Ηλεκτρονικά καταστήματα / e-shops επιχειρήσεων: Στην υπηρεσία του καταναλωτή
Τις τελευταίες δεκαετίες, η αγορά των προϊόντων είχε συνδεθεί με τη μετάβαση του καταναλωτή σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα ή σε μια ευρύτερη περιοχή όπου ήταν συγκεντρωμένα πολλά καταστήματα διαφορετικών κατηγοριών. Στη δεύτερη περίπτωση ο αγοραστής έμπαινε, ενσυνείδητα ή όχι, σε μια διαδικασία σύγκρισης και έρευνας αγοράς ώστε να προμηθευθεί αυτό που ήθελε σε όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα τιμή, επισκεπτόμενος πολλά καταστήματα και βλέποντας τις τιμές σε καθένα από αυτά.
Αυτή η διαδικασία υπήρξε εν πολλοίς ενδιαφέρουσα και πολλές φορές ήταν εξαιρετικά επωφελής για τον πελάτη, που τελικά έβρισκε τα χαρακτηριστικά και την τιμή που επιθυμούσε να έχει το προϊόν της αρεσκείας του. Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι πάντοτε άφθονος, ειδικά για τον σύγχρονο άνθρωπο των μεγαλουπόλεων που καλείται να διεκπεραιώσει πολλούς ρόλους και να αντεπεξέλθει σε πολλά καθήκοντα και υποχρεώσεις.
Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχονται να επιλύσουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα, πιο γνωστά ως e-shops, που φέρνουν αυτήν τη διαδικασία έρευνας αγοράς στις οθόνες των υπολογιστών και δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες τους να επιλέξουν με λίγα «κλικ» το επιθυμητό προϊόν, να το αγοράσουν και απλά να περιμένουν να έρθει στο σπίτι τους η παραγγελία. Τα διαδικτυακά καταστήματα, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο απλά στη δομή τους σε σχέση με τα φυσικά, είναι πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να συμπιέσουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους πελάτες, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κύμα ακρίβειας.
Για να είναι όμως λειτουργικό ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ιστοσελίδα που θα εξυπηρετεί τον πελάτη, θα καθιστά πολύ εύκολες τις αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα είναι εύχρηστη και ευανάγνωστη, αλλά και ταιριαστή στο αντικείμενο της επιχείρησης που την «τρέχει». Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες και γραφεία που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, που δεν αφορούν μόνο την στήσιμο / κατασκευή e-shop σελίδας, αλλά και την ανανέωσή της ώστε να συμπεριλαμβάνει τα νέα προϊόντα, την τεχνική υποστήριξή της, αλλά και την ανανέωσή της σε επίπεδο εμφάνισης.
Ακόμα, σύμμαχος ενός ηλεκτρονικού καταστήματος πρέπει να είναι ένας έμπειρος διαφημιστής που θα έχει γνώσεις διαδικτυακής διαφήμισης, ψηφιακού μάρκετινγκ, αλλά και θα ξέρει να ελίσσεται με επιδεξιότητα στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού αυτά είναι πλέον η νέα παγκόσμια τάση, με εκατομμύρια χρήστες και επισκέπτες. Τα social media είναι πια τόσο ισχυρά, που έχουν διεισδύσει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής, άρα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες μας.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το θέμα του ανταγωνισμού. Σήμερα κάθε σελίδα ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να χρησιμοποιεί υπηρεσίες SEO ιστοσελίδων (search engine optimization) χάρη στις οποίες μια ιστοσελίδα εμφανίζεται πρώτη αφήνοντας πίσω της τις ανταγωνιστικές ιστοσελίδες. Η συχνή παρουσία μιας ιστοσελίδας όταν ζητείται κάτι σχετικό με αυτήν σε κάποια μηχανή αναζήτησης, όπως η Google, είναι βασική παράμετρος στην προσπάθειά της να φέρει κοντά της περισσότερο κόσμο και να αυξήσει τον τζίρο της.
Ούτως ή άλλως, τα e-shops διακρίνονται για τη δυναμική τους παρουσία και για το μεγάλο μερίδιο που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στην εμπορική δραστηριότητα, με το μέλλον να διαγράφεται φωτεινό για τις εταιρείες του ψηφιακού εμπορίου.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες https://www.aboutnet.gr