Ημερολόγιο εξόδου: Μάνα θα γίνω… τσιρλίντερ!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118900″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφει μια πρώην “έγκλειστη”
Όπως γράφαμε κάποτε στις εκθέσεις του δημοτικού, «ο ζεστός μήνας Αύγουστος. ο Τρυγητής» σήμερα μας αποχαιρετά κι ο Σεπτέμβρης έρχεται απειλητικά να μας δείξει τα «δόντια» του, αφού τούτο ο φθινόπωρο στην εποχή του κορονοϊού, προβλέπεται να είναι περισσότερο μελαγχολικό από ποτέ! Περνάμε στην… τρίτη διάσταση, σε ένα μασκοφορεμένο τοπίο πλήρους αβεβαιότητας για το αύριο, το πολύ κοντινό αλλά και το λίγο μακρινό, με εικόνες που τουλάχιστον στην χώρα μας δεν θα έχουμε ξαναζήσει! Ποιος θα φανταζόταν άλλωστε ότι το βασικό «αξεσουάρ» στην τσάντα και στην τσέπη μας θα ήταν μια μάσκα σαν να πρωταγωνιστούμε όλοι με προσωπείο σε παράσταση αρχαίας τραγωδίας!
Βεβαίως, το πρώτο πράγμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία καλημερίζοντας το Σεπτέμβρη, είναι τα άνοιγμα των σχολείων και μετά θα ακολουθήσει το “τσουνάμι” των απολύσεων! Πού, πώς, τι, ακόμα το ψάχνουν εκεί στα κυβερνητικά επιτελεία. «Γρίφος» η ημερομηνία έναρξης των σχολείων, θα είναι 7, θα είναι 14, θα είναι ποιος ξέρει, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημία λένε οι ειδικοί και οι κυβερνητικοί και εν πάσει περιπτώσει, η αγωνία των γονιών δεν είναι το πότε, αλλά τα «πώς»!
Γιατί το ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα κλίμα αυστηροποίησης των μέτρων αντί της απαιτούμενης ενίσχυσης των σχολικών μονάδων, αφού η κυβέρνηση προτάσσει την χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές, θα δούμε από ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική, ενώ θα έπρεπε να έχει φροντιστεί πρωτίστως να διαμορφώσει ολιμελή τμήματα ( στην πράξη όχι στην θεωρία) και να προσλάβει περισσότερους εκπαιδευτικούς. Θα το κάνει; Πολύ αμφιβάλλω, αλλά θα τα δούμε!
Επίσης οι μαθητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην σωστή χρήση της μάσκας και ελπίζω να μην επιλέξουν τα κυβερνητικά επιτελεία τα συνήθη… σαχλά τηλεοπτικά σποτ για να περάσουν το μήνυμα, γιατί οσμίζομαι ότι αυτό θα συμβεί, ενώ μπορεί να γίνει το πολύ απλό σε κάθε σχολική μονάδα όπως ακριβώς συμβαίνει όταν μπαίνεις σε καράβια και αεροπλάνα να ενημερώνονται οι μαθητές με τις απαιτούμενες οδηγίες χρήσης πώς ακριβώς θα χρησιμοποιούν την μάσκα με ένα βιντεάκι. Τα παιδιά δεν είναι χαζά, όταν μπορούν στα πέντε του χρόνια να παίζουν στα δάχτυλα το τάμπλετ και τα κινητό, μπορούν κάλλιστα να υιοθετήσουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προσατέψουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Πάντως μέχρι στιγμής, έχω βαρεθεί να βλέπω συνεντεύξεις «αρμοδίων», που στην τελική επί της ουσίας δεν έχουν τίποτα να πουν γι αυτό το θέμα, πέρα από το να αναλύουν τους …κανόνες! Μπορεί ακόμα και να σκεφτούν τιμωρητικά μέτρα για τα παιδιά που «παραβαίνουν» τους κανόνες και μια και η εποχή του «χάρακα» έχει ευτυχώς παρέλθει, να «ανακαλύψουν» άλλο είδος «ποινών»! Ναι, μπορεί να το δούμε κι αυτό, στην ίδια λογική των «προστίμων» με τα εκατοπενηντάρια, στοχεύοντας όχι σε οικονομικό ποινολόγιο, αλλά δεν μπορώ ή δεν θέλω να φανταστώ πώς!
Κι ενώ η αβεβαιότητα βασιλεύει στο σχολικό περιβάλλον, μας σέρβιραν το «κερασάκι» στην τούρτα και η πρώτη απόφαση που πήρε ΦΕΚ για την φετινή χρονιά, είναι οι… τσιρλίντερς στα σχολεία, στο πλαίσιο διάδοσης του… «ομαδικού αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τον αθλητισμό»! Και το όνειρο πλέον των νεαρών μαθητριών θα είναι “μάνα θα γίνω… τσιρλίντερ”, γιατί όλα τα’ χε η Μαριορή, η εισβολή των …Red ή green Drops μας μάρανε! Άντε βρε, εύχομαι και το πολ ντάνσινγκ να βρει τη θέση του στα σχολεία, γιατί κάνει ένα κορμί!!!!
Φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας εκπλήσσει και ιδιαίτερα, γιατί η αμερικανιά και γενικά αυτού του είδους τα… πρότυπα των αμερικάνικων κολλεγίων, δεν θα μπορούσαν παρά να υιοθετηθούν από τους αποφοίτους του Χάρβαρντ που μας κυβερνούν ως μια εκπαιδευτική εξέλιξη! Την ίδια ώρα που στα ελληνικά σχολεία από τη νέα περίοδο μειώνονται η ακόμα και καταργούνται ώρες διδασκαλίας μαθημάτων όπως τα καλλιτεχνικά, το σχέδιο, η θεατρολογία, η Βιολογία ή η Κοινωνιολογία κλπ , έχουμε την “είσοδο” ενός νέου “μαθήματος” του Τσίρλιντινγκ!
Και μετά αναρωτιούνται πώς γίνεται να μπήκαν φέτος στο Πανεπιστήμιο παιδιά με βάση τα… 625 μόρια _ στο τμήμα Δασολογίας στο Καρπενήσι- η η βάση εισαγωγής στο Μαθηματικό της Σάμου που αύριο θα βγάλει εκπαιδευτικούς που θα κάνουν μαθηματικά στα σχολεία, με 3.125 μόρια! Γράφεις δηλαδή «είμαι ο Νίκος» και είμαι καλά και μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο! Και βεβαίως δεν είμαι αφοριστική με τα ίδια τα παιδιά, που μπράβο τους για ότι κατάφεραν εν μέσω πανδημίας, είναι όλο το σύστημα της εκπαίδευσης τρισάθλιο και απαρχαιωμένο, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο! Και δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι μπορεί τώρα να αλλάξει…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]