FOLLOW US: facebook twitter

«Ηλεκτροσόκ» στις επιχειρήσεις της Ηλείας!

Ημερομηνία: 20-12-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154511″ img_size=”full”][vc_column_text]-Οι τιμές στο ρεύμα προκαλούν κλυδωνισμούς στην αγορά
– Να μην είναι αυτός ο χειμώνας ο τελευταίος για χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλώνει στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης
– Αδύνατη η συνεχής απορρόφηση του κόστους, τονίζει στην «Πρωινή» ο επιμελ. της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Π. Παναγιωτόπουλος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ισχυρή πίεση στις επιχειρήσεις της Ηλείας ασκεί η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφού ο συνδυασμός ακριβού ρεύματος και ακριβών καυσίμων έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό τους. H κατάσταση είναι ανησυχητική σε όλους τους κλάφους, καθώς η προβληματική ροή των προμηθειών σε πρώτες ύλες επιδρά και στην αντίστοιχη ροή των παραγγγελιών, προκαλώντας τριγμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Προχθές, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά, η αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”46325″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, η «ενεργειακή καταιγίδα» που πλήττει ήδη την Ευρώπη, ήρθε σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και να ξαναμπούν σε τροχιά ανάκαμψης.

«Μην ξεχνάμε ότι ήδη η τιμή της ενέργειας ήταν ακριβή, ενώ οι επιχειρήσεις της χώρας αγωνίζονται να συνέλθουν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως είναι οι συσσωρευμένες οφειλές και η έλλειψη ρευστότητας. Ταυτόχρονα, όσο μειώνονται τα εισοδήματα ενός νοικοκυριού, τόσο θα λιγοστεύει η κατανάλωση στην αγορά, άρα και οι τζίροι των επιχειρήσεων. Σε μία τόσο έκτακτη κατάσταση, απαιτείται η μέριμνα από την Πολιτεία με την ουσιαστική στήριξη, ειδικά των πιο αδύναμων. Και το πρώτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί, όπως ήδη έχει ζητήσει η επιμελητηριακή κοινότητα, είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Με αποδυναμωμένες τις επιχειρήσεις, γίνεται πιο δύσκολη η προσπάθεια βιωσιμότητάς τους, κάτι που μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για την ελληνική οικονομία», επισήμανε και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση της Πολιτείας, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για χιλιάδες επιχειρήσεις και θα προκαλέσει πολλαπλά «τραύματα» στην απασχόληση αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Καταλήγοντας, ο κ. Λεβέντης, επανέλαβε τις προτάσεις και του ΕΒΕ Ηλείας με πρώτη την ανάγκη κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ποσό της αύξησης που θα προκύψει, για όσο διαρκεί η «ενεργειακή καταιγίδα», η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα που είναι αναγκαία για το «καλάθι της νοικοκυράς» ενώ για τις επιχειρήσεις, διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία ή σημαντική αύξηση των δόσεων ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”154508″ img_size=”full”][vc_column_text]Π. Παναγιωτόπουλος: «Ηλεκτροσόκ χωρίς προηγούμενο»

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο επιχειρηματίας και επιμελητής της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, η αγορά βιώνει ένα «ηλεκτροσόκ» χωρίς προηγούμενο, από την έκρηξη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που κανένας δεν ξέρει πότε θα τερματιστεί και ποιες θα είναι οι τελικές επιπτώσεις του.

«Οι αυξήσεις που έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες, απειλούν τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ μετακυλίονται στον καταναλωτή (ο οποίος επίσης, καλείται να πληρώσει φουσκωμένους λογαριασμούς) μειώνοντας την, ήδη χαμηλή αγοραστική του δύναμη. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι πέρυσι πληρώναμε ρεύμα περίπου 40.000 ευρώ και φέτος πληρώνουμε 160.000 ευρώ! Συνυπολογίστε και την αύξηση στα καύσιμα και θα διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές.

«Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι σοβαρές. Εμείς προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε μέρος του κόστους και να μην προβούμε σε αυξήσεις, αλλά πλέον δεν είναι εφικτό. Διευκολύναμε τους πελάτες μας στις παραγγελίες που είχαν ήδη δοθεί, πλέον όμως οι αυξήσεις στην τιμή είναι αναπόφευκτες και καμία επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να τις απορροφήσει. Επίσης, έχουμε πρόβλημα στην προμήθεια πρώτων υλών, ανταλλακτικών κλπ. Δεν υπάρχει τίποτα ετοιμοπαράδοτο, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει και την παράδοση των παραγγελιών που έχουμε», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Παναγιωτόπουλος προϊδεάζοντας για δύσκολες καταστάσεις μελλοντικά.

«Θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου δε θα συμφέρει τα εργοστάσια να παράγουν για να στοκάρουν, αλλά μόνο κατόπιν παραγγελίας. Η μείωση των παραγγελιών θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά τους και τις εξαγωγές, η αγορά θα κλυδωνιστεί. Οι βιομηχανίες θα αναγκαστούν να “σβήσουν” τις μηχανές τους μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο κόστος, οι πάροχοι και οι διαχειριστές συστημάτων θα αποκτήσουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω ανεξόφλητων υπολοίπων (που θα πάνε σε κάποια ρύθμιση), η ζήτηση αερίου θα παρουσιάσει κάμψη και η τιμή θα πέσει κάποια στιγμή από τις δυνάμεις της αγοράς, ταυτόχρονα όμως θα οδηγηθούν οι οικονομίες σε βαθιά ύφεση και ανεργία», ανέφερε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης κι όχι μέτρα «ασπιρίνες» από κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά παρότι δεν είναι για όλα τα κράτη ίδιο το πρόβλημα.

«Χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης και αποκλιμάκωσης, όπως η προσωρινή χαλάρωση των στόχων απολιγνιτοποίησης, η αποκλιμάκωση του κόστους των ρύπων CO2 με δέσμη μέτρων, ώστε να καταστεί και πάλι οικονομική η καύση λιγνίτη, και η κοινή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο. σοβαρή εξέταση της γαλλικής πρότασης για θεώρηση των πυρηνικών ως μεταβατική “πράσινη” πηγή ενέργειας, ομοίως με το φυσικό αέριο που θεωρείται μεταβατικό καύσιμο, και περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ, διότι είναι αυτές που συγκρατούν αυτή την στιγμή το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia