Ηλίας Τζανέτος: Παράλογα του “σωτήριου” κτηματολογίου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”47440″ img_size=”full”][vc_column_text]Μην απορείτε γιατί το αποκαλώ “σωτήριο”. Σας το εξηγώ αμέσως. Διότι η καμπάνια , που προηγήθηκε για τη δημιουργία του και καθιέρωσή του, έτσι το παρουσίασε και έτσι το αποδέχτηκε η πλειοψηφία του λαού. Και αποδέχεται ο λαός ,δηλαδή οι πολίτες, εύκολα ό,τι του σερβίρεται; Αν αυτό αφορά την απόκτηση τίτλων, για τους ίδιους και τα κτήματά τους, το αποδέχονται, στην πλειοψηφία τους, έστω και αν τους ξοδεύει, διότι και το “εγώ” τους χαϊδεύει. Παρουσιάστηκε λοιπόν το κτηματολόγιο ως απαραίτητο και ως “ουκ άνευ” αυτού. Έχω όμως κάποιες απορίες και ερωτώ: Με το κτηματολόγιο θα γίνουν ευφορότερα και αποδοτικότερα τα κτήματα; Θα ανεβεί ο αριθμός και η όρεξη των πολιτών για την καλλιέργεια των κτημάτων; Θα ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος; Δεν το πιστεύω με τίποτα. Γι’ αυτό και χαρακτήρισα, ειρωνικά, “σωτήριο” το κτηματολόγιο. Κι εκείνοι που επέβαλαν την δημιουργία και καθιέρωσή του είναι αισιόδοξοι για “σωτήρια” αποτελέσματά του; Δεν το νομίζω. Το ότι το συνόδευσαν με χαράτσια, σε στρέφει να διαβλέπεις άλλους στόχους, αμολόγητους, εισπρακτικούς, άμεσα, και ιδεολογικούς,- παγκοσμιοποιητικούς, ακτημονικούς -, έμμεσα.
Έρχομαι τώρα και στα παράλογα του κτηματολογίου. Θεωρώ παράλογη την απαίτηση του κτηματολογίου, να υποχρεώνει τον πολίτη να υποβάλλει ένορκες βεβαιώσεις χρησικτησίας για κτήματά του , τα οποία κατέχει και εκμεταλλεύεται μισό και πλέον αιώνα και έχει καταγραμμένα επί εικοσιπενταετία στο έντυπο Ε9. Να υποχρεώνεται σ’ αυτό, επειδή δεν διαθέτει γι’ αυτά συμβόλαια, αφού οι γονείς του, του τα είχαν παραχωρήσει άτυπα δια λόγου. Δεν είναι αξιόπιστο το Ε9 και είναι αξιόπιστες οι ένορκες βεβαιώσεις; Αλήθεια είναι τόσο αξιόπιστες οι ένορκες βεβαιώσεις;
Άλλο παράλογο, πιο παράλογο από το παραπάνω. Όλοι μας ξέρομε ότι οι Κοινότητες και οι Δήμοι είχαν τα όριά τους, τα οποία δεν καταργήθηκαν ποτέ, όπως έχουν και τα Κράτη τα δικά τους. Κάθε πολίτης ήξερε το κάθε κτήμα του σε ποιας Κοινότητας ή Δήμου την περιφέρεια ανήκε μια ζωή ολόκληρη. Έρχεται τώρα το κτηματολόγιο και ορίζει και επιβάλλει, αυθαίρετα, παράνομα και ετσιθελικά νέα όρια των Δήμων και Κοινοτήτων. Με τα ουρανοκατέβατα αυτά νέα όρια, των περίφημων συντεταγμένων, κάποια κτήματα, ξαφνικά, αλλάζουν Δήμο ή Κοινότητα. Κι ενώ ευρίσκονται στο μέσον της περιφέρειας της Κοινότητας, της οποίας είναι πολίτες οι ιδιοκτήτες αυτών των κτημάτων, των οποίων ( κτημάτων ) είναι γνωστή η θέση τους μια ολόκληρη ζωή, καταγεγραμμένη και στο Ε9, διατάσσονται (οι ιδιοκτήτες τους) να το ξεχάσουν και να δεχτούν ότι ανήκουν σε γειτονική Κοινότητα, διότι έτσι βολεύει τις συντεταγμένες. Δε βολεύει μόνο τις συνταγμένες. Βολεύει και τους χαρατσωτές να παραλογίζονται και να νομίζουν ότι αυτό σηκώνει κι άλλο χαράτσι και υποχρεώνουν τον πολίτη να πληρώσει κι άλλα τριανταπέντε ευρώ.
Βόηθα Χριστέ και Παναγιά, γιατί με κάτι τέτοια κι άλλα πολλά θα μας σαλέψουνε τα λογικά.
Καμαρώστε όλοι , -οι αρμόδιοι του κτηματολογίου, της Κυβέρνησης και της βουλής -, προηγούμενοι και σημερινοί, είτε ως εμπνευστές και δημιουργοί, είτε ως στηριχτές και συνεχιστές έπιβολής τέτοιων παράλογων υποχρεώσεων στον πολίτη, που τον ξοδεύουν και τον ταλαιπωρούν. Συνυπεύθυνοι είμαστε και εμείς οι πολίτες, που γινήκαμε αφελείς, απαθείς και αδρανείς.
Ηλίας Τζανέτος,
συνταξιούχος δάσκαλος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]