FOLLOW US: facebook twitter

“100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή”

Ημερομηνία: 25-08-2022 | Συντάκτης:

Με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις από το Πνευματικό Κέντρο Δίβρης

  • Τιμήθηκαν οι Αγωνιστές του 1821 και έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της επέκτασης του Μνημείου των Διβριωτών

Διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την επέτειο των “100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή” αλλά και αποκαλυπτήρια της επέκτασης του Μνημείου Ηρώων των Διβριωτών αγωνιστών του 1821, πραγματοποιήθηκαν από το Πνευματικό Κέντρο Δίβρης το Σαββατοκύριακο στο πέτρινο “Ανοικτό Θέατρο Λαμπείας”.

Την πρώτη μέρα, ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Αναστασόπουλος μίλησε για την Μικρασιατική καταστροφή κάνοντας ειδική αναφορά στους Διβριώτες ήρωες που πολέμησαν ή έπεσαν στο αγώνα.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Αρβανίτης αλλά και οι πρόεδροι των Συλλόγων Δίβρης (Πάτρα και Αθήνα) και Δούκα. Ακολούθησε δείπνο για όλους όσους βρέθηκαν στον μοναδικό χώρο ενώ το Λύκειο των Ελληνίδων παρότι βρέθηκε στην εκδήλωση αφιλοκερδώς δεν κατάφερέ να χορέψει με τις  υπέροχες μικρασιατικές στολές του λόγω εκτάκτου προβλήματος με τον ήχο.

Την επομένη, τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των 90 Διβριωτών ηρώων Οπλαρχηγών, Αγωνιστών και Φιλικών του 1821 απο τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο ενώ στην κεντρική πλατεία έγιναν τα αποκαλυπτήρια της επέκτασης του Μνημείου των 70 επιπλέον Διβριωτών αγωνιστών που έπεσαν ή πολέμησαν στις μάχες Πούσι, Πύργου, Πατρών, Μεσολογγίου, Ακράτας κλπ. τα ονόματα των οποίων χαράχτηκαν σε δυο μαρμάρινες πλάκες και προστέθηκαν στο κεντρικό μνημείο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο από τον Επίσκοπο Ωλένης και σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Σωτήρη Σωτηρόπουλο.

Στον αυλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησε και έκθεση με παλιές φωτογραφίες  (1909-1979) και Ιστορικά ντοκουμέντα (1755-1873) της Δίβρης. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος