FOLLOW US: facebook twitter

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί του Κάστρου Κυλλήνης

Ημερομηνία: 20-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

-Ζητούν να χαρακτηριστεί θεομηνία η μειωμένη λόγω κλίματος παραγωγή

Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω της αναμενόμενης ακαρπίας στη φετινή ελαιοκομική περίοδο ζητά με επιστολή του ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κάστρου Κυλλήνης, καθώς η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους τα μέλη του συλλόγου, η μειωμένη παραγωγή ελαιοκάρπου, τόσο σε ποικιλίες ελαιοποιήσιμων και βρώσιμων ελιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Μαΐου και αναμένεται να φτάσει το 80%.

«Από πληροφορίες που υπάρχουν από ελαιοπαραγωγούς, η απόδοση σε έλαιο θα είναι μειωμένη έως και 80%, πράγμα που σημαίνει την πλήρη απώλεια του μοναδικού ίσως εισοδήματος των ανθρώπων αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι αυτό το συμβάν έχει τα χαρακτηριστικά της θεομηνίας, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί και θα προκαλέσει ανήκεστη βλάβη και στο υπόλοιπο φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδεντρα) διότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εργασιών που θα βοηθήσουν την καρποφορία τους την επόμενη χρονιά (κλαδέματα, λιπάνσεις κλπ).

«Γνωρίζοντας ότι για τις θεομηνίες υπάρχει μηχανισμός εν μέρει θεραπείας (αποζημιώσεις κλπ) σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να θεραπευτούν εν μέρει οι συνέπειες της θεομηνίας αυτής, προσφεύγοντας αν χρειαστεί και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα», καταλήγουν στην επιστολή τους οι ελαιοπαραγωγοί του Κάστρου Κυλλήνης.

Για το πρόβλημα κατέθεσε αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος