FOLLOW US: facebook twitter

Το εύρος των εξόδων και η νοθεία απέναντι στους μελισσοπαραγωγούς

Ημερομηνία: 23-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Λευτέρης Βαρουξης: Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να προστατεύσει έναν κλάδο νέων και υποδειγματικών επαγγελματιών στον τόπο μας

Η ενίσχυση των 8 ευρώ είναι μια πρώτη θετική κίνηση αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα

Η ενίσχυση των μελισσοκόμων μας με τα 8 ευρώ ανά κυψέλη που αφορά στους επαγγελματίες και τα 4 ευρώ αντίστοιχα για τους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους, που ανακοινώθηκε πρόσφατα κινείται στην θετική κατεύθυνση αλλά σύμφωνα και με τα όσα οι ίδιοι επισημαίνουν δεν είναι τελικά αυτή που θα περίμεναν για να αντιμετωπίσουν το εύρος των οικονομικών προβλημάτων τους και την αύξηση των εξόδων για την παραγωγή τους.

Αυτό δήλωσε χθες μετά από σχετική ενημέρωση που είχε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής τονίζοντας την ανάγκη επανεξέτασης του ύψους της επιδότησης με σκοπό την αύξησή της κατά ένα ποσό μεγαλύτερο του σημερινού.

Ο Λευτέρης Βαρουξής σημείωσε ότι οι δαπάνες για την ενέργεια, η ανοδική πορεία των τιμών για τις ζωοτροφές και ο διπλασιασμός υλικών συσκευασίας φέρνει σε δύσκολη θέση τους μελισσοπαραγωγούς που τουλάχιστον στην Ηλεία αποδεικνύεται ότι είναι νέοι και εξαιρετικοί επαγγελματίες με το μέλι τους να είναι ένα από τα καλύτερα ποιοτικά στην Ελλάδα.

Ένα ακόμη ζήτημα που προβληματίζει την συγκεκριμένη κατηγορία είναι και αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού αφού οι προδιαγραφές στην χώρα μας είναι – και πολύ σωστά – ιδιαίτερα αυστηρές, απαιτούν ειδικά σκευάσματα και συγκεκριμένη διαδικασία όταν την ίδια ώρα οι μελισσοκόμοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη διάθεση προϊόντος από άλλες χώρες που φέρνουν το μέλι σε… βαρέλια όπως π.χ συμβαίνει με το μέλι από την Τουρκία…

Ο υποψήφιος βουλευτής εστίασε την τοποθέτησή του όσον αφορά στο υψηλό κόστος και στο θέμα της ακριβής ζάχαρης, συστατικού που είναι βασικό για την μελισσοκομία.

Βάζει ακόμη την παράμετρο ότι η επαγγελματική συσκευασία που ασφαλώς δεν μπαίνει και σε κανένα «καλάθι» είναι ακριβότερη από την οικιακή όταν πριν από τον πόλεμο εμφανιζόταν στην αγορά φθηνότερη της δεύτερης.

Μέχρι τώρα οι μελισσοκόμοι μας έκαναν μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουν χαμηλές τις δικές τους τιμές κατανοώντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι συμπίεσαν όσο μπορούσαν τα τιμολόγιά τους και επωμίσθηκαν ένα βάρος οικονομικό προκειμένου αυτό να μην πάει στον καταναλωτή.

Η Πολιτεία λοιπόν αναγνωρίζοντας και την σημασία τους στην οικονομία του τόπου οφείλει με ελέγχους και άλλες μορφές όπως τα κίνητρα και η μεγαλύτερη ενίσχυση να τους στηρίξει χτυπώντας πριν από όλα την κίνηση νοθευμένου μελιού που αναμειγνύεται με λίγο ελληνικό από τους επιτήδειος της αγοράς με αποτέλεσμα να φθάνει σε εξευτελιστικές τιμές στα ράφια αν και είναι αμφιβόλου ποιότητας και αυθεντικότητας αφήνοντας απούλητο το τοπικό παραδοσιακό και πολύ καλύτερο προϊόν μας….


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος