FOLLOW US: facebook twitter

Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: «Αναγκαίες διευκρινήσεις»

Ημερομηνία: 23-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Σε αναγκαίες διευκρινήσεις προχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας μετά την δημοσιευθείσα επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) προς πολλαπλούς παραλήπτες, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογός τους, με θέμα τις αναγκαστικές μετακινήσεις παθολόγων προς τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Γιαννικούλης διευκρινίζει τα εξής:

• Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας ουδέποτε εισηγήθηκε την αναγκαστική μετακίνηση συναδέλφων από όμορες Περιφερειακές Ενότητες προς την Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου. Αυτό το οποίο έχουμε εισηγηθεί είναι η εθελούσια μετακίνηση ιατρών από άλλες Περιφερειακές Ενότητες – και μάλιστα όχι κατ΄ ανάγκην όμορες όπως η Αχαΐα- μέσω παροχής οικονομικών κινήτρων, κάτι για το οποίο είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχει κάποιο σχετικό νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα παραθέτουμε αυτολεξεί το σχετικό απόσπασμα από το τελευταίο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου μας (6/4/2023) με θέμα την Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου:

«Ως άμεση λύση, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, είναι αναγκαία η μετακίνηση νοσοκομειακών ιατρών από άλλες Περιφερειακές ενότητες τουλάχιστον για τρίμηνο ή και εξάμηνο διάστημα. Πρόσφατα έχει θεσπιστεί η δυνατότητα εθελούσιας μετακίνησης τέτοιων ιατρών μέσω παροχής οικονομικών κινήτρων, νομικό εργαλείο το οποίο θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί».
Εάν κάποιος εκλαμβάνει τα ανωτέρω γραφόμενά μας ως πρόταση για αναγκαστική μετακίνηση ιατρών όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων τότε αυτός εμφανίζει σαφή αδυναμία κατανόησης κειμένου, φαινόμενο λυπηρό, ιδίως όταν παρατηρείται σε αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών όπως είναι οι ιατροί.

• Ακόμη και η ανωτέρω πρότασή μας περί εθελουσίας μετακίνησης ιατρών, δεν κατατίθεται μεμονωμένα, καθώς εξυπακούεται ότι από μόνη της δεν συνιστά λύση, αλλά απλώς ως ένα άμεσο μέτρο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ενταγμένη σε μια γενικότερη πρόταση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων του Γ.Ν. Ηλείας, η οποία επιπλέον περιλαμβάνει την ένταξη της Ηλείας σε καθεστώς αγόνου, ως μεσοπρόθεσμη λύση και τελικά την ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Χάρτη της Ηλείας ως λύση μακροπρόθεσμης απόδοσης.

• Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου τα οποία εκδίδει επί πληθώρας ζητημάτων τα οποία άπτονται της υγείας αλλά και από τις υπόλοιπες δημόσιες παρεμβάσεις του (συνεντεύξεις εκπροσώπων του σε Μ.Μ.Ε. κ.λ.π.). Ειδικότερα όποιος ανατρέξει σε όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις του Συλλόγου διαχρονικά, εύκολα διαπιστώνει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος δεν διστάζει να ασκήσει δριμύτατη κριτική σε κυβερνητικές αποφάσεις τις οποίες θεωρεί λανθασμένες ή ανεπαρκείς, χωρίς σε καμία περίπτωση να εξαιρεί ούτε την σημερινή κυβέρνηση, ενώ το ίδιο προτίθεται να πράξει και στο μέλλον με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά ο Σύλλογος θεωρεί χρέος του να επιδοκιμάσει την όποια απόφαση εάν κρίνει ότι αυτή κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, είτε προηγούμενης κυβέρνησης, είτε της παρούσας είτε της όποιας μελλοντικής προκύψει. Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρικός Σύλλογος δεν παύει να καταθέτει αυτόνομα προς την Πολιτεία τις δικές του προτάσεις, όπως υποχρεούται από την νομοθεσία η οποία ορίζει την λειτουργία του, με γνώμονα πρωτίστως και πάντα την προαγωγή της υγείας στην περιοχή σε εναρμόνιση με τα καλώς εννοούμενα θεμιτά συμφέροντα της ιατρικής κοινότητας.

Εν κατακλείδι ως Ιατρικός Σύλλογος δεν ανακαλούμε ούτε λέξη από το Δελτίο Τύπου της 6ης/4/2023 με θέμα την Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου και καλούμε κάθε φορέα εκπροσώπησης ιατρών, είτε εντός είτε εκτός του δημόσιου τομέα, να καταθέσει και αυτός τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων υπό την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση της απουσίας ηθικών προσβολών και συκοφαντικών επιθέσεων, οι οποίες εκμηδενίζουν εκ των προτέρων οποιαδήποτε πιθανότητα διαλόγου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος