FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: Άνοιγμα σχολείων με… βάρκα την ελπίδα!

Ημερομηνία: 07-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”119083″ img_size=”full”][vc_column_text]Με τα λόγια του Νιόνιου «Ήλιος κόκκινος ζεστός μπήκε μεσ’ στην κάμαρή μου» καλωσορίσαμε το μικρό καλοκαιράκι του Σεπτέμβρη! Ζέστη, καλή διάθεση και τα τελευταία μπάνια σε παραλίες δίχως συνωστισμό και κορονοϊό, χωρίς να περιμένεις να σου απολυμάνουν την ξαπλώστρα και να φοβάσαι να στρώσεις την πετσέτα γιατί έπρεπε να περάσεις από… ακτίνες τον προηγούμενο λουόμενο! Ναι, δύσκολες πραγματικά καταστάσεις σε ένα καλοκαίρι που μπήκε δύσκολα και μας αποχαιρέτισε ακόμα πιο δύσκολα,  με τα κρούσματα να αυξάνονται αλματωδώς και να ακολουθούν μέτρα ζόρικα που αλλάξανε εντελώς την καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, έξι μήνες μετά, δεν θα ’πρεπε αυτή η πανδημία να αντιμετωπιστεί πρακτικά και αποτελεσματικά  και όχι επικοινωνιακά ; Δυστυχώς  όμως αποδείχθηκε ότι είμαστε ένας μεγάλος «θίασος» που επαναλαμβάνει το Πιραντελικό έργο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε» και όπως φαίνεται έτσι θα πάει όλη η χρονιά κι αφού τα κάναμε μαντάρα στον τουρισμό με τραγικές συνέπειες και στην υγεία αλλά και στην τσέπη του έλληνα πολίτη, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, τώρα πάμε στο νέο… συτοσχεδιασμό που λέγεται πρώτο κουδούνι και «άνοιγμα σχολείων»! Κι εδώ δεν δικαιούται κανένα πολιτικό σύστημα και κανένας υπουργός να παίξει με την υγεία των παιδιών μας!

Γιατί αντί το δημόσιο σύστημα υγείας να έχει θωρακιστεί πλήρως ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες παροχής φροντίδας υγείας του ελληνικού λαού, να διενεργεί εκτεταμένα τεστ σε όσους έρχονται από περιοχές φορτισμένες επιδημιολογικά, εποχιακά εργαζόμενους και τουρίστες, φτάσαμε στο σημείο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων για covid19  γιατί τελείωσαν τα αντιδραστήρια για εργαστηριακούς ελέγχους λόγω της αλόγιστης λέει χρήσης  εξετάσεων! Και μέχρι να «αποκατασταθεί» η επαναλειτουργία του, εννοείται ότι όσοι θέλουν ή πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, μένει μόνο ο δρόμος του… ιδιώτη! Στα δε Νοσοκομεία ένα χάος, ενώ πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν επιχορηγούνται ούτε για την αγορά αντισηπτικών! Από την τσέπη τους τα βάζουν οι υπάλληλοι!

Πού είναι λοιπόν οι χιλιάδες προσλήψεις  και τα έκτακτα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού;  Που είναι όλοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές που πρέπει να προσληφθούν για να είναι έτοιμα να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς την επόμενη Δευτέρα;  Και πολύ φοβάμαι ότι όλη αυτή η ελλιπής προετοιμασία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά γιατί αν δεν συγκροτηθούν ολιγομελή τμήματα σύμφωνα και με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, οι μάσκες στα σχολεία δεν επαρκούν ως μέτρο πρόληψης!

«Φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Η χρήση αντισηπτικών και μάσκας δεν επαρκεί, καθώς θα έπρεπε να εξεταστούν μέτρα όπως η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.Και πέντε τμήματα να αραιώσουμε, κάποιοι άνθρωποι θα σωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά για την έκθεση ευάλωτων ομάδων στον κίνδυνο.» Συνεχίζοντας εξηγεί ότι για την τήρηση των μέτρων, απαραίτητη είναι η ενθάρρυνση και η επιβράβευση από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και όχι η καλλιέργεια πανικού ή η τιμωρητική διάθεση για την εφαρμογή τους!

Αντ’ αυτού το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί με το φόβο και όχι με την γνώση και την πρόληψη, να επιβάλλει… κυρώσεις για την μη  χρήση μάσκας στα σχολεία, σε μαθητές και γονείς!   Προσεχώς λέει θα ανακοινωθεί ένα πλέγμα κυρώσεων χωρίς να εξηγούν αν αυτό θα είναι… πρόστιμό ή κάτι άλλο, προκαλώντας ένα πλήθος αντιδράσεων στη σχολική κοινότητα! Μήπως θα επαναφέρουν το… χάρακα ή θα υιοθετήσουν τις… εκατό βουρδουλιές για τους μαθητές που δεν υπακούουν; Τι άλλο θα σκεφτούν σε αυτήν την κυβέρνηση δεν ξέρω! Αν και η επιβολή προστίμου τους βολεύει καλύτερα γιατί θα γεμίσουν και τα κρατικά ταμεία!

Τόσο «οχυρωμένοι» λοιπόν ως κράτος, πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία, κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλο υιοθετώντας απλά την εφαρμογή συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πρακτικών,  σχεδόν αναχρονιστικών, τη στιγμή που όλα θα μπορούσαν με έναν σωστό σχεδιασμό που ναι κοστίζει, δεν λέω, αλλά είναι απαραίτητο, να είναι όλα  πιο απλά. Και δεν θέλω να φανταστώ τι θα συμβεί αν σε ένα τμήμα σχολείου εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού και το τι πανικός θα ακολουθήσει για το πώς αυτό θα το διαχειριστούν! Γιατί ούτε αυτό είναι ξεκάθαρο! Και άνοιγμα σχολείων με… βάρκα την ελπίδα, πολύ απλά δεν επιτρέπεται!![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot