FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι» στη μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε Πρότυπο

Ημερομηνία: 05-05-2022 | Συντάκτης:

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικούς και μαθητές στη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Την έντονη αντίθεση τους, στη μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε Πρότυπο, εξέφρασαν χθες το μεσημέρι μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας, μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου, στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου και πραγματοποιήσαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Κατά τη συνάντηση με τον δ/ντή εκπαίδευσης Γιώργο Φωτεινόπουλο, ο εκπαιδευτικός του 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Γιώργος Βρύνας μίλησε για τις επιτυχίες του σχολείου και των μαθητών μέσω της στήριξης των διδασκόντων αλλά και για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου ενώ αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς που από τη μια στιγμή στην άλλη θα πρέπει να βρουν άλλο σχολείο. “Προς όφελος τίνος όμως θα μετατραπεί το σχολείο σε πρότυπο; Οι εκπαιδευτικοί δεν ωφελούνται και θα πρέπει αυτοί που στήριξαν το σχολείο να ψάχνουν να βρουν να εργαστούν σε άλλο σχολείο. Για να έχουμε καθηγητές αυξημένων προσόντων. Για να πάει το σχολείο καλύτερα από ότι το πήγαμε εμείς. Είμαστε ένα σχολείο με πολλές συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, είμαστε ένα από τα λίγα σχολεία που έχουν μαθητές από πολλές εθνικότητες, από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σε πολλά “πρότυπα” σχολεία» είπε και πρόσθεσε ότι «Ο νομός Ηλείας, κατά την εκτίμηση μου πάσχει από παραγοντισμό και αυτός είναι ο λόγος που είναι τελευταίος σε ανάπτυξη. Κάποιοι παράγοντες θα έρθουν να μας πουλήσουν τη μετατροπή του σχολείου σε Πρότυπο για να κάνουν πολιτική καριέρα. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που «βοήθησαν» να εξαφανιστεί από την Ηλεία οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό. Και καλώ όλους αυτούς τους παράγοντες όπως αυτοί μαύρισαν την ψυχή μας να τους μαυρίσουμε και εμείς όταν μεθαύριο θα έρθουν να μας παρουσιάσουν ότι το σχολείο μετατρέπεται σε Πρότυπο και ότι αυτό είναι κάτι καλό για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς».

Ακολούθως η συνάδελφος του, Ελισάβετ Μπίσσα επισήμανε ότι βάσει του νομοθετικού πλαίσιού πρόκειται για ένα σχολείο κατηγοριοποιημένο, ένα σχολείο το οποίο θα εξαρτάται από χορηγίες. “Το υπουργείο τείνει όπως φαίνεται να απομακρυνθεί από τη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων. Μιλάμε για ένα σχολείο που θα έχει διαφορετικά αναλυτικά προγράμματα, τομείς, ειδικότητες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Και φυσικά το μεγάλο θέμα είναι οι μαθητές. Πέρα από το γεγονός ότι θα εισαχθούν με βαθμό, ο αριθμός των εισαγομένων μαθητών καθορίζεται από το υπουργείο και αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταρχάς βασικό αποκλεισμό. Εμείς έχουμε μαθητές από ορεινά χωριά που αναγκάζονται να ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί, για να έρχονται στο σχολείο με ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν είναι μόνο οι μαθησιακές δυσκολίες, είναι και οι οικονομικές και κοινωνικές. Αυτά τα παιδιά δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΜΕ Γιάννης Γιαννόπουλος, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα με τα πρότυπα σχολεία είναι ότι θέλει η κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει ως όχημα για μία δημόσια εκπαίδευση διαφορετικών ταχυτήτων. “Αυτή είναι και η βασική αρχή πάνω στην οποία αντιδρούμε εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα. Ποιοι κάνουν πρόταση για το πρόγραμμα σπουδών στα πρότυπα σχολεία; Κάνει το Υπουργείο Παιδείας; Η απάντηση είναι όχι. Εδώ εμπλέκονται οι φορείς της αγοράς, εκπρόσωποι του συνδέσμου βιομηχάνων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση, για να δημιουργήσουν πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς. Άρα αυτό που ως τώρα γνωρίζαμε ως δημόσιο σχολείο, όπου το Υπουργείο καθορίζει πρόγραμμα σπουδών ενιαίο για όλους τους μαθητές, σε αυτή τη διαδικασία δεν ισχύει. Αυτή η οπτική του προτύπου βάζει δύο κατηγορίες μαθητών. Αυτοί που θα συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρότυπο σχολείο και οι υπόλοιποι που θα αποκλείονται».

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυδίκη Παυλοπούλου επισήμανε οτι όλα τα σχολεία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν και πως θεωρούν, ότι όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σε ποιοτικά σχολεία, πού μέσα σε αυτά η εκπαιδευτική διαδικασία θα έχει ως στόχο να ανυψώσει το μορφωτικό επίπεδο τους.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέλλα Αναστασίου τόνισε ότι το πρότυπο σχολείο είναι ένα σχολείο που ανυψώνει περισσότερο τους τακτικούς φραγμούς και διερωτήθηκε τι θα γίνουν τα παιδιά με τις μαθησιακές δυσκολίες, τα παιδιά από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, οι αλλοδαποί μαθητές που έχουν πρόβλημα με τη γλώσσα; “Γιατί το ΦΕΚ ίδρυσης των προτύπων ΕΠΑΛ είναι ξεκάθαρο. Οι μαθητές μπαίνουν με το βαθμό απολυτηρίου του γυμνασίου. Άρα κατευθείαν έχουμε κατηγοριοποίηση των μαθητών. Επίσης όσον αφορά τις ειδικότητες, το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας έχει ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε άλλο σχολείο του νόμου. Άρα τα παιδιά αν δεν μπορούν να πάνε σε αυτό το σχολείο που θα πάνε; Θεωρούμε λοιπόν ότι η ίδρυση αυτών των σχολείων ειδικά στην περιοχή μας, είναι επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στα εργασιακά των συναδέλφων και βέβαια οι γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Ο διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Φωτεινόπουλος χαρακτήρισε τις απορίες όλων, εύλογες τόνισε όμως πως δεν μπορεί να απαντήσει στις περισσότερες από αυτές. “Πραγματικά υπήρχε έλλειψη ενημέρωσης, ήταν κάτι πολύ γρήγορο, εγώ δεν ξέρω καν από πού προήλθε, ούτε πως έγινε, αφού και εμένα ο διευθυντής του σχολείου με ενημέρωσε. Εγώ έχω να πω από την εμπειρία των δύο ετών στη διεύθυνση, ότι το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας είναι σχολείο κόσμημα. Όσον αφορά την προσωπική μου άποψη που καλό είναι να τη λέμε, αν ήμουν καθηγητής σε αυτό το σχολείο, θα ζήταγα με όλες τις δυνάμεις μου να γίνει πρότυπο. Διότι όταν κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, συνεισφέρουμε στην πρόοδο. Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων δεν αλλάζει τίποτα στο σχολείο. Δεν έχει καμία σχέση με τα πρότυπα και πειραματικά που ήταν στα Γενικά Λύκεια. Ομοίως η σύνθεση των υπαρχόντων μαθητών και αυτή δεν αλλάζει. Όπως δεν αλλάζει και η διοίκηση των σχολείων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος