FOLLOW US: facebook twitter

Η συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821

Ημερομηνία: 25-08-2022 | Συντάκτης:

Με επιτυχία η εκδήλωση στο Αρχοντικό Πετραλιά- Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη Δίβρη

Στον μοναδικό χώρο του αρχοντικού Πετραλιά όπου στεγάζεται το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη  Δίβρη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΔΑΟ) εκδήλωση για την συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821.

Παρουσία της δωρήτριας του αρχοντικού και πρώην Υπουργού Φάνης Πάλλη Πετραλιά και του Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Αναστασόπουλος μίλησε για την συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του ’21 παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία για τους αγωνιστές της περιοχής, το ορμητήριο τους, τους νερόμυλους που μετατράπηκαν σε μπαρουτόμυλους για τις ανάγκες του αγώνα, για τον Οπλαρχηγό Αγγελή Πετραλιά αλλά και για τα τρία δέλτα της Πελοποννήσου, το Δούκα, την Δίβρη και τη Δημητσάνα που τροφοδοτούσαν των αγώνα τους.

Στην σεμνή εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά που μίλησε για τη συμβολή της οικογένειας της στον αγώνα ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα το αρχοντικό θα ανακηρυχθεί ως Μουσείο της Ελληνικής Επικράτειας.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημαντική αυτή εκδήλωση η οποία ήταν προγραμματισμένη το περασμένο καλοκαίρι αλλά λόγω των πυρκαγιών είχε αναβληθεί και τόνισε πως ήταν επιβεβλημένο χρέος να τιμηθούν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στην ιστορική  Δίβρη.

Τέλος, ο Γ.Γ. Θάνος Πετραλιάς εξήρε τον αγώνα των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821 και χαρακτήρισε “διαμάντι” για την περιοχή το Αρχοντικό Πετραλιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος