FOLLOW US: facebook twitter

H ρευστότητα «καίει» την αγορά της νότιας Ηλείας: Τι λένε οι πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων Κρέστενας και Ζαχάρως

Ημερομηνία: 19-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Οικονομία

Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κρεστένων και Ζαχάρως

Έντονα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι έμποροι της νότιας Ηλείας, αφού το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων δεν συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη αύξηση του τζίρου. Με εξαίρεση ορισμένα μαγαζιά που ικανοποίησαν συσσωρευμένες ανάγκες των πολιτών εξαιτίας της καραντίνας, η εμπορική κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, Γ. Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής εξαρτάται από τον τουρισμό και από την κάθοδο των ετεροδημοτών.

«Σε κάποια καταστήματα η κίνηση είναι καλή, σε κάποια όχι. Ο κόσμος είναι μαζεμένος γιατί δεν ξέρει τι θα γίνει. Αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός, θα δούμε τι θα γίνει. Η Ζαχάρω το καλοκαίρι είναι κατεξοχήν ελκυστικός τουριστικός προορισμός και φέτος βιώνουμε μια διαφορετική κατάσταση λόγω του κορονοϊού. Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι είναι οι ετεροδημότες και αν θα κατέβουν να ανοίξουν τα σπίτια τους το καλοκαίρι», είπε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Παράλληλα, επισήμανε πως τα μέτρα στήριξης δεν είναι αρκετά για να αντιστρέψουν την κατάσταση. « Δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αγορά τα μέχρι τώρα μέτρα. Πρέπει να στηριχθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτοίκρατάνε την οικονομία του κράτους. Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα λουκέτα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, σημείωσε στην «Πρωινή» ότι χάθηκε ένα δίμηνο που προμηνυόταν αισιόδοξο για την αγορά και τόνισε πως απαιτούνται επιπλέον μέτρα για τους επαγγελματίες.

«Η πολυαναμενόμενη κανονικότητα επανέρχεται σταδιακά, ωστόσο παραμένουμε συγκρατημένοι. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην περιοχή μας έχουμε επιχειρηματική κινητικότητα, καθώς θα ανοίξουν νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και αρκετές επιχειρήσεις απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η πλατφόρμα για τα δάνεια έκλεισε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και πολύ λίγες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρόλαβαν να ενταχθούν. Τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή και χρειάζονται επιπρόσθετες αποφάσεις ενίσχυσης για να αποτραπούν νέα λουκέτα και να μην αυξηθεί  η ανεργία. Με τα 800 ευρώ τι να πρωτοπληρώσει ένας επαγγελματίας, όταν τα έσοδα είναι μηδενικά. Δυστυχώς χάθηκε ένα πολύ καλό δίμηνο στην αγορά, καθώς είχαμε Απόκριες, Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, Πάσχα, Πρωτομαγιά κλπ και τώρα δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν αυτές οι απώλειες», δήλωσε ο κ. Καρνάρος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος