FOLLOW US: facebook twitter

Η Τ.Κ Μέλισσας τίμησε την λεβέντισσα γυναίκα αγρότισσα!

Ημερομηνία: 18-10-2023 | Συντάκτης:

Εξαίρετη υπαίθρια λαογραφική έκθεση στην πλατεία  του χωριού

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Τη γυναίκα αγρότισσα, την λεβέντισσα αγρότισσα της Ηλείας, την ψυχή της γης μας  που εδώ και πολλά χρόνια κρατά ζωντανή την ύπαιθρο  και την αγροτική οικογένεια, τη γιαγιά, τη μάνα, την κόρη, τον μοχλό ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με τον σπάνιο αυτό πολυδιάστατο ρόλο, τίμησε η τοπική κοινότητα Μέλισσας του δήμου Ανδαβίδας- Κυλλήνης.

Στις ασπρισμένες ασβεστωμένες αυλές και στην μικρή πλατεία του χωριού, μοναδικά χειροποίητα υφαντά, κιλίμια κι ασπροκέντια που βγήκαν από τα σεντούκια της γιαγιάς, προσωπικά χρηστικά αντικείμενα, εξαρτήματα και εργαλεία άρρηκτα συνδεδεμένα με  με τη ζωή της αγρότισσας αλλοτινών εποχών, πήραν τη θέση τους σε μια υπαίθρια εκπληκτική έκθεση.  Μια σημαντική λαογραφική συλλογή μέσα από οποία αναβίωσαν μνήμες της υπαίθρου  στο φιλόξενο χωριό της Μέλισσας.  Τότε που η γαυνίκα ξημεροβραδιαζόταν στα χωράφια και τις νύχτες έρβαε, κεντούσε και καθόταν στον αργαλειό! Όσοι βρέθηκαν εκεί και περιηγήθηκαν στην έκθεση, ένοιωσαν χαρά και συγκίνηση μαζί, βιώνοντας ξεχωριστές στιγμές με όλες τις γυναίκες της περιοχής, γιατί μπορεί οι καροί να άλλαξαν όμως ο ρόλος της ελληνίδας αγρότισσας ήταν και παραμένει καταλυτικός.

Η δραστήρια πρόεδρος της Τ.Κ Μέλισσας Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου,  στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση που ακολούθησε τόνισε ότι “ σήμερα η Η κοινότητα της Μέλισσας τίμησε την αγρότισσα.

Την Ελληνίδα αγρότισα.. Την σπουδαία διαχρονική μορφή της δημιουργίας ζωης την στυλοβάτη της Ελληνικής οικογένειας της υπαίθρου. Την άξια ξωμάχο.

Τον μοχλό της τοπικής οικονομίας!

Η αξία της εργασίας της και της προσφοράς της στην οικογένεια και ταυτόχρονα στο χωράφι δεν έχει εκτιμηθεί έως και σήμερα όσο πραγματικά της αξίζει!

Πολιτεία και φορείς οφείλουν να ενισχύσουν τη νέα , σύγχρονη αγρότισσα Ελληνίδα γυναίκα, σύζυγό, μητέρα , μέσα από διαδικασίες επιμορφωσης, επιχειρηματικής και οικονομικής ενίσχυσης.

Στην Κοινότητα της Μέλισσας τιμήσαμε συνειδητά και συλλογικά την Ελληνίδα γυναίκα αγρότισσα εκθέτοντας προσωπικά χρηστικά αντικείμενα, εξαρτήματα και εργαλεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή της αγρότισσας της παλαιότερης εποχής.

Μνήμες αναβίωσαν και κατέκλυσαν το φιλόξενο χωριό μας!

Χαρά, συγκίνηση και ξεχωριστές στιγμές βιώσαμε όλοι μαζί μέσα από τον πραγματικό καταλυτικό ρόλο της παλιάς αγρότισσας στον αγροτικό Ελληνικό πολιτισμό. Εύγε στις οικογένειες που συμμετείχαν με εκθέματα “θησαυρούς” εξαιρετικά διατηρημένα στο πέρασμα των χρόνων.

Συνεχίζουμε ενωμένοι να αναδεικνύουμε, στηρίζουμε, δημιουργώντας πολιτισμό στον τόπο μας στην Μέλισσά μας!!

Σας ευχαριστώ ολόψυχα για τη συμμετοχή σας. Ευχαριστώ,για τη σημαντική συμβολή του στη δράση μας, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και πολιτισμού Νίκο Κοροβέση και τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

Τεράστιο ευχαριστώ στους κατοίκους της Μέλισσας αλλά κυρίως στους φίλους της Μέλισσας από τις όμορες κοινότητες !”

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος  Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ.Γιάννης Λέντζας, η Αντιδήμαρχος κ.Γεωργία Κακαλετρη την οποία και ευχαρίστησαν  για την ευγενική χορηγία βολβών καλλωπιστικών φυτών και ο σύλλογος Ξωμαχων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος