έλεγαν ένα χρόνο πριν ότι θα φτάναμε  κάποτε στο σημείο να έχουμε ένα μόνο… όνειρο σε μια φάση της ζωής μας κι αυτό θα ήταν να… εμβολιαστούμε, θα νόμιζα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα! Μόνο που η πραγματικότητα πλέον ξεπερνά τη φαντασία! Έίναι  τέτοια η απόγνωση του κόσμου μετά τον ένα χρόνο καραντίνας και των επαναλαμβανόμενων και αναποτελεσματικών  λοκνταουν που μας έχουν διαλύσει, ψυχολογικά και οικονομικά,  που το εμβόλιο φαντάζει ως το μοναδικό “κλειδί” για να ξεκλειδώσουμε όλα τα όνειρά μας που μπήκαν στον “πάγο” τις πρώτες μέρες της περασμένης άνοιξης!  Μια βελόνα κι ένα φάρμακο, το  “διαβατήριο” για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας!

Όλες οι συζητήσεις που κάνουμε πλέον μεταξύ μας και οταν έχουμε όρεξη να συζητήσουμε γιατί κι αυτή μας εχει εγκαταλείψει, περιστρέφονται γύρω από το εμβόλιο! Σαν τους ηλικιωμένους που όλες τους οι κουβέντες περιορίζονται στα χάπια που παίρνουν, στα αρθριτικά,  στο σάκχαρο και τη χοληστερίνη! Όσο θλιβερό κι αν ακούγεται αυτό, κοντεύει να γίνει η νέα πραγματικότητα των εγκλωβισμένων! Οι αντιστάσεις μας, μας έχουν πλέον εγκαταλείψει. Το βλέπεις καθημερινά στα σκυθρωπά πρόσωπα των παιδιών, του γείτονα, του φίλου, του αγνώστου που συναντάς στο δρόμο και που κάτω από τη μάσκα κρύβει όλη του την απελπισία, γιατί εκεί που ελπίζεις ότι αυτή θα είναι ρε γαμώτο η τελευταία βδομάδα της καραντίνας, έρχεται η… παράταση και σε ισοπεδώνει!

Ποιός να το φανταζόταν ότι κάθε Παρασκευή θα κρεμόμασταν από τα χείλη του Χαρδαλιά περιμένοντας να ακούσουμε τα καλά νέα της “απελευθέρωσης” για να σπάσουμε τις αλυσίδες! Αλλά… φευ! Ξανά στο “κόκκινο” και η ζωή να τελειώνει στις… έξι!  Οι συνεχόμενες απαγορεύσεις,  η αστυνομοκρατία,  το κυνήγι με την αστυνομία για να βγεις να πάρεις έναν καφέ στο χέρι και να κάνεις μια βόλτα στη λιακάδα,  έστειλες το μήνυμα, παρελήφθη, δεν παρελήφθη,  η πλύση εγκεφάλου και η τρομοκρατία από τα τηλεοπτικά κανάλια, όλος αυτός ο παραλογισμός εχει απορροφήσει όλη μας την ενέργεια!

Βλέπω τις πλατείες και τα πάρκα γεμάτα, ο κόσμος έξω σαν τα μελίσσια κι ενώ οι επιδημιολόγοι μας τραβάνε το “αυτί” και η κυβέρνηση χρεώνει στο “συνωστισμό” τις αποτυχημένες της μεθόδους να ελέγξει τη διασπορά του ιού, εγώ δεν μπορώ να τα βάλω με τον κόσμο, δεν μπορώ να τα βάλω με την απόγνωση και την εξουθένωση των ανθρώπων που θέλουν απλώς να ζήσουν!! Να πάψουν να είναι φοβισμένοι, εγκλωβισμένοι,. Στεγνώσαμε από όνειρα, στεγνώσαμε από συναισθήματα, μαριονέτες καταντήσαμε που κάνουν μηχανικές κινήσεις και χορεύουν στο ρυθμό που μας βαράνε! Χάσαμε τη ζωντάνια μας και το γέλιο μας κι αυτό δεν έχει καμία πλάκα!

Αποτύχαμε! Και το θέμα ειναι ότι το παραδέχοναι όλοι, ειδικοί και μη!  Ένα χρόνο μετά την  εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα οι λοιμωξιολόγοι αναγνωρίζουν ότι το lockdown διαρκείας απέτυχε και εισηγούνται… παράταση του lockdown! Γιατί το ομολογούν άπαντες, ότι το… πείραμα δεν έπιασε. Ουδείς όμως μέχρι στιγμής, ούτε από τους επιδημιολόγους του υπουργείου Υγείας, ούτε από την κυβέρνηση έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πώς προκύπτουν οι αριθμοί αυτοί μετά από τέσσερις μήνες εγκλεισμού και «κλειστής» οικονομίας. Η εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου αναγνώρισε πως μετά τα δύο αλλεπάλληλα λοκνταουν, που κλείνουν πλέον 4 μήνες, «δεν παρατηρήθηκε η μείωση του ιικού φορτίου που περιμέναμε ότι θα υπάρξει»!

Αλλά και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού  παραδέχθηκε ότι  το λοκνταουν δεν αποδίδει έως τώρα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται ενδεχομένως και στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Τόνισε όμως ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση του εμβολιασμού και  άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, ενώ  αναφερόμενη  στο λιανεμπόριο, εξήγησε πως «η αγορά δεν αντέχει περισσότερο κλείσιμο, υπάρχει επιβάρυνση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών.” “Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση, παραδέχτηκε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος και έκανε λόγο για “είσοδο σε μια κανονικότητα μέσα και από την βοήθεια έξυπνων μέτρων”, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και αυτό θα είναι το “καλό σενάριο”!

Και τι φαντάζομαι εγώ τώρα! Ό,τι το… “καλό σενάριο”  όπως και η επιτάχυνση των εμβολιασμών προφανώς έχει να κάνει με την σπουδή της κυβέρνησης να γιορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821 με τυμπανοκρουσίες και μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, αφού έχει “επενδύσει”  γενικώς  σε αυτόν τον εορτασμό! Και επίσης φαντάζομαι,  πως αν δεν δώσει μια πειστική εικόνα αποκλιμάκωσης και περιορισμού της διασποράς, το σχέδιο που ενορχηστρώνει η Γιάννα, θα ναυαγήσει! “Μου ξανάρχονται ένα – ένα χρόνια δοξασμένα να ‘τανε το 21 να ‘ρθει μια βραδιά”, αυτό θα είναι λοιπόν το επόμενο «καλό σενάριο” που ελπίζω να μην κρατήσει μια… μέρα μόνο!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος