«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο»
Η Ομάδα Φίλων Μουσείου Μπελογιάννη παρουσιάζει στην Αμαλιάδα
μαζί με τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ το βιβλίο του Καθηγητή
του Παντείου Παν/μίου Ξενοφώντα Κοντιάδη
Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου
Το εξαιρετικό βιβλίο του Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου- κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο” των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ, πρόκειται να παρουσιάσει στην Αμαλιάδα το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η Ομάδα Φίλων Μουσείου Μπελογιάννη, ο εκδοτικός οίκος ΤΟΠΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Ήιλιδας ( Πλατεία Σοχιάς Αμαλιάδα) από την δημοσιογράφο Ελένη Σκάβδη και τον συγγραφέα Καθηγητή Ξενοφών Κοντιάδη.
Πρόκειται για ένα πολιτικό νουάρ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει την πιο ευρηματική λογοτεχνική φαντασία. Πρωταγωνιστής του βιβλίου, αν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει έτσι τον… πρωτεύοντα από τα πολλά πρόσωπα του «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο», δεν είναι ο Μπελογιάννης, αλλά ο Δημήτρης Μπάτσης, που επίσης είχε την ίδια κατάληξη με τον συνοδοιπόρο του, με τον οποίον μάλλον έχουν περισσότερες «διαφορές» παρά ομοιότητες.
Ο έρωτας και ο θάνατος συναντώνται με τις πολιτικές ίντριγκες τη ζοφερή εποχή της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Γύρω από την πραγματική ιστορία της υπόθεσης Μπελογιάννη διασταυρώνονται με μυθιστορηματικό τρόπο οι ζωές προσώπων που η μοίρα τούς έφερε στη σκιά του “ανθρώπου με το γαρίφαλο”. Η σχέση του Νίκου Μπελογιάννη με τη σύντροφό του Έλλη Ιωαννίδου, το τίμημα που πλήρωσαν ο αστός διανοούμενος Δημήτρης Μπάτσης και η νεόνυμφη γυναίκα του, οι τραγικές ιστορίες του Ηλία Αργυριάδη και του Νίκου Καλούμενου που εκτελέστηκαν μαζί με τον Μπελογιάννη, ο μυστηριώδης θάνατος του δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, οι πλεκτάνες των ξένων υπηρεσιών και του παρακράτους, οι στημένες δίκες, οι εσωτερικές συγκρούσεις της Αριστεράς και τα τραγικά διλήμματα εκείνων που είχαν την τρέλα να ονειρευτούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο.
Ο Ξενοφών Κοντιάδης διακεκριμένος νομικός και συνταγματολόγος σε αυτό το βιβλίο παντρεύει μαστόρικα την ιστορία με τη μυθοπλασία. Και η πρώτη παρουσιάζεται όσο πιο αντικειμενικά γίνεται και πιστή στα γεγονότα και η δεύτερη σε κεντρίζει και διατηρεί στα κόκκινα το ενδιαφέρον σου.
Η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ξενοφώντας Κοντιάδη στην Εφσυν «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο», αναφέρεται στο βιβλίο και στον Δημήτρη Μπάτση:
«Το όνομά του μοιραία χανόταν δίπλα στην αχλή του ανθρώπου με το γαρίφαλο – κι όχι μονάχα γιατί ο Μπελογιάννης ήταν ο άγιος των αγίων στο συναξάρι της Αριστεράς, αλλά και γιατί ετούτος ο αντιήρωας που στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο με το γαρίφαλο στο εκτελεστικό απόσπασμα, σε μια εποχή που ήθελε όλους τους αγωνιστές ανθρώπους από σίδερο, έλιωσε στο καμίνι του έρωτα, για τα μάτια μιας μοιραίας γυναίκας έκανε πίσω στον αγώνα του, πρόδωσε τον εαυτό του και τις αρχές του, εξευτελίστηκε στο στρατοδικείο – παρ’ όλα αυτά, δεν γλίτωσε την εκτέλεση. Δεν ήταν η πρώτη προδοσία που διέπραξε ο Δημήτρης Μπάτσης: είχε προδώσει την ίδια του την τάξη πρωταρχικά αυτός ο υιός ναυάρχου, ο αστός, ο λαμπρός επιστήμονας, ο διεισδυτικός οικονομολόγος, ο σύζυγος και πατέρας που εντάχτηκε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ για να αλλάξει τον κόσμο.
Αυτήν τη βαθιά ανθρώπινη -και γι’ αυτό τραγική- φιγούρα φωτίζει κυρίως στο καινούργιο βιβλίο του ο Ξενοφών Κοντιάδης, που αν και μας έχει συνηθίσει σε καίριες πολιτικές παρεμβάσεις, αφήνει την επιστημονική γραφή για λίγο πίσω και περνά στον χώρο της λογοτεχνίας.
Στις σελίδες του βιβλίου του «Η τρέλα να αλλάξουν τον κόσμο» (εκδόσεις Τόπος) ζωντανεύουν μερικές από τις πιο ζοφερές στιγμές της Ιστορίας του 20ού αιώνα, ενώ μας παίρνει από το χέρι για να βρεθούμε στο υπουργικό συμβούλιο του Πλαστήρα, στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών, στα υπόγεια του κράτους και του παρακράτους, στα αστικά σαλόνια, στις γιάφκες των αριστερών διανοούμενων, στο πατάρι του Λουμίδη, στο κρησφύγετο του Βαβούδη, στη δίκη των ασυρμάτων, στα κελιά και τα κρατητήρια, καταλήγοντας στο θυσιαστήριο, δηλαδή «στον συνήθη τόπο των εκτελέσεων». Αυτό το πολιτικό νουάρ, που διαβάζεται απνευστί, είναι ωστόσο κάτι πολύ παραπάνω από ένα μυθιστορηματικό αφήγημα το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα – σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς είναι μια πρόσκληση για αναστοχασμό και ένα καύσιμο στην υπαρξιακή συζήτηση που η Αριστερά έχει ήδη ανοίξει»
Γιατί μελέτησε τον Δημήτρη Μπάτση
Ο κ. Κοντιάδης απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το τι ήταν εκείνο που τον έκανε να μελετήσει τον Μπάτση που στην ουσία δεν είναι ο ήρωας αλλά μάλλον ένας αντιήρωας αναφέρει:
“Ο Μπελογιάννης είναι μια ηρωική μορφή που υπηρέτησε αταλάντευτα τις ιδέες του, χωρίς να υποχωρήσει, μέχρι το τέλος. Από την άλλη πλευρά ο Μπάτσης είναι μια πιο περίπλοκη προσωπικότητα, γεμάτη αντιφάσεις. Αστός διανοούμενος, ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις διώξεις, τα βασανιστήρια, τους εκβιασμούς και τελικά τον θάνατο. Ο πατέρας του, βασιλόφρονας ναύαρχος, η γυναίκα του, το κοινωνικό περιβάλλον του τον πιέζουν να γίνει καταδότης για να σώσει τη ζωή του. Μπροστά στο δίλημμα μονολογεί: «Δύο λύσεις υπάρχουν, ή να ξεφτιλιστώ ή να πεθάνω». Παρότι αποκηρύσσει τις ιδέες του και κάνει δήλωση μετανοίας, αρνείται να γίνει καταδότης και εκτελείται μαζί με τον Μπελογιάννη, χωρίς όμως τη λάμψη του ήρωα…”
Φωτ. Γιώργος Παπαθανασίου