Η ψύχραιμη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος
Του Γιώργου Λαμπρόπουλου – Προέδρου ΔΕΕΠ Ηλείας
Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μόλις μήνες καθώς το Κυβερνών κόμμα μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών. Βλέποντας ψύχραιμα τα αποτελέσματα διαπιστώνει κάποιος πως μόνο η Θεσσαλία και η Κρήτη θα έχουν μη γαλάζιους περιφερειάρχες. Είναι άλλωστε γνωστό πως η τοπική εκλογή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως μέλη ακόμα και στελέχη της ΝΔ συμμετείχαν σχεδόν σε όλες τις παρατάξεις.
Παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξουν τους εαυτούς τους στους κερδισμένους των εκλογών, η πραγματικότητα και οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Αν δούμε τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε 332 δήμους της χώρας και τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι φαίνεται πως είναι οι κερδισμένοι των δημοτικών εκλογών. Ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά νικητές είναι, καθώς καταγράφουν απώλειες, είτε αυτόνομα είτε και σε συμπράξεις.
Κι επειδή οι αριθμοί λένε αλήθειες θα «μιλήσω» στην γλώσσα τους:
- Το ΠΑΣΟΚ το 2019 είχε κερδίσει 92 δήμους, φέτος κέρδισε σε 78, άρα έχει 14 απώλειες.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε 20 δήμους , φέτος κέρδισε 15, άρα έχει 5 απώλειες.
Σε ότι αφορά τις συμπράξεις κι εδώ χαμένοι βγήκαν καθώς με την κοινή στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν 9 δήμαρχοι, έναντι 10 το 2019.
Στον αντίποδα η ΝΔ, κέρδισε 202 δήμους πανελλαδικά, ενώ το 2019 είχε κερδίσει 194 δήμους. Συν 8 δηλαδή!
Ένα δεύτερο στοιχείο που θα έπρεπε να μας προβληματίσει ίσως περισσότερο, είναι το τεράστιο ποσοστό αποχής.
Προσωπικά πιστεύω πως η κοινωνία, ειδικά στον δεύτερο γύρο, φάνηκε κουρασμένη από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις που άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο. Κι αυτό εκτιμώ πως «εκφράστηκε» με αποχή.
Μια αποχή που μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Όταν οι πολίτες αδιαφορούν ή απομακρύνονται από την εκλογική διαδικασία, μπορεί να αποδυναμωθεί η δημοκρατία και να υπονομευθεί η εκπροσώπηση των πολιτών.