Η πρόεδρος της Κοινότητας που έβαλε τα «γυαλιά» στους θεσμικούς φορείς του νομού!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”138709″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η Αθανασία Κούρβα κατάφερε να συνάψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Τ.Κ Στρεφίου του δήμου Ολυμπίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
-Η πρόεδρος της Τ.Κ Στρεφίου μιλάει στην Πρωινή για την συνεργασία με το Γεωπονικό Παν/μιο που ανοίγει νέους ορίζοντες στην στήριξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής
[/vc_column_text][vc_column_text]Μια πρωτοβουλία – έκπληξη, που έφερε καρπούς, ανέλαβε και έφερε εις πέρας η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στρεφίου κ. Αθανασία Κούρβα που υπέγραψε στις 31 Μαϊου 2021, Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Τ.Κ Στρεφίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Σκοπός της σύναψης του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη από τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιο, και την πρόεδρο της Κοινότητας Στρεφίου κ. Αθανασία Κούρβα, είναι μέσω κοινών δράσεων, να συμβάλλουν, στους νέους ρόλους της γεωργίας, όπως η παραγωγή, η μεταποίηση, η εμπορία και οι υπηρεσίες, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη και μαζί με τα νέα μέσα όπως η βιοτεχνολογία, οι αυτοματισμοί, τα βιολογικά συστήματα, οι τεχνολογίες διαδικτύου κλπ, να διασφαλίσουν με αύξηση της παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με την ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων, πάντα με μια παραγωγική διαδικασία που σέβεται το περιβάλλον. Το παρόν Πρωτόκολλο έχει διάρκεια πέντε ετών με δυνατότητα παράτασης.
Και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός, ότι μια πρόεδρος τοπικής κοινότητας με αυτήν την πρωτοβουλία έβαλε τα «γυαλιά» σε άλλους θεσμικούς φορείς του νομού σε υψηλότερες αυτοδιοικητικές θέσεις που έχουν σχέση με την αγροτική οικονομία και που απλώς… φωτογραφίζονται παράγοντας δελτία τύπου κενού περιεχομένου χωρίς να παράγουν κανένα αποτέλεσμα! Παράλληλα αποδεικνύεται περίτρανα ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινότητες όπου ειδικά με τον νέο αυτοδιοικητικό νόμο γίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισης τους, καθώς έχουμε συνηθίσει από το παρελθόν, οι πρόεδροι των χωριών να ασχολούνται μόνο με μικρής εμβέλειας θέματα του χωριού τους που περιορίζονται σε έναν αγροτικό δρόμο ή σε πολύ απλά προβλήματα της καθημερινότητας των συγχωριανών τους. Επί της ουσίας, η θετική αυτή πρωτοβουλία της κ. Κούρβα αποτελεί ανατροπή μιας καθεστωτικής άποψης για τον ρόλο των τοπικών συμβουλίων και είναι βεβαίως άξια συγχαρητηρίων και παράδειγμα προς μίμηση.
Μάλιστα για την συνεργασία αυτή εξεδόθη και κοινό δελτίο τύπου από την Τ.Κ Στρεφίου και το Γεωπονικό Παν/μιο με δηλώσεις των δύο πλευρών:
«Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, τόνισε ότι«Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υπερεκατονταετή ιστορία του και την πανελλήνια εμβέλεια των δράσεων του, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής αγροτικής κοινωνίας με όλα τα πρόσφορα μέσα, αξιοποιώντας ιδιαίτερα την τεχνογνωσία παροχής γεωργικών συμβουλών».
Η Πρόεδρος της Κοινότητας Στρεφίου, κ. Αθανασία Κούρβα, ανέφερε ότι «Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων της περιοχής μας ασχολείται με τον αγροτικό τομέα. Αυτό καθιστά την αγροτική δραστηριότητα, κρίσιμης σημασίας για το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Η σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για την τοπική οικονομία, μας οδηγεί, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, όπως αυτή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με στόχο να ενισχυθούν τα τοπικά πλεονεκτήματα και να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες για την τοπική κοινωνία».
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανοίγει καινούριους ορίζοντες και θέτει γερά θεμέλια για δράσεις όπως είναι:
- Η εγκαθίδρυση συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία και την γνωσιακή ανάπτυξη και των δύο κοινοτήτων.
- Η συμμετοχή και των δύο φορέων σε δράσεις πληροφόρησης -ενημέρωσης, εκπαίδευσης κατάρτισης και έρευνας, στο βαθμό που είναι εφικτό με βάση τους κείμενους κανόνες.
- Η συνεργασία- δικτύωση μεταξύ των επιμέρους μονάδων, γραφείων ή επιτροπών των δύο φορέων και η από κοινού αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών και τεχνογνωσίας.
- Η διαμόρφωση πλαισίου που θα ενισχύει την έρευνα σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος.
- Η υποβολή κοινών Ερευνητικών Προτάσεων.
- Η οργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριοτήτων εκπαίδευσης -κατάρτισης και πληροφόρησης- ενημέρωσης (π.χ. Workshops, Ημερίδων, Σεμιναρίων, Συνεδρίων, κλπ), με την ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων.
- Η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, από κοινού.»
Αθ. Κούρβα: “ H T.A πρέπει να σχεδιάζει με έναν ορίζοντα 20-30 χρόνων»
Η πρόεδρος της Τ.Κ Στρεφίου κ. Κούρβα μιλώντας στην Πρωινή για την σπουδαία αυτή πρωτοβουλία, τόνισε καταρχήν ότι οι πρόεδροι των Τ.Κ και τα τοπικά συμβούλια δεν είναι τα άβουλα όργανα που παρουσιάζονται, αλλά αν θέλουν μπορούν να δουλέψουν και να κάνουν σημαντικά πράγματα αρκεί να έχουν στόχο και να ασχοληθούν πραγματικά για να αλλάξουν καθεστωτικές και αρκετές φορές παρασιτικές νοοτροπίες που αφήνουν την επαρχία πίσω στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη. Σε ότι αφορά την συνεργασία της τοπικής κοινότητας Στρεφίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η κ. Κούρβα ανέφερε ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν και θα αφορούν τους αγρότες και την παραγωγική διαδικασία σε μια περιοχή που αγροτικό χαρακτήρα, δεν θα αφορούν μόνο την Τ.Κ Στρεφίου αλλά και τα γύρω χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. « Θεωρώ πως είναι καιρός αν θέλουμε να προχωρήσουμε σαν κοινωνία, η Τ.Α να είναι οραματική, να μην περιορίζεται στο σήμερα αλλά να μπορεί να βλέπει μπροστά και να σχεδιάζει με έναν ορίζοντα 20-30 χρόνων και όχι μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της θητείας για την οποία έχει εκλεγεί. Γιατί αν οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές, δεν υπάρχει σύνδεση με την παραγωγική διαδικασία, ακόμα κι αν μια αυτοδιοικητική αρχή καταφέρει να κάνει δρόμους, έργα ανάπλασης κλπ, θα υπάρχει απλά ένα όμορφο χωριό χωρίς κατοίκους, γιατί αυτοί θα έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν! Είναι καιρός λοιπόν, να καθίσουμε πάλι στα θρανία, οι αγρότες μας να μάθουν, να ενημερωθούν και να εξελιχθούν, αυτόν τον σκοπό θα έχουν και τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν με το Γεωπονικό Παν/μιο αν και γνωρίζω ότι δεν θα είναι εύκολο να πειστούν ότι ένα βασικό όπλο για να προχωρήσουν είναι η επιμόρφωση. Γι αυτό θα πάμε με αργά και σταθερά βήματα και κάπως έτσι θα ξεκινήσει να υλοποιείται στην πράξη το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο».
Τέλος να σημειώσουμε ότι η κ. Κούρβα προανήγγειλε μέσω της Πρωινής, ότι στα σκαριά υπάρχει μια ακόμα μεγάλη συνεργασία που θα παράγει σημαντικά αποτελέσματα, για την οποία θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις στα τέλη του μήνα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]