“Η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές-Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου”
Μεγάλο ενδιαφέρον στην διαδικτυακή εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ και τον δήμο Ήλιδας – Σημαντική ομιλία του Καθηγητή Μαστολόγου Δ. Κούκουρα
- Γ. Λυμπέρης: “Μέσω της ΚΕΔΕ προωθούμε την δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στους δήμους”
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σώζει ζωές, τόνισε ο Καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χειρουργός Μαστολόγος κ. Δημήτρης Κούκουρας, στην σχετική διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης για τον δήμο ΄Ηλιδας, προτρέποντας τις γυναίκες να μην παραβλέπουν τον τακτικό έλεγχο για να διασφαλίσουν ότι θα είναι υγιείς. Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας, στο πλαίσιο της δράσης “ Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας και το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δ. Ήλιδας-Παράρτημα Ρομά. Η διαδικτυακή εκδήλωση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, ολοκληρώθηκε με ζωηρό ενδιαφέρον και καίρια ερωτήματα από τους συμμετέχοντες και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του δήμου Ήλιδας στο φβ, με σημαντικές τοποθετήσεις που σίγουρα κινητοποίησαν πολλές γυναίκες να προχωρήσουν σε διαγνωστικές εξετάσεις.
Αγγελική Στεφανάκη
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ κ. Αγγελική Στεφανάκη, η νέα πραγματικότητα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν λόγω πανδημίας οδήγησε στην πραγματοποίηση και των τεσσάρων κύκλων εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, με τη χρήση πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. “ Η συνθήκη αυτή, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτέλεσε μία ευκαιρία να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, που αρχικώς προορίζονταν για κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και φροντιστές από ολόκληρη τη χώρα. Αναγνωρίζοντας το μεγάλο φορτίο των φροντιστών των ογκολογικών ασθενών, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη της οικογένειας που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του ασθενούς σε όλα τα στάδια (από τη διάγνωση μέχρι και μετά το τέλος των θεραπειών ή στο τελικό στάδιο), ο Σύλλογός μας υλοποιεί το έργο «Σύμμαχοι Φροντίδας”, ήδη από τον Μάρτιο του 2020.Η καινοτομία του έργου αυτού, το οποίο έχει λάβει την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τη στήριξη της 6ης ΥΠΕ, ενισχύει την πεποίθηση και προσδοκία μας πως τα οφέλη από την υλοποίησή του θα είναι πολλαπλά τόσο για τις ογκολογικές ασθενείς και τις οικογένειές τους, όσο και για το επίπεδο της κοινωνικής μέριμνας για τους καρκινοπαθείς.”
Γιάννης Λυμπέρης
Στην εκδήλωση σύντομη αλλά ουσιαστική παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης που συνεχάρη αρχικώς το Σύλλογο για την δράση του και την πολύτιμη βοήθειά του σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και ογκολογικούς ασθενείς, επισημαίνοντας για όσους δεν το γνώριζαν ότι και ο ίδιος είναι γιατρός και ότι στην Ηλεία από τους εφτά δημάρχους οι 4 είναι γιατροί. Τόνισε ότι μέσα από την ΚΕΔΕ όπου είναι μέλος του ΔΣ γίνεται μια προσπάθεια που ελπίζει να αποτελέσει μια συστράτευση όλων των δημάρχων για την δημιουργία ΚΕΠ Υγείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους δήμους και ευελπιστεί ότι ο σχεδιασμός αυτός θα προχωρήσει με σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.
Δημήτρης Κούκουρας
Το ενδιαφέρον της συζήτησης, επικεντρώθηκε βεβαίως στην άκρως ενδιαφέρουσα και ενημερωτική ομιλία του Ογκολόγου κ. Δημήτρη Κούκουρα, ο οποίος ανέλυσε πολύ βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την διάγνωση του καρκίνου του μαστού με κύριο ζητούμενο την πρώιμη διάγνωσή του προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο η γυναίκα να μην φθάνει μπροστά στο χειρουργείο και στη χημειοθεραπεία Το βασικό “όπλο” των γυναικών για την πρώιμη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού είναι η ψηφιακή μαστογραφία που καταγράφει δεδομένα που δεν μπορεί να δείξει η ψηλάφηση και αυτοεξέταση – που ωστόσο πρέπει να γίνεται τακτικά- γι αυτό και δεν θα πρέπει να παραλείπεται ποτέ και να γίνει βίωμα ακόμα και για τα νέα κορίτσια.
Όπως είπε ο Καθηγητής, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού που είναι το πιο συχνό νεόπλασμα στις γυναίκες και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο, γιατί πλέον την έχει ξεπεράσει ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο καρκίνος του μαστού τόνισε, συνήθως προσβάλλει γυναίκες άνω των 50 ετών και σπανίως εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 35. Αφορά δε, το 7% των γυναικών άνω των 60 ετών, πράγμα που σημαίνει πως ουσιαστικά όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο νόσησης, όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αναφέρονται στην προχωρημένη ηλικία, στο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, στην πρώιμη εμμηναρχή (πριν τα 12) και καθυστερημένη εμμηνόπαυση (άνω των 55 ετών), στο ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, μήτρας ή ωοθηκών και στην παρουσία άτυπων αλλοιώσεων στο μαστό. Τέλος ο κ. Κούκουρας αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που συμμετείχε ο ίδιος με το Παν/μιο Πατρών ειδικά για την Ηλεία, όπου μέσα σε 13 χρόνια εξετάστηκαν 145.000 γυναίκες και το ποσοστό νόσησης τότε ήταν 4/1000, δηλαδή διαγνώστηκαν θετικές 4 στις 1000 γυναίκες και σώθηκαν.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ακόμα , η κ. Γεωργία Πανίτσα – ψυχολόγος του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας και η κ. Ρένα Χυτοπούλου, εκπαιδευμένη εθελόντρια και μέλος του Δ.Σ. του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη του Έργου «ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» , κ. Ελένη Μητροπούλου.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στους λοιπούς δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.