ICC Women: Η συμμετοχή των γυναικών στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας
Πρόταση της Βουλευτού και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για δημιουργία δικτύου γυναικών στην πράσινη ενέργεια
Την δημιουργία δικτύου γυναικών στην πράσινη ενέργεια με το ICC Women and Energy πρότεινε από την Αρχαία Ολυμπία, τον παγκόσμιο τόπο καινοτομίας, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προτρέποντας όλες τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα να δηλώσουν συμμετοχή. Μια πρόταση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συμμετέχοντες στην ειδική ημερίδα με θέμα «Η Πράσινη Ενέργεια και η Επιχειρηματικότητα αυτής», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία από το γυναικείο παράρτημα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC Women και το cluster Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από πρόσκληση της κας. Αυγερινοπούλου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας
Όπως τόνισε στην ομιλία της με θέμα “Προτεραιότητες της επιτροπής Περιβάλλοντος για την ενέργεια και το κλίμα» και ειδικά για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ναυτιλία, «ο ενεργειακός τομέας θεωρείται ευρέως ως ένας από τους τομείς της οικονομίας με τη μικρότερη ποικιλομορφία μεταξύ των φύλων. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 35% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μόλις το 22% του δυναμικού στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Λιγότερες είναι και οι γυναίκες που αναλαμβάνουν ανώτερους ρόλους στον ενεργειακό τομέα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από το 20% είναι οι γυναίκες που κατέχουν υψηλότερες θέσεις στους τομείς του νερού, της εξόρυξης μεταλλευμάτων και της κατασκευής χημικών. Ωστόσο, παρότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην απασχόληση στον κλάδο της ενέργειας, ο αριθμός των γυναικών που πραγματοποιούν σπουδές στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (κλάδοι STEM) ολοένα αυξάνεται. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες εισέρχονται ως επαγγελματίες σε τεχνικούς τομείς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος έχει, μάλιστα, καλύτερη εκπροσώπηση γυναικών εργαζομένων εν συγκρίσει με άλλους κλάδους στον ενεργειακό τομέα. Επιπλέον, ολοένα αυξάνεται και το ποσοστό των γυναικών που καταχωρούνται ως εφευρέτριες σε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ιδίως στους τομείς της υγείας και της χημείας, ενώ είναι πάνω από το 15% στις τεχνολογίες μετριασμού της κλιματικής κρίσης. Η συμμετοχή των γυναικών στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την υιοθέτηση πιο καινοτόμων και χωρίς αποκλεισμούς λύσεων για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Οι γυναίκες είναι αυτές που φέρνουν προς συζήτηση την ατζέντα της πράσινης μετάβασης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους, ενώ κυριαρχούν και στο χώρο των πράσινων χρηματοδοτήσεων».
Η Δρ. Αυγερινοπούλου έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ισχυρή συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, όπως η Ursula von der Leyen που τον Δεκέμβρη του 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κριστίν Λαγκάρντ που ανέλαβε Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2019, η Margrethe Vestager Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή», ενώ ήταν αρμόδια και για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, η Ditte Juul Jorgensen, Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Patricia Espinosa που ήταν Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης – Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από το 2016 έως το 2022, η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής και Αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εισηγήτρια της Έκθεσης σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, η Majda Dabaghi, Διευθύντρια στη χωρίς αποκλεισμούς πράσινη ανάπτυξη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Sandra Hanni, Policy Manager – Climate του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εμπνευσμένες γυναίκες που έδωσαν την ιδέα της ημερίδας, μαζί με το δραστήριο ICC Women Hellas.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενασχόληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον Ευρωπαϊκό και τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό Πακέτο «Fit for 55», την στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, την καινοτομία, το χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, αλλά και τις «έξυπνες» πόλεις με έμφαση στις μεταφορές που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως τρένα, ηλεκτρικά οχήματα, πράσινα λιμάνια, κ.α. Όπως υπογράμμισε, «η Επιτροπή Περιβάλλοντος φέτος σχεδιάζεται να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς, όπου αναζητείται σοβαρή πρόοδος και εξεύρεση οριστικών λύσεων και εφαρμογών της. Η πρώτη δέσμη ζητημάτων θα διερευνήσει ζητήματα που αφορούν σε βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, με εστίαση στις ΑΠΕ, το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, την πράσινη ενέργεια και τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση αποβλήτων» ενώ τα συμπεράσματα της ημερίδας αναμένεται να συζητηθούν και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Το ενεργειακό προφίλ της χώρας μας, τα βήματα που προωθούνται, οι νομικές διαστάσεις, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις
Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από την Πρόεδρο του ICC Women Hellas, Άννα Καμαρίδη και την Επικεφαλής Ομάδας Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ICC Women Hellas, Αγγελική Μπούρα, η οποία και συντόνισε τους δύο κύκλους των τοποθετήσεων ενώ ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού που συμμετείχε, σε μια διάδραση διαλόγου και επικοινωνίας προκειμένου να λυθούν απορίες και να γίνουν στοχευμένες παρατηρήσεις από τους αξιόλογους ομιλητές. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, που αφορούσε στο επιχειρηματικό πλαίσιο, η Δρ. Ελένη Ζαφειράτου, Business Development Manager, Interphoton Investment Group, που δεν μπόρεσε να ταξιδέψει ως την Αρχαία Ολυμπία αλλά έστειλε βίντεο με την τοποθέτησή της, μίλησε με θέμα ”Αναδιαμορφώνοντας το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας – προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις» ενώ αμέσως μετά η Δρ. Ευγενία (Τζένη) Λειβαδάρου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Ενεργειακής Μετάβασης, Μέλος ΔΣ Ομίλου Ελλάκτωρ αναφέρθηκε στον ρόλο των επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση. Η Αντιγόνη Βαφείδου, Director of Operations and Legal for Europe, Advent Technologies μίλησε για την “Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο και Διαμόρφωση του οικείου Νομικού Πλαισίου” ενώ η Αλεξία Τροκούδη, Group Manager on Corporate Holdings and Energy Regulation με θέμα ”Η πορεία εφαρμογής του FIT FOR 55, στη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος από την αυτοκίνηση και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ηλεκτροκίνηση”. Η Βασιλική Κουμπλή, Γενική Διευθύντρια ΙΝΖΕΒ -Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας Renovate Europe για το έτος 2022 αναφέρθηκε στις “Πτυχές και άξονες της μη κερδοσκοπικής επιχειρηματικότητας” ενώ η Αλίς Κοροβέση, Δικηγόρος, Επιστ. Συνεργάτις του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης για το “Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα”.
Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, που απασχόλησε την δεύτερη συνεδρία και μετά τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η Θεοδώρα Βαρβαρίγου Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ/Καθηγήτρια ΕΜΠ μίλησε με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες ως καταλύτης στην Πράσινη Ενέργεια», η Φαίη Πάλλα, Νομική Υπηρεσία, ΡΑΕ για “Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)”, η Μαρία Μπίλια, Προέδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΔΕ και Πρόεδρος της ΥΔΡΗΛ, για την “Διαχείριση ενέργειας: Η περίπτωση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ”.
Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι Sardelas Petsa Law Firm, Pema Corporation, C Solar Steel και Blink ενώ τα μέλη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC Women το πρωί του Σαββάτου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, ύστερα από πρόσκληση της Ηλείας Βουλευτού, μια ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και τον Αρχαιολογικό χώρο από τον αρχαιολόγο κ. Χρήστο Λιάγκουρα, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της Προϊσταμένης της Εφ. Α. Ηλείας Δρ. Ερωφίλης Ίριδος Κόλλια.
Από την ξενάγηση των μελών του ICC WOMEN στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και τον Αρχαιολογικό χώρο από τον αρχαιολόγο
κ. Χρήστο Λιάγκουρα.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Η Ελλάδα δικαιούται και της αξίζει να είναι πρωτοπόρος σε στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, στην ημερίδα. Η κα. Σδούκου όπως είπε χαρακτηριστικά στην έναρξη της ομιλίας της που αφορούσε στις προτεραιότητες του ΥΠΕΝ σε θέματα ενέργειας, με έμφαση της ΑΠΕ, «νίκησε τον χρόνο», καθώς επιστρέφοντας από την Ρώμη όπου βρισκόταν με τον Υπουργό Ενέργειας τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατάφερε να «υπηρετήσει» τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής της, αυτόν της μητέρας δύο μικρών παιδιών και να παρακολουθήσει την χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου τους, και να ταξιδέψει ως την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία.
Μαγεμένη από την περιοχή, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά από αυτήν την πρόσκληση που της απηύθυνε η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με την υπόσχεση να επιστρέψει, έριξε όλα τα «φώτα» στις γυναίκες που διοργάνωσαν την ημερίδα αλλά και την παρακολούθησαν, χειροκροτώντας τες. «Πιστεύω πάρα πολύ στην γυναικεία αλληλεγγύη. Ήρθα γιατί θέλω να υπενθυμίσω πόσο αγαπημένες και ενωμένες πρέπει να είμαστε οι γυναίκες, γιατί νομίζω ότι η ενέργεια των γυναικών όταν ενώνεται είναι πολύ δυνατή και μπορεί να κάνει θαύματα. Ήρθα για να σας πω πως είμαστε δυνατές και ικανές, γυναίκες με γνώση, ικανότητα και με φιλοδοξία που διεκδικούμε θέσεις ευθύνης με έναν ξεχωριστό γυναικείο δυναμισμό αλλά και αυξημένη διαίσθηση. Νομίζω ότι αυτά είναι τα δικά μας όπλα σε αυτή τη σύγχρονη εποχή, είμαστε δυνατές, είμαστε αρκετές, αξίζουμε».
Στην συνέχεια η κα. Σδούκου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες απειλές των τελευταίων δεκαετιών, την ενεργειακή κρίση του τελευταίου έτους, με δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και επιμονή στους βασικούς στόχους που έθεσε αφότου ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το 2019. Με σχέδιο και μεθοδικότητα η Ελλάδα μεταβάλλεται σε σταθεροποιητικό παράγοντα για την ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας, με φανερά τα γεωπολιτικά οφέλη τόσο για τη χώρα, όσο και για όλη την περιοχή. «Πιστή στο δόγμα πως κάθε κρίση μπορεί να αποτελεί και μια ευκαιρία, θεωρώ πως οι κινήσεις στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μια σειρά καίριων θεμάτων που άπτονται της ενέργειας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα έχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Επίσης, σημαντική παράμετρος των δράσεων που προτιθέμεθα να αναλάβουμε, είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, με ενεργειακό συμψηφισμό, όπως είναι ο συνδυασμός της αυτοπαραγωγής με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ενώ περιέγραψε συνολικά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Γιώργος Καραχάλιος- Υποδιοικητής Α’ ΔΥΠΑ: “Οι γυναίκες στο επίκεντρο των πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας”
Στο νέο πρόγραμμα που αφορά στην απασχόληση 5.000 ανέργων στην πράσινη οικονομία, με έμφαση στις γυναίκες μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο Υποδιοικητής Α’ ΔΥΠΑ, υπεύθυνος για τις ενεργητικές και τις παθητικές πολιτικές της αγοράς εργασίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη διοικητική υποστήριξη της ΔΥΠΑ, Γιώργος Καραχάλιος που μίλησε στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα “Οι γυναίκες στο επίκεντρο των πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)”.
Ο κ. Καραχάλιος μίλησε παράλληλα για την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων σε πράσινες δεξιότητες (Εθνική Στρατηγική Δεξιοτήτων),τις μεταλιγνιτικές δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης (ΣΔΑΜ), τη δημιουργία του πρώτου Πράσινου Σχολείου στην Κοζάνη (Μαθητεία), αλλά και δύο προγράμματα υποστήριξης των νέων ελεύθερων επαγγελματιών 18-29 ετών και 30+ (Επιχειρηματικότητα). Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα προγράμματα που εντάσσονται στο πλαίσιο εξισορρόπησης της εργασιακής και της επαγγελματικής ζωής όπως επιδόματα/παροχές μητρότητας, βρεφονηπιακοί σταθμοί ΔΥΠΑ, προγράμματα επιδότησης διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Όπως τόνισε ο κ. Καραχάλιος, «στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους ανέργους και ιδιαίτερα τις άνεργες γυναίκες μέσα από σύγχρονες δράσεις απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις του ICC θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολλαπλά τόσο από προγράμματα επιχορήγησης της απασχόλησης όσο και από προγράμματα υποστήριξης των εργαζομένων, και κυρίως, από την προσπάθεια αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού ώστε άνεργοι/ες και εργαζόμενοι/ες να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε αυτό που ως εργοδότες καθένας και καθεμία από εσάς αναζητάτε».