FOLLOW US: facebook twitter

Ιδρύεται πυροσβεστική βάση έρευνας και διάσωσης στην Ανδραβίδα

Ημερομηνία: 25-10-2022 | Συντάκτης:

-Θα ενισχυθεί με ελικόπτερο και εξειδικευμένο προσωπικό για την άμεση επέμβαση σε έκτακτα συμβάντα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης αναμένεται να ιδρυθεί Περιφερειακή βάση Ετοιμότητας/ Επιφυλακής στην Ηλεία, με έδρα την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», η Βάση θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» (ΕΜΕΕΔ), για την υποστήριξη και ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για επεξεργασία και ψήφιση, η Περιφερειακή Βάση Ετοιμότητας θα διαθέτει δικά της εναέρια μέσα (ελικόπτερο), καθώς και το αναγκαίο σε ειδικότητες και αριθμό προσωπικό, τα οποία θα εκτελούν υπηρεσία φυλακής και βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη διενέργεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Έγκυρε πηγές ανέφερ=αν στην «Πρωινή» ότι η Βάση θα στελεχωθεί με ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες, γιατρούς, πιλότους, ορειβάτες και άλλες συναφείς ειδικότητες, με στόχο να επεμβαίνουν άμεσα σε χερσαίες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Αφορμή για την ίδρυση του Μηχανισμού αποτέλεσε ο πρόσφατος θάνατος του 21χρονου ορειβάτη Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου τον Ιανουάριο του 2022 στην περιοχή των Τζουμέρκων, λόγω της πτώσης του σε χαράδρα, αφού αναδείχθηκε η ανάγκη αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου έρευνας και διάσωσης με την προσθήκη πτητικών μέσων, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά για τις υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων εντοπισμού, διάσωσης και διακομιδής.

Εκτός από την Ανδραβίδα, θα ιδρυθούν άλλες πέντε τέτοιες βάσεις στη Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο και στο Άκτιο.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα εμπίπτουν σε επιχειρήσεις ναυτικής και αεροπορικής έρευνας και διάσωσης ή του ΕΚΑΒ, εκτός αν υποβληθεί σχετικό αίτημα συνδρομής από τον αρμόδιο φορέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος