FOLLOW US: facebook twitter

6ο Δημοτικό Πύργου: Γιορτή για την επέτειο της 17ης Νοέμβριου 1973

Ημερομηνία: 17-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Στις 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, η γιορτή για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973, την οποία ανέλαβαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄ τάξης  υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, Ελένης Τσίμπρη και Αγγελικής Συναδινού. Η χορωδία του σχολείου με τη βοήθεια της μουσικού του σχολείου, Χριστίνας Λυμπέρη, παρουσίασε τραγούδια σχετικά με το θέμα της γιορτής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να βιώσουν τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, μέσω  επίκαιρων  ποιημάτων, σκετς και τραγουδιών. Στη γιορτή ακούστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα από το ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά της Ε΄ διηγήθηκαν τα γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της χούντας. Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 και τελείωσε με αιματηρό τρόπο στις 17 Νοεμβρίου 1973, ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Οι μαθητές του σχολείου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μετά από σωστή προετοιμασία, προκειμένου να μεταφέρουν  τις δραματικές στιγμές  που έζησαν φοιτητές και σπουδαστές  πριν από 49 χρόνια στο χώρο του Πολυτεχνείου, αποσπώντας  το θερμό χειροκρότημα  όλων των παρευρισκόμενων. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό αφού  η μνήμη του Πολυτεχνείου κρατήθηκε «ζωντανή» για  τους μικρούς μαθητές, περνώντας το μήνυμα του διαρκούς αγώνα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», κάτι που αποτέλεσε και  σύνθημα στα πανό που μετέφεραν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής εορτής.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Ελένη Κουνέλη κατά τη διάρκεια σύντομου  χαιρετισμού της στην εκδήλωση, προέτρεψε τους μαθητές να «…μην σταματήσετε ποτέ να ονειρεύεστε και να παλεύετε για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και τελείωσε με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου:

«Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο ‒  

όρκο της νιότης, της ζωής, της λευτεριάς, όρκο του ονείρου και της πράξης.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος