FOLLOW US: facebook twitter

Η «ζωντανή» ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Ημερομηνία: 17-04-2024 | Συντάκτης:
Οι κ.κ. Στρ. Κλήμος (αριστερά) και Στ. Ποτουρίδης, μπροστά από τον βωμό με τις 10 λάμπες μεταφοράς του Ολυμπιακού φωτός.

Η κορυφαία παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή δαδών και άλλων αντικειμένων, εκτίθεται στην Αρχ. Ολυμπία

-Τι ανέφεραν στην «Πρωινή» οι διακεκριμένοι συλλέκτες κ.κ. Στρ. Κλήμος και Στ. Ποτουρίδης

-Πλήθος κόσμου και επιφανείς επισκέπτες στην έκθεση

Η «ζωντανή» ιστορία  των  σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία αποτελείται από δεκάδες δάδες και πολλά ακόμη  σπουδαία ενθυμήματα, εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, ενόψει της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ο.Α. Paris 2024.

Στην εντυπωσιακή συλλογή υπάρχει μία βιτρίνα με τους αγώνες του 2004 και μία βιτρίνα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Πρόκειται για την παγκόσμιας σπουδαιότητας ιδιωτική συλλογή  του καταγόμενου από τη Μυτιλήνη και διακεκριμένου συλλέκτη κ. Στράτου Κλήμου, ο οποίος με την πολύτιμη  συνδρομή και βοήθεια του επίσης αξιόλογου συλλέκτη  κ. Σταύρου Ποτουρίδη, εκθέτουν τις συλλογές τους με ολυμπιακές δάδες, μετάλλια και άλλα ολυμπιακά αντικείμενα, σε μια υψηλού επιπέδου έκθεση στον Δήμο Ολυμπίας.

Η δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο! Ανεκτίμητη αξία με τεράστια ιστορική σημασία.

Η έκθεση συγκεκριμένα  που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 2.800 χρόνων από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και για την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, περιλαμβάνει:

-25 δάδες θερινών Ολυμπιακών Αγώνων

-9 δάδες χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Αυτή είναι μια από τις 7 δάδες της Λαμπαδηδρομίας για το Μεξικό που είναι η μοναδική που έχει διασωθεί και βρίσκεται στην κατοχή του συλλέκτη Στράτου Κλήμου

-7 δάδες Παραολυμπιακών Αγώνων

-1 φόρεμα ιέρειας από την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.

-Βωμό διανυκτέρευσης της ολυμπιακής φλόγας κατά την διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας Αθήνα 2004.

-Αγγείο αφής της ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας 2004.

-9 λυχνίες ασφαλείας μεταφοράς της ολυμπιακής φλόγας από διάφορες λαμπαδηδρομίες, μεταξύ των οποίων, αυτή που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας Αθήνα 2004.

-Μετάλλια ολυμπιονικών από θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Μοναδική στον κόσμο

Ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης με τον συλλέκτη Στράτο Κλήμου μπροστά από τη δάδα των Ολυμπιακών της Ατλάντα που του χάρισαν το Χρυσό το 1986

Πρόκειται για μια μοναδική  στον κόσμο προσωπική συλλογή του κ. Κλήμου, ο οποίος εδώ και 40 χρόνια  έχει αφιερώσει σημαντικό κομμάτι  της ζωής του στη συλλογή των Ολυμπιακών δαδών  και άλλων αντικειμένων, με μηδαμινά έσοδα αλλά με τεράστια υπομονή αλλά και επιμονή!

«Η  συλλογή ξεκίνησε σαν ένα μικρό μικρόβιο από μία καρφίτσα και κάποια στιγμή το συλλεκτικό αντικείμενο αλλάζει και  έρχεται κάτι πιο μεγάλο και πιο ενδιαφέρον όταν μία ημέρα στο Μοναστηράκι  ήλθα αντιμέτωπος με δύο δάδες, που ήταν οι πρώτη προσθήκη σε δάδες. Η  συλλογή μεγάλωσε σε 40 χρόνια και έγινε με μηδαμινά έσοδα, ενός δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό είναι θαύμα, μερικές φορές το κοιτάζω και δεν το πιστεύω, αλλά έγινε με τεράστια υπομονή και περιμένοντας την κάθε ευκαιρία» ανέφερε ο ξεχωριστός συλλέκτης την «Πρωινή».

Προσπάθεια προκειμένου να στηθεί η έκθεση είχε γίνει ξανά το 2020, έπειτα  από πρόσκληση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατό λόγω του Covid, ενώ ο ίδιος ο κ. Κλήμος προσπαθεί εδώ και 10 χρόνια να εκθέσει  τα εντυπωσιακά Ολυμπιακά  αντικείμενα στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων!


Το «παρών» στην έκθεση έδωσε και ο κ. Χάρης Βασιλάκος,  εγγονός του πρώτου και νεώτερου νικητή Μαραθωνοδρόμου, Χαρίλαου Βασιλάκου.

«Είναι η πρώτη φορά  που γίνεται η έκθεση στην Ολυμπία και είμαι ενθουσιασμένος γι’ αυτό, αφού  το ενδιαφέρον του κόσμου είναι εξαιρετικό και ιδίως όταν μαθαίνουν ότι πρόκειται για προσωπική μου συλλογή μένουν έκθαμβοι. Η μόνη πληρωμή  μου γι’ αυτήν  είναι το βιβλίο εντυπώσεων και ο θαυμασμός του κόσμου για την συλλογή» εξήγησε ο κ Κλήμου. 

Η συλλογή με τις δάδες έχει ταξιδέψει στο Τόκιο το 2018 όπου έλαβε μέρος σε 5 εκθέσεις έπειτα από πρόκληση της εκεί Ελληνικής Πρεσβείας, ενώ για τις ανάγκες αυτών των εκδηλώσεων οι προθήκες, κατασκευάστηκαν από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από Ιαπωνικές εισφορές,  οι οποίες μετά το πέρας των εκθέσεων του  δόθηκαν σαν δώρο.

«Λόγω οικονομικής επιφάνειας μπορεί να υπάρχουν  καλύτερες συλλογές. Το θέμα είναι πόσες από αυτές είναι εκθέσιμες, πόσες θέλει ο ιδιοκτήτης να μοιραστούν με τον κόσμο και πόσες να εκτεθούν λόγω  προθηκών» συνέχισε ο επιφανής συλλέκτης, λέγοντας πως ανάμεσα στις πιο σπάνιες δάδες που κατέχει είναι αυτή που ανακαλύφτηκε 50 χρόνια μετά τους αγώνες του Μεξικού το 1968,  την οποία του την έδωσε με ανταλλαγή  κάποιος φίλος του και μετά από πιστοποίηση διαπιστώθηκε ότι την κρατούσε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ στους τότε Ο.Α.

Η δάδα των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004

Εξάλλου αναφορικά  με το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία  ευχήθηκε ο ίδιος να μη χρειαστεί να ξαναέλθει να εκθέσει στην περιοχή και «επιτέλους να πάψει αυτή η ντροπή και να ανοίξει», υπογραμμίζοντας πως (το Μουσείο) έχει πολύ σοβαρά εκθέματα.

Τέλος  αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του υπουργείου Παιδείας, στην οποία εργάζεται και έλαβε υπηρεσιακή άδεια για την έκθεση, αποκάλυψε χαριτολογώντας πως κάποιος φίλος του στην περιοχή που τον βοήθησε να στήσει την έκθεση, του είπε να αφήσει μόνιμα τη συλλογή στην Ολυμπία, με αντίτιμο έναν …ανδριάντα στον εξωτερικό χώρο της, για να λάβει αρνητική απάντηση αφού όπως του είπε ο συλλέκτης, η συλλογή αποτελεί  σημαντικό απόκτημα της οικογένειάς του!

«Κορυφαία παγκοσμίως»

Συγκίνηση προκλήθηκε όταν ομάδα 10 παλιών λαμπαδηδρόμων της Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφτηκαν την έκθεση και κρατώντας τις δάδες τους.

Από την πλευρά του εξάλλου ο έτερος διακεκριμένος συλλέκτης,  επί σειρά ετών φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφος κ. Σταύρος Ποτουρίδης χαρακτήρισε την ιδιωτική συλλογή σαν κορυφαία παγκοσμίως, η οποία όπως εξήγησε περιλαμβάνει  κάποια πολύ δυνατά κομμάτια όπως ο βωμός με τις 10 λάμπες μεταφοράς του Ολυμπιακού φωτός, η οποία είναι η μόνη διαθέσιμη για να τη βλέπει ο κόσμος.

«Πηγαίνω  στους Ο.Α. από το 2004 και έχω επισκεφτεί όλες  τις πόλεις και κάθομαι εκεί αρκετά. Π.χ. στο Λονδίνο κάθισα 4 μήνες, στο Πεκίνο 2,5 μήνες κλπ. Στη συλλογή προσθέτω μία βιτρίνα με τους αγώνες του 2004 και μία βιτρίνα από τους πρώτους Ολυμπιακούς  Αγώνες το 1896. Ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα είναι ο δίσκος της εκεχειρίας όπως τον περιέγραψε ο Παυσανίας, ο οποίος δημιουργήθηκε το  1934 σε 5 αντίγραφα, όπου ο ένας βρίσκεται στο μουσείο της Λωζάνης, ένας στης Ολυμπίας που είναι κλειστό , οι δύο σε συλλέκτες που είναι ο  Στράτος και εγώ, ενώ ο 5ος πουλήθηκε σε διεθνή δημοπρασία και έφτασε  τις 17.000 δολάρια». Τόνισε ο κ. Ποτουρίδης.

41 συνολικά δάδες περιλαμβάνονται στη συλλογή του κ. Κλήμου.

Στο Περιστέρι εξάλλου που εξειδικεύεται η έκθεση για τα 20 χρόνια από  2004, οι συλλέκτες θα παρουσιάσουν πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τα 6 μετάλλια  που έλαβε η Αθήνα, τα οποία  παρουσιάζονται για πρώτη φορά πανελληνίως.

Αξίζει να τονιστεί ότι συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην έκθεση Ολυμπιακών Δαδών και ενθυμημάτων, όταν μια ομάδα 10 παλιών λαμπαδηδρόμων της Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφτηκαν την έκθεση και κρατώντας τις δάδες τους φωτογραφήθηκαν μπροστά στη βιτρίνα με την αντίστοιχη δάδα της συλλογής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2024 και παραμένει ανοιχτή για το κοινό τις ώρες 09:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia