FOLLOW US: facebook twitter

Η Πρωινή και ο δήμος Πύργου τιμούν το 1821

Ημερομηνία: 25-03-2023 | Συντάκτης:

-Ημερίδα για την Ελληνική Επανάσταση ανήμερα της 25ης Μαρτίου (7μ.μ.) στο Θέατρο Απόλλων με κορυφαίους επιστήμονες

-Εισηγητές-ομιλητές ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Θανάσης Χρήστου και ο Στέφανος Καβαλλιεράκης

Εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη γέννηση του ελληνικού κράτους συνδιοργανώνουν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο Θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο η εφημερίδα Πρωινή και ο δήμος Πύργου, στο πλαίσιο των επιστημονικών ημερίδων που έχει ξεκινήσει από το 2021.

Μετά την άκρως επιτυχημένη διαδικτυακή διημερίδα τον Μάρτιο του 2021 και την ημερίδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή τον Οκτώβριο του 2022, οι οποίες κέρδισαν τις εντυπώσεις και επιδοκιμαστικά σχόλια από το κοινό της Ηλείας, η «Πρωινή» συνεχίζει τον κύκλο των εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, φιλοξενώντας κορυφαία και καταξιωμένα πρόσωπα από τον χώρο της Ιστορίας και της Νομικής.

Έτσι, το ερχόμενο Σάββατο στις 7μ.μ. στο Θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο θα μιλήσουν για την Ελληνική Επανάσταση ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.ΝίκοςΑλιβιζάτος, ο Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ.Θανάσης Χρήστου, και ο Ιστορικός και Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, Δρ Στέφανος Καβαλλιεράκης. Οι εισηγήσεις θα έχουν 20λεπτη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωσή τους θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να υποβάλει ερωτήσεις στους εισηγητές-ομιλητές.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Πύργου, κ.ΠαναγιώτηςΑντωνακόπουλος. Συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της «Πρωινής», Παναγιώτης Φωτεινόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των τριών ομιλητών

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, όπου πήρε το πτυχίο του το 1972, και στο Παρίσι, όπου πήρε το διδακτορικό του το 1977.
Δικηγορεί στην Αθήνα από το 1978 και ειδικεύεται στο δημόσιο δίκαιο και, κυρίως, στο δίκαιο της ιδιοκτησίας, των μέσων ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος, καθώς και στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο από 1980. Επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Stanford (1989), Princeton (1997) και Οξφόρδης (2005). Μέλος της πρώτης σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1989-90) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (1997-2002). Μέλος του European Group of Ethics της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2002-2005) και, από το 2006, του Νομικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη για τις εκλογές της 7.3.2004.Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (επί προεδρίας Αρ. Μάνεση, 1984-88), μέλος (από το 1979) και Πρόεδρος του Δ.Σ. (1999-2002) της Ελληνικής Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Τακτικός συνεργάτης του Βήματος (1986-2000), των Νέων (2000-2008) και ήδη της Καθημερινής (2008-).Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Γιάννα Διάκου-Αλιβιζάτου και έχει δύο παιδιά, την Μαριλένα, που είναι μουσειολόγος, και τον Κώστα, που είναι αρχιτέκτονας. Ξένες γλώσσες: γαλλικά και αγγλικά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Ο Θανάσης Χρήστου είναι Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε το 1963 στις Θεσπιές Θηβών, όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια παιδεία του και στη συνέχεια σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, του Μονάχου και των Αθηνών.

Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από μία σειρά βιβλίων, μελετών και άρθρων.
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε μία πληθώρα ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και είναι μέλος αρκετών ομόλογων επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως σήμερα διδάσκει ανελλιπώς στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το γνωστικό αντικείμενο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία του, ιδρύθηκε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές», ενώ, τον Φεβρουάριο του 2017, πάλι με ενέργειές του συστάθηκε το «Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας» και τον Ιούλιο του 2018 ιδρύθηκε το Θερινό Σχολείο «Διαδρομές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» που λειτουργούν σήμερα υπό τη διεύθυνσή του.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ

Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία από το 2018. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή ως υπότροφος. Είναι εισηγητής στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει συγγράψει σειρά ιστορικών άρθρων με άξονα την ιστορία της εκπαίδευσης, την κίνηση των ιδεών και τις ιδεολογικές διαμορφώσεις κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Αρθρογραφεί τακτικά στο ένθετο «Βιβλιοδρόμιο» των Νέων παρουσιάζοντας ιστορικά βιβλία καθώς και στην επιθεώρηση βιβλίου Books’ Journal. Με τον Α. Κουτσολαμπρόπουλο επέλεξαν, συνέθεσαν και επιμελήθηκαν τα κείμενα για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Σπουδαία ερείπια: Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος)». Από τις εκδόσεις Εν Πλω κυκλοφορεί το βιβλίο του Η «περίκλειστη» Εκπαίδευση, Αθήνα, 2018.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot