FOLLOW US: facebook twitter

Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου στο επίκεντρο

Ημερομηνία: 20-02-2024 | Συντάκτης:

Συνδιάσκεψη αρχών και φορέων με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας αύριο στο Λάτσειο

  • Έχουν προσκληθεί Βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Διοίκηση 6ης ΥΠΕ και ΓΝ Ηλείας, εκπρόσωποι υγειονομικών και φορέων

Γράφει η Κική Κολοβέρου – [email protected]


Η υποστελεχωση του Νοσοκομείου Πύργου, θα βρεθεί για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο, στην συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας και στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν αρχές και εκπρόσωποι φορέων του τόπου.

Την συνδιάσκεψη, προανήγγειλαν με χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, ο γραμματέας Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος και ο ταμίας Νίκος Σπηλιόπουλος, υποστηρίζοντας πως το σοβαρό αυτό πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και κυρίως της «καρδιάς» όπως την χαρακτήρισαν, του τομέα υγείας του Νομού, της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, θα πρέπει να αναδειχτεί και να προταθούν λύσεις για την επίλυση του.

«Έχουμε στείλει πρόσκληση σε όλους. Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Δημοτικές αρχές, Διοίκηση 6ης ΥπΕ και ΓΝ Ηλείας, εκπροσώπους γιατρών, επιστημονικών φορέων κτλ και σκοπός μας είναι να αναδείξουμε ξανά το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας» ανάφερε αρχικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιαννικούλης τονίζοντας πως η κατάσταση του Νοσοκομείου Πύργου είναι γνωστή σε όλους και το κυριότερο πρόβλημα είναι η χαμηλή στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό. «Αυτή την στιγμή η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι κάτω από το 50% ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες όπως παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική και η ΜΕΘ που θέλουν ενίσχυση. Έγιναν κάποιες προκηρύξεις τελευταία 8 θέσεων από τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις 3 και συγκεκριμένα μια θέση Χειρουργού, μια Μικροβιολόγου και μια Πνευμονολόγου. Επίσης παρότι προκηρυχθήκαν δυο θέσεις από τις 7 κενές στην παθολογική κανένα ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε, δηλαδή ούτε τώρα θα βρεθεί γιατρός για την Παθολογική αλλά ούτε και για την ΜΕΘ. Με αφορμή και αυτή την προκήρυξη που για άλλη μια φορά δείχνει ότι θα καταλήξει άγονη για κρίσιμες ειδικότητες, πήραμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε μια συνδιάσκεψη φορέων όπως και στο παρελθόν προκειμένου να επαναφέρουμε το θέμα στην επικαιρότητα».

Δυο οι βασικές προτάσεις

Ο κ. Γιαννικούλης, επανέλαβε τις βασικές προτάσεις που έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν καταθέσει όπως η ενίσχυση των κινήτρων για την εθελούσια μετακίνηση ειδικευμένων ιατρών από άλλες περιφερειακές ενότητες που μπορεί να μην υπάρχει τέτοια έλλειψη προσωπικού προς την ΝΜ Πύργου. «Υπάρχει ένας νόμος που προσφέρει 1800 ευρώ το μήνα, εμεις προτείνουμε να γίνει 2000 ευρώ και να είναι κυρίως αφορολόγητο. Ουσιαστικά ζητάμε από την πολιτεία, αυτά που θα δώσει στον ιδιώτη να έρθει με μπλοκάκι, 2000 αφορολόγητα, να τα δώσει σε έναν ιατρό του ΕΣΥ ο οποίος από μια μονάδα που μπορεί να μην έχει έλλειψη, δεχτεί να μετακινηθεί για ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε εμάς. Αφού το κονδύλι το έχεις δεσμευμένο να το δώσεις, δωστο εκεί μήπως υπάρχει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Αν και δεν προσδοκούμε και πολλά δεν χάνουμε τίποτα να εξαντλήσουμε τα περιθώρια».

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν θεωρούν λύση την ανάληψη καθηκόντων από ιδιώτες με μπλοκάκι, ειδικά για τις κρίσιμες ειδικότητες καθώς και σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά θα έχουμε εναλλασσόμενους ιατρούς, όπως συμβαίνει ήδη με ιατρούς ΕΣΥ που έρχονται αναγκαστικά μόνο που τώρα θα έχουμε εναλλασσόμενους ιδιώτες γιατρούς που μπορεί και να έχουν αποκοπεί από την νοσοκομειακή ιατρική ακόμα και δεκαετίες. «Δηλαδή στον ίδιο παρονομαστή και χειρότερα. Οπότε αυτό δε το θεωρούμε βιώσιμη λύση για να στηριχθεί το σύστημα αποκλειστικά σε κάτι τέτοιο».

Άγονο για … άγονες προκηρύξεις

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννικούλης επανέλαβε την πρόταση για ένταξη στην κατηγορία τύπου Α Άγονη, και πρόσθεσε πως αν δεν θέλουν να το εφαρμόσουν θα μπορούσαν να δίνουν κίνητρα άγονου σε όποια θέση κατά εξακολούθηση βγαίνει άγονη. «Δηλαδή δεν είναι ανάγκη όλη η περιοχή να γίνει άγονη, αλλά μια θέση την οποία μια δυο φορές βγαίνει άγονη, την 3η φορά να δοθούν κριτήρια άγονου. Από κει και πέρα υπάρχει πρόταση για την ανασυγκρότηση του υγειονομικού χάρτη που αφορά μακροπρόθεσμη απόδοση, ωστόσο αυτό που μας αφορά τη δεδομένη στιγμή είναι η  άμεση κάλυψη των κενών».

«Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, χωρίς Νοσοκομείο»

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος επισήμανε ότι η στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου ταλαιπωρεί χρόνια την περιοχή και βρίσκεται στο επίκεντρο συνεχών αντιπαραθέσεων και διαμαρτυριών τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί λύση για την στελέχωση του. «Το νοσοκομείο το χρειαζόμαστε και εμείς οι ιδιώτες ιατροί, για τις οικογένειες μας, τα παιδιάς μας, τους γονείς μας, γιατί εκεί θα προσφύγουμε σαν πρώτη ανάγκη. Δεν είναι να το αφήσουμε στην τύχη του. Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από τότε που θυμάμαι, το 2010 είναι ατελέσφορες. Θα πρέπει να το κάνουμε γνωστό σε όλο το Νομό, σε όλη την Πελοπόννησο, σε όλη την Ελλάδα ώστε επιτέλους να δούμε τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το Νοσοκομείο όπως πρέπει και όπως αξίζει για όλους τους Ηλείους. Την πατρίδα της Αρχαίας Ολυμπίας, της αδελφοσύνης, του πολιτισμού. Γιατί μη ξεχνάμε ότι ο Νομός μας δέχεται χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι δε μπορεί να έχουμε τέτοιο νοσοκομείο και μετά να μιλάμε για τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη”.

Καταλήγοντας, επισήμαναν ότι το καλό σύστημα υγείας αποτελεί προϋπόθεση και οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής πέρα από την άμεση υγειονομική ανάγκη του πληθυσμού και τόνισαν πως θα επιδιώξουν σε δεύτερο χρόνο να ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό υγείας προκειμένου να διεκδικήσουν τις αναγκαίες λύσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot