Παρέμβαση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας: «Κίνδυνος τα αδέσποτα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια»
Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας σχετικά με το ζήτημα της μεγάλης αύξησης των αδέσποτων ζώων, ιδίως σκύλων, η οποία παρατηρείται τελευταία στην περιοχή και η οποία δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Όπως τονίζει, ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά επίθεσης αδέσποτων ζώων σε συμπολίτες τα οποία, εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. «Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Τα αίτια της αύξησης αυτής μπορούν να αναζητηθούν στην οικονομική κρίση που ωθεί πολλούς ιδιοκτήτες ζώων, είτε μόνιμους κατοίκους της πόλης είτε επισκέπτες, να εγκαταλείπουν τα ζώα τους διότι δεν μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν. Μια άλλη αιτία είναι η κακή συνήθεια ορισμένων να αποκτούν ζώα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα π.χ. για φύλακες σε εξοχικά το καλοκαίρι, τα οποία όταν πια δεν τα χρειάζονται τα εγκαταλείπουν.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας καλεί τους πάντες να επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου συνεπάγεται ευθύνες τόσο απέναντι στο αθώο αυτό πλάσμα όσο και απέναντι στους συμπολίτες μας. Ας μην αποκτά κανείς ζώο αν πιστεύει ότι δεν μπορεί να το συντηρήσει ή αν πιστεύει ότι έπειτα από λίγο δεν θα το χρειάζεται. Επίσης όσοι έχουν ζώα οφείλουν να τηρούν τα προβλεπόμενα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, να τα εμβολιάζουν, να τα στειρώνουν εάν κρίνεται αναγκαίο, και κατά την έξοδο σε δημόσιους χώρους να τα επιτηρούν και να συλλέγουν τα περιττώματά τους ώστε να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
Πέραν τούτων ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τις δεδομένες ευθύνες του, όπως καθορίζονται και από την σχετική Νομοθεσία (Ν. 4039/2012), και να επιληφθεί του θέματος, συλλέγοντας τα αδέσποτα ζώα, στειρώνοντάς τα, εμβολιάζοντάς τα και εν συνεχεία φροντίζοντας για τον εγκλεισμό τους σε κατάλληλο για το σκοπό αυτό χώρο. Άλλωστε για το σκοπό αυτό οι Δήμοι δικαιούνται και λαμβάνουν σχετική χρηματοδότηση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας από κοινού με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πύργου και τοπική Φιλοζωική Οργάνωση, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος. Δεν μπορούν ωστόσο να υποκαταστήσουν την, με βάση το Νόμο υπεύθυνη για το ζήτημα αυτό, Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και είναι αναγκαίο όλοι μας (Δήμος, πολίτες, φορείς) να αρθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και να πράξουμε τα δέοντα για την άμεση επίλυση του».