FOLLOW US: facebook twitter

Γέφυρες-Ππουρτ: Καταπολεμάμε τις διακρίσεις, χτίζουμε δεσμούς εμπιστοσύνης – ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Ημερομηνία: 28-04-2024 | Συντάκτης:

29 Απριλίου 2024 – Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας (Αρχαίας Ήλιδας 46), Αμαλιάδα

Σχεδόν 16.000 Ρομά ζουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την Καταγραφή Οικισμών και Πληθυσμού Ρομά (2021, Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας). Μυθοποιημένη από την Τέχνη, ωραιοποιημένη από τα στερεότυπα, δαιμονοποιημένη από τις προκαταλήψεις, η αληθινή ζωή των Ρομά συμπολιτών μας παραμένει εν πολλοίς αόρατη για την Πολιτεία και τα Μ.Μ.Ε. Συνήθως η εικόνα τους εισβάλλει στην δημόσια σφαίρα μετά από τραγικά περιστατικά, τα οποία σπανίως αποδίδονται σε όλη τη διάστασή τους.

Απέναντι σε αυτό το ιδιότυπο τείχος σιωπής, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δήμος Ήλιδας, η Εφημερίδα «Πρωινή» και η Αέναον ΚοινΣΕπ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανοίγουν τον δημόσιο διάλογο επιδιώκοντας να δημιουργήσουν Ππουρτ -γέφυρες δηλαδή όπως σημαίνει η λέξη στην ρομανί τσιπ ανάμεσα- σε όλους τους κατοίκους του νομού μας.

Εκπρόσωποι των θεσμών, επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών αλλά και οι Ρομά συμπολίτες μας θα συζητήσουν αδιαμεσολάβητα σε μια ημερίδα που στοχεύει να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και να χτίσει δεσμούς εμπιστοσύνης, προάγοντας την ελευθερία, την ασφάλεια και την ευημερία για όλους τους κατοίκους της χώρας μας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

17.45-18.00 Καλωσόρισμα των συμμετεχόντων

18.00-18.30  Χαιρετισμοί

Ιωάννης Ρήγας, Εφημερίδα «Πρωινή» Ηλείας

Ανδρέας Νικολακόπουλος,Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας

Γεώργιος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας, Νέα Δημοκρατία

Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής Τμήματος Ρομά και  Μετακινούμενων, Συμβούλιο της Ευρώπης

18.30-18.40

Η Ρομά κοινότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Γεωργία Ντάτσικα, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής & Οικογένειας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

18.40-18.55

 Οι γυναίκες Ρομά διαμορφώνουν το μέλλον

Χριστίνα Κοκκώνη, Διαμεσολαβήτρια Ρομά, Αττική

18.55-19.10

 Γκογκί-Μνήμη

Νίκος Μπατζαλής, Συγγραφέας-Ερευνητής, Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Ήλιδας για ζητήματα που αφορούν τους Ρομά

19.10-19.30

Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τους Ρομά του Συμβουλίου της Ευρώπης 2021-2025

Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής Τμήματος Ρομά και Μετακινούμενων, Συμβούλιο της Ευρώπης

Μαριλένα Κατσίμη,  Δημοσιογράφος, Ερευνήτρια EQUIROM

19.30-19.50

Τα δικαιώματα των παιδιών Ρομά: προκλήσεις και Προτάσεις υπό την οπτική του Συνηγόρου του Παιδιού

Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού

19.50-20.10       

Συνθήκες διαβίωσης, διακρίσεις και άλλα σημαντικά ευρήματα διεθνών και εθνικών φορέων για τους Ρομά στην Ελλάδα (FRA, ECRI, Συνήγορος του Πολίτη, RomaCivilMonitor, Νομολογία ΕΔΔΑ &Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων)

Γεώργιος Τσιάκαλος, Δικηγόρος Στρατηγικής Αντιδικίας, Εθνικός Συντονιστής EQUIROM

20.10 – 20.20

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας και το  Έργο της Ομάδας Δράσης για την Ένταξη & Ενδυνάμωση των Ρομά – Περιφερειακή Ομάδα Δυτικής Ελλάδας

Ευαγγελία Ζέρβα, Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

20.20-20.40

Το όραμα του Δήμου Ήλιδας: τοπικό Σχέδιο Δράσης και άλλες πρωτοβουλίες για την ένταξη, ισότητα και συμμετοχή των Ρομά

Ηλίας Ευσταθόπουλος, Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Νίκη Κότσιφα, Προϊσταμένη των Κοινωνικών Υπηρεσιών

20.40 – 21.30

Οι Ρομά του Δήμου Ήλιδας αδιαμεσολάβητα: Συζήτηση με κατοίκους και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών των Ρομά

Κάτοικοι από τους οικισμούς Παπακαυκά, Τσιχλέικα, Κέντρο

Συμμετοχή: Αντιπρόεδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Αντώνιος Μπατζαλής

21.30

Κλείσιμο ημερίδας

Την ημερίδα συντονίζει η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου

ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Ελένη Τσετσέκου

Η Ελένη Τσετσέκου είναι δικηγόρος και ειδική σε θέματα μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων (Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ). Επί του παρόντος, είναι επικεφαλής του Τμήματος Ρομά και Μετακινούμενων, που ασχολείται με τις πολιτικές και τη νομοθεσία για την ισότητα των Ρομά και των Μετακινούμενων σε όλα τα κράτη μέλη όπου διαβιούν αυτοί οι πληθυσμοί. Έχει υπηρετήσει ως Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποστολή της οποίας είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου στην Ευρώπη.

Θεώνη Κουφονικολάκου

Η Θεώνη Κουφονικολάκου είναι η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (European Network of Ombudspersons for Children – ENOC). Είναι δικηγόρος και η εμπειρία της συνδέεται με υποθέσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Έχει εργαστεί σε ΜΚΟ παρέχοντας νομική στήριξη σε ευάλωτους πληθυσμούς, έχει συνεργαστεί με τη ΓΣΕΕ ως ερευνήτρια στο θέμα της κοινωνικής προστασίας και γονεϊκής ανθεκτικότητας και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, καθώς και με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας ως δικηγόρος σε υποθέσεις κακοποίησης. Από το 2015 έως το 2018 ήταν διευθύντρια του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νομική Αθηνών, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μαριλένα Κατσίμη

Η Μαριλένα Κατσίμη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει σπουδάσει MME και Επικοινωνία, Πολιτικές Επιστήμες και Θεατρολογία στο Βερολίνο και Σύγχρονη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 1999 δουλεύει στην ΕΡΤ ως παρουσιάστρια ενημερωτικών εκπομπών και αρχισυντάκτρια ιστορικών ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ήταν υπεύθυνη του portokaliradio.gr, το ραδιόφωνο που είχε αναδείξει τις εκατοντάδες δομές αλληλεγγύης που υπήρχαν στην Ελλάδα της κρίσης. Έχει εργαστεί σε πολλές εξωτερικές παραγωγές και περιοδικά. Την τελευταία δεκαετία συνεργάζεται με οργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που στόχο έχουν την αναχαίτιση της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και ομοφοβίας. Έχει βραβευτεί για την καμπάνια κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού με τίτλο «Νίκησε το φόβο» και για τα ντοκιμαντέρ «Ιστορικοί Περίπατοι». Είναι ερευνήτρια στο EQUIROM το κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού.

Χριστίνα Κοκκώνη

Η Χριστίνα Κοκκώνη, καταρτισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και εθνικούς/τοπικούς φορείς, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την διαμεσολάβηση στην κοινότητα των ρομά δουλεύοντας στο πεδίο. Είναι τελειόφοιτη της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδικότητες στη νοσηλευτική και τη βρεφοκομία καικαταρτισμένο στέλεχος κοινωνικής φροντίδα σε άτομα ειδικής φροντίδας.

Από το 2021 είναι ιδρυτικό μέλος της AMKE REVMA (Roma Educational Vocational Maintainable Assistance) αποτελούμενη από πέντε γυναίκες ρομά με σκοπό την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση φαινομένων εκπαιδευτικού και κοινωνικού αποκλεισμού με καινοτόμες παρεμβάσεις.

Γεώργιος Τσιάκαλος

Ο Γεώργιος Τσιάκαλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εξειδίκευση στην Στρατηγική Αντιδικία (Strategic Litigation) για την προάσπιση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι απόφοιτος της Ευρωπαϊκής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Μαάστριχτ (LLB). με μεταπτυχιακές σπουδές στην Δικανική επιστήμη, την Ιατροδικαστική Ψυχοπαθολογία, Εγκληματολογία και Δίκαιο (LLM) και μετέπειτα απέκτησε διεπιστημονικό μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη σύγχρονη ιατρική πράξη και βιοηθική από το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση τη Διοικητική Επιστήμη και το Δημόσιο Δίκαιο.

Σήμερα υπηρετεί ως Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα για το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Κοινό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης – EQUIROM. Έχει πολυετή εμπειρία στη Στρατηγική Αντιδικία για την προάσπιση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε εγχώρια και διεθνή δικαστικά φόρα. Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία ως διαχειριστής επιχορηγήσεων από το Open Society Foundations για ζητήματα που αφορούν τους Ρομά και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνών και Πολιτισμού των Ρομά (ERIAC).

Γεωργία Ντάτσικα

 Η Γεωργία Νάτσικα είναι Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας. Γεννήθηκε στο Ίσωμα Αχαΐας, είναι παντρεμένη κι έχει τρία παιδιά.  Υπηρέτησε στην ΕΛ.ΑΣ. απ όπου πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στην Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Με την αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε ως εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος και μετέπειτα ως το 2010 ως περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος ως επικεφαλής παράταξης: «Ελπίδα για την Δυτική Ελλάδα». Στις περιφερειακές εκλογές στις 8/10/2023 εξελέγη στη 2η θέση ως Περιφερειακός Σύμβουλος της ΠΕ Αχαίας και στις 5/1/2024 τοποθετήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλαδας Νεκτάριου Φαρμάκη Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Ευαγγελία Ζέρβα

Η Ευαγγελία Ζέρβα εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αντικείμενο εργασιών τη συνεργασία και την επιστημονική τεκμηρίωση και προώθηση των θέσεων της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΗΕ, ΟΟΣΑ) σε θέματα απασχόλησης, προάσπισης κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Εκπροσωπεί την ελληνική Κυβέρνηση στις εργασίες των ως άνω διεθνών οργανισμών για τα θέματα αυτά.

Ηλίας Ευσταθόπουλος

Ο Ηλίας Ευσταθόπουλος είναι αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ήλιδας. Εκλέγεται δημοτικός Σύμβουλος ανελλιπώς από το 2014, ενώ την περίοδο 2014 – 2019 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ήλιδας. Είναι συνταξιούχος υπάλληλος του Υπουργείου Μεταφορών, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με συμβουλευτικό ρόλο σε μονάδα ανακύκλωσης της Ηλείας. Κατά το παρελθόν, διετέλεσε συνεργάτης κορυφαίων πολιτικών και υπουργών.

Νίκη Κότσιφα

Η Νίκη Κότσιφα είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας. Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός από το 2003 έως το 2020 στον Εθελοντικό Οργανισμό
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και με εξειδίκευση  στον τομέα της οικογένειας και του παιδιού. Από το 2021 έως και σήμερα εργάζεται ως  Κοινωνική Λειτουργός στο Κέντρο Κοινότητας του Δ. Ήλιδας με παράρτημα Ρομά.

Νίκος Μπατζαλής

O Νίκος Μπατζαλής γεννήθηκε το 1970 στον Πύργο. Λόγω της εργασίας του πατέρα του -πλανόδιος έμπορος- φοίτησε στις έξι τάξεις του δημοτικού σε 8 διαφορετικά σχολεία: Αμαλιάδα, Λαμία, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, κ.α. Το καλοκαίρι του 1984 η οικογένεια του μετακομίζει στο Άργος, αφού ο πατέρας του εργάζεται πια στη λαϊκή αγορά. Ολοκληρώνει τη βασική εκπαίδευση και αναγκάζεται να μπει στη βιοπάλη. Το 1990 αρχίζει να εργάζεται με δικιά του άδεια στις λαϊκές αγορές του νόμου Ηλείας. Ξεκινά να φοιτά στο Εσπερινό Λύκειο της πόλης, το οποίο ολοκληρώνει με άριστα. Έχει στο ενεργητικό του πλούσια συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Την περίοδο 1998-2004, διατέλεσε γραμματέας του συλλόγου πωλητών λαϊκών αγορών νομού Ηλείας, γραμματέας της Ερανικής Επιτροπής του Ι.Ν. Αγίας Άννας Αμαλιάδας, γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Αμαλιάδας, γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομάδας Πάνθηρες Αμαλιάδας και γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων Ρομά Αμαλιάδας. Έχει ιδιαίτερη αγάπη για την Κωνσταντινούπολη, αφού είναι πρόσφυγας 3ης γενιάς. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Χηνά έγραψαν ένα έργο-ποταμό για την Ιστορία των Ρόμηδων της Αμαλιάδας, και συνέθεσαν ένα λεξικό της ρομανί τσιπ («Γκογκί (μνήμη) – Οι Ρομά από την Πόλη στην Ελλάδα», εκδόσεις Άπαρσις).

Αντώνιος Μπατζαλής

Ο  Αντώνιος Μπατζαλής, γεννημένος το 1964 έγγαμος, πατέρας τεσσάρων παιδιών κατοικεί στην Κάτω Αχαΐα. Από την εφηβική του ηλικία απασχολείται με το εμπόριο ένδυσης και υπόδησης καθώς και το γενικό εμπόριο ως ελεύθερος επαγγελματίας Από το 2016 δραστηριοποιείται στα κοινωνικά και συνδικαλιστικά ζητήματα των Ρομά. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους ιδρύθηκε ο σύλλογος Τσιγγάνων Χαλκίδας στον οποίο προήδρευσε σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Τον Σεπτέμβριο του 2018 ιδρύθηκε ο σύλλογος « Νεολαίοι και Γυναίκες Ρομά της Κάτω Αχαΐας Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» του οποίου είναι πρόεδρος έως και σήμερα. Από τις 08 Νοεμβρίου του 2016 συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΑΑΛΝ ΠΑΣΣΕ ως Αντιπρόεδρος . Από την ίδια περίοδο ανήκει και στο ΔΣ της ΠΑΝΟΣΕΡ.

Αυτή η συνδικαλιστική του δράση του έδωσε την ευκαιρία να επιμορφωθεί και να εξειδικευτεί στα θέματα των Ρομά μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενώ συμμετείχε επίσης σε εθνικά προγράμματα ένταξης των Ελλήνων Ρομα, Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας με τον πρώτο και μοναδικό διαχρονικά συνδυασμό σε πανελλαδικό επίπεδο που αποτελείτο από Έλληνες Ρομά υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ντίνα Δασκαλοπούλου

Εδώ και 30 χρόνια δημοσιογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής κυκλοφορίας, με ειδίκευση σε θέματα κοινωνίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεων. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβε το μεταπτυχιάκο της δίπλωμα στην Πολιτική και το Διαδίκτυο από το ΕΚΠΑ. Ιδρυτικό της μέλος, εργάζεται στην ανεξάρτητη συνεταιριστική «Εφημερίδας των Συντακτών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot