FOLLOW US: facebook twitter

«Η υγεία μου, δικαίωμα μου!»

Ημερομηνία: 08-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Ηλεία, Νέα, Υγεία
Το στιγμιότυπο από την δράση υγειονομικών στη ΝΜ Αμαλιάδας.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας

-Υγειονομικοί της Ηλείας έστειλαν μήνυμα αφύπνισης για την προστασία της δημόσιας υγείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Με τα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας να παραμένουν άλυτα, τιμήθηκε χθες στην Ηλεία, από υγειονομικούς και εργαζομένους στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Μια ημέρα, που γιορτάζεται ετησίως στις 7 Απριλίου, και λειτουργεί ως παγκόσμια αφορμή για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα υγείας και την προαγωγή της σημασίας της ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης για όλους. Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1950, με στόχο να κινητοποιήσει κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα να λάβουν συγκεκριμένες δράσεις προς την επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

«Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που δυστυχώς κάποιοι το έχουν ξεχάσει» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Πύργου Γιάννης Γεωργίου.

Το θέμα του φετινού εορτασμού, όπως τόνισε μιλώντας στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου Γιάννης Γεωργίου, είναι «Η υγεία μου, δικαίωμα μου» και επελέγη για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ατόμου, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφόρηση, καθώς και σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβαλλοντικές συνθήκες, μακριά από διακρίσεις. «Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η σημασία της καθολικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης. Η καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση, έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η επίτευξη όμως του συγκεκριμένου στόχου, στην περίπτωση και της Ηλείας αποτελεί δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι οι σοβαρότατες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα τους. Οι ανισότητες λοιπόν στην υγεία παραμένουν διαχρονικά και για να μειωθούν θα πρέπει η κεντρική εξουσία να προσφέρει κίνητρα ώστε να καταφέρει και το Νοσοκομείο Πύργου να στελεχωθεί επαρκώς προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους. Τη διετία της πανδημίας, όλο το προσωπικό, κράτησε το σύστημα υγεία «όρθιο» παρόλα αυτά το ζητούμενο που είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένει. Ας ευαισθητοποιηθούν λοιπόν, οι έχοντες την εξουσία, από την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και ας στηρίξουν τη δημόσια υγεία με πράξεις και όχι με λόγια. Γιατί η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που δυστυχώς κάποιοι το έχουν ξεχάσει».

Δράσεις στις Ν.Μ. Πύργου και Αμαλιάδας

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας υγειονομικοί και συνδικαλιστές της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας αλλά και κλιμάκιο της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πραγματοποιήσαν δράσεις ενημέρωσης και έστειλαν μήνυμα αφύπνισης της κοινωνίας  για την προαγωγή και προστασία της δημοσίας υγείας.

«Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα υγείας και ευελπιστούμε σε ένα μέτωπο αντίδρασης ώστε οι κοινωνίες να έχουν την υγεία που τους αρμόζει» ανέφερε ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

«Οι δημόσιες δομές Υγείας και ειδικά οι περιφερειακές όπως η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας είναι σε δύσκολη κατάσταση ,όπου οι συνθήκες απαιτούν σωστές παρεμβάσεις για να αποφύγουμε διαλυτικά φαινόμενα» επισήμανε ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος και πρόσθεσε πως αυτό το διαλυτικό κλίμα στη δημόσια περίθαλψη, πρωτοφανές στην ιστορία του ΕΣΥ, δεν οφείλεται ούτε σε αντικειμενικές δυσκολίες, ούτε σε ανικανότητα ούτε σε ολιγωρία. «Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η εγκατάλειψη και η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οι εναπομένοντες υγειονομικοί στο δημόσιο σύστημα υγείας δίνουν καθημερινή μάχη για να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο τους. Κακοπληρωμένοι και σε απόγνωση αφού ο μισθός μας δεν φθάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Πολλοί από μας εξαναγκάζονται σε δεύτερες και τρίτες εργασίες και η κυβέρνηση αντί να δώσει γενναίες αυξήσεις, στον κλάδο περιορίζεται σε ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά, σε αντίξοες συνθήκες ,με πολλούς συναδέλφους να είναι δέσμιοι στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου .Η έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω της απαξίωσής του και της συστηματικής μετακύλισης κόστους υγείας από το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα στην τσέπη των ασθενών είναι πλέον γεγονός. Η υγεία λοιπόν είναι δικαίωμα ή προνόμιο; Και θα είναι σε λίγο προνόμιο για τους έχοντες και για τους μη έχοντες εφιάλτης!.Με αυτές τις σκέψεις τιμούμε την παγκόσμια ημέρα υγείας και ευελπιστούμε σε ένα μέτωπο αντίδρασης ώστε οι κοινωνίες να έχουν την υγεία που τους αρμόζει».

«Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια» σημείωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το  μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων ΝΜ Αμαλιάδας Σάκης Καρναρής.

Ο Σάκης Καρναρής συμβασιούχος υπάλληλος – μέλος του ΔΣ σωματείου εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας, τόνισε πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν για όλους τους πολίτες. «Η πολιτεία οφείλει να στελεχώσει το ΕΣΥ και να παρέχει αξιοπρεπείς μισθούς στους επαγγελματίες υγείας καθώς και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων που κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία εν καιρό πανδημίας. Το σωματείο μας μένει ανυποχώρητο στις θέσεις του ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και κάθε λογής ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει καθημερινά στον πολίτη παρά τις περιορισμένες δυνατότητες του. Επιθυμούμε ένα ισχυρό Εθνικό σύστημα υγείας για όλους. Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια».

Κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια

Αντίστοιχη δράση, πραγματοποίησε και κλιμάκιο της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Νοσοκομείο Πύργου, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για τις θέσεις του Σύριζα στο χώρο της υγείας. Με το σύνθημα του φετινού εορτασμού «πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους» το κλιμάκιο συνομίλησε με υγειονομικούς και συνοδούς ασθενών επισημαίνοντας πως η ανόρθωση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Στη δράση συμμετείχαν ο συντονιστής της Ν.Ε. Ηλείας Βασίλης Καρναρής, ο υποψήφιος για τις προκριματικές εκλογών ευρωβουλευτών Άκης Χουζούρης, το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος, το  μέλος του σωματείου εργαζομένων ΝΜ Αμαλιάδας και του συντονιστικού ΟΜ Αμαλιάδας Σάκη Καρνάρη, το μέλος του συντονιστικού ΟΜ Πύργου Χαρά Θεοδωρακοπούλου και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΝΜ Πύργου Παναγιώτης Μυλωνάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος