FOLLOW US: facebook twitter

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ο καύσωνας της… ελεύθερης αγοράς φέρνει νέο «ηλεκτροσόκ» αυξήσεων

Ημερομηνία: 20-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”138330″ img_size=”full”][vc_column_text]Όταν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα λάβατε τους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει πάση θυσία να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Βέβαια, καλού κακού, να έχετε κοντά σας και κανένα υπογλώσσιο.

Το αμέσως προσεχές διάστημα εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και μικρές επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις-φωτιά που θα αγγίζουν ακόμα και το 20%, οι οποίες μάλιστα θα έρθουν για να μείνουν.

Αυτό, σύμφωνα με τους περιβόητους παράγοντες της αγοράς οφείλεται στις υπέρογκες αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής της μεγαβατώρας (MWh) που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και οι οποίες αυτονόητα θα γίνουν «πάσα» στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος.

Τόσο η ΔΕΗ όσο και όλοι οι ιδιωτικοί πάροχοι ενέργειας περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους με τους καταναλωτές τη λεγόμενη ρήτρα χονδρικής, προβλέποντας αυξήσεις σε περίπτωση που αυτή αυξηθεί πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Από τα 52 στα 128 ευρώ, πέντε μήνες δρόμος!

Η «καταραμένη» λοιπόν χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας έφτασε μέχρι και τα 128,15 ευρώ/MWh (24 Ιουνίου) ενώ τις τελευταίες εβδομάδες κινείται αρκετές φορές πάνω από τα 100 ευρώ.

Κρίσιμη… λεπτομέρεια: Η αντίστοιχη μέση τιμή τον Ιανουάριο ήταν στα 55,612 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, για όποιον ενδιαφέρεται η μέση τιμή χονδρικής τον Ιανουάριο ήταν 55,612 ευρώ, τον Φεβρουάριο 50,878, τον Μάρτιο 58,693, τον Απρίλιο 64,063 και τον Μάιο 63,499 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακόμη και αυτή η αύξηση από τα 55,612 ευρώ του Ιανουαρίου στα 63,499 τον Μάιο (+14,1%) θεωρήθηκε ράλι. Βάσει εκτιμήσεων μεγάλων προμηθευτών της αγοράς για την πορεία των τιμών, η τάση για τη χονδρική αναμένεται τον Ιούλιο να είναι στα 83-84 ευρώ/ MWh, να ανέβει τους επόμενους μήνες στα 85 ευρώ και προς τον Δεκέμβριο να φτάσει στα 92 ευρώ/MWh.

Πάντως, με βάση το πολυδιαφημισμένο «targetmodel» της ΕΕ για τον έλεγχο του καθορισμού της τιμής από την ελεύθερη αγορά, ο υποτιθέμενος στόχος είναι η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας να κυμαίνεται κάτω των 50 ευρώ/Mwh.

Καύσωνας και η οικολογία κάνουν κακό στην τσέπη μας!

Για να κρατήσουμε αυτό το… εύθυμο κλίμα, η κατακόρυφη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής της μεγαβατώρας μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΝΕΧ) αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

-στην μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα,

-στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου το οποίο έχει κληθεί να αντικαταστήσει τον «βρώμικο και ακριβό» λιγνίτη,

-καθώς και στα δικαιώματα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Προς το παρόν, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) παρακολουθούν απλώς το ράλι αυξήσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας απέδωσε τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, στις αντίστοιχες των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ΡΑΕ που ρυθμίζει την αγορά έχει καλέσει όλους τους προμηθευτές, μεταξύ αυτών και τη ΔΕΗ, όπου τους ζητάει να της παρουσιάσουν την δομή του κόστους και πως προκύπτουν οι τιμές λιανικής πώλησης αλλά και πώς αυτό παρουσιάζεται στους πολίτες, ώστε να μην υπάρχουν αθέμιτης πρακτικές».

Τις επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) στη ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Η σταθερή αύξηση του ρεύματος στην αγορά χονδρικής θα οδηγήσει σύντομα σε ανατίμηση της τιμής της κιλοβατώρας και σύντομα οι καταναλωτές λιανικής θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τουλάχιστον κατά 10%», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση της παραγωγής και της πώλησης ρεύματος που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε σε αύξηση της τιμής ρεύματος παρά τις διακηρύξεις και τις προσδοκίες περί του αντιθέτου.

Στο δια ταύτα, η πραγματικότητα είναι ότι η ηλεκτροδότηση μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο και με γρήγορους ρυθμούς σε είδος πολυτελείας για μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Αντί το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι κοινωνικό αγαθό, η ενεργειακή φτώχεια τείνει να γίνει καθεστώς

Πηγή: topontiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia