Η παράκαμψη των δυσκολιών: Πώς το έργο έφτασε στην υπογραφή περνώντας… ξυστά από τη ματαίωση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66956″ img_size=”full”][vc_column_text]Η χθεσινή υπογραφή της κατασκευής της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη τερματίζει μια πολυδαίδαλη διαδικασία, που παρ’ ολίγον να οδηγήσει το έργο σε «ναυάγιο». Πρόκειται για ένα έργο που εξελίχθηκε σε γόρδιο δεσμό, αφού ο συνδυασμός απαλλοτριώσεων, δικαστηρίων και κορονοϊού, διαμόρφωσε μια εικόνα έργου πλήρως μπλοκαρισμένου με όχι τόσο υπαρκτό αλλά σε κάθε περίπτωση ορατό τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2018, με τη συμμετοχή οκτώ εταιρειών και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ με προσφορά έκπτωσης 43,09%.Το πρόβλημα όμως ήταν αλλού.
Όπως έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, για τρεις περιπτώσεις ακινήτων προς απαλλοτρίωση, προέκυψε διαφωνία ως προς το ύψος της τιμής μονάδας, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και η ΠΕ Ηλείας να οδηγηθούν σε δικαστική διένεξη. Η εκδίκαση στο Εφετείο για την οριστική τιμή μονάδος ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο, όμως η πανδημία οδήγησε στην αναβολή της για τον Οκτώβριο. Στις 30 Σεπτεμβρίου, όμως, ολοκληρωνόταν το 18μηνο εντός του οποίου θα έπρεπε η ΠΕ Ηλείας να παρακαταθέσει τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις του έργου. Οι επιλογές ήταν δύο: είτε η ΠΕ Ηλείας θα κατέβαλλε υπέρογκο ποσό, άνω των 700.000 ευρώ, που –βάσει της δικαστικής διένεξης- έκρινε ότι συνιστούσε ζημιά εις βάρος του Δημοσίου είτε να μην καταβάλει τα χρήματα, με συνέπεια να αρθεί αυτοδικαίως η συντελεσθείσα απαλλοτρίωση και να τιναχθεί το έργο στον αέρα.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, αναζήτησε επίμονα και μεθοδικά τρόπο να λύσει ένα πρόβλημα που έμοιαζε –αν όχι άλυτο- σίγουρα δυσεπίλυτο. Εντέλει, το νομικό «παράθυρο» βρέθηκε και ήταν η δυνατότητα ανάκλησης μη συντελεσμένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μέχρι 20% επί του συνόλου,καθώς ο νόμος προβλέπει την επαναπροκήρυξη απαλλοτρίωσης όταν η ανάκληση ή άρση αφορά τμήμα έκτασης το οποίο δεν υπερβαίνει το 20% του συνολικού εμβαδού της (12% στη συγκεκριμένη περίπτωση), και αποδεσμεύει την έναρξη των εργασιών από νομικά εμπόδια που την καθυστερούσαν.Η πρόταση Γιαννόπουλου, ο οποίος ήταν ειδικός αγορητής,ως τώρα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, σχετικές προσφυγές απορρίφθηκαν και κάπως έτσι το έργο αποδεσμεύτηκε από νομικές διαδικασίες και άνοιξε ο δρόμος για τη συμβασιοποίησή του και την υλοποίησή του.
Η ταυτότητα του έργου
Η κατασκευή της παράκαμψης εντάσσεται στην στρατηγική της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πύργου – Κατάκολου – Αρχαίας Ολυμπίας, έχει προϋπολογισμό 11.904.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.
Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, μήκους 3,305 μέτρων, έχει στόχο την απευθείας σύνδεση του λιμανιού του Κατάκολου με την Εθνική Οδό και τον βορειοδυτικό άξονα και συνδέει τη διασταύρωση Βουνάργου με τον επαρχιακό δρόμο Πύργου-Κατακόλου στην έξοδο του οικισμού του Αγίου Ιωάννη.
Η συγκεκριμένη οδός χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το πρώτο τμήμα αφορά την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη μήκους 1,17 χλμ και το δεύτερο τμήμα «Αγ. Ιωάννης- Ε.Ο Πατρών – Πύργου» μήκους 2,13 χλμ.Σύμφωνα με τη μελέτη θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας κάθε μία από τις οποίες θα έχει πλάτος 3.75μέτρα.Η χάραξη της οδού έχει ως αφετηρία την Επαρχιακή Οδό Πύργου-Κατακόλου, 780 μέτρα μετά τη διασταύρωση Αγίου Ιωάννη και 720 μ. πριν από τη διασταύρωση με τα Γρανιτσέικα. Στη συμβολή με την οδό Γρανιτσεΐκων- Βυτινεΐκων προβλέπεται κατασκευή γέφυρας μήκους 24 μέτρων και ανοίγματος 16 μέτρων. Προβλέπεται επίσης ισόπεδη διάβαση στις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ και στον Ιάρδανο ποταμό γέφυρα μήκους 40,50 μέτρων και ανοίγματος 16 μέτρων.
Επίσης προτείνεται ο σχεδιασμός μόνιμων βοηθητικών δρόμων, παράλληλων στην κύρια οδό, ώστε αφενός να εξυπηρετούνται τα οχήματα από και προς τα γειτονικά αγροτεμάχια και αφετέρου να αποφευχθούν οι συνεχείς συμβολές αγροτικών οδών με την προς μελέτη οδό.Στο τέλος της χάραξης προτείνεται διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου για τη σύνδεση με την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, καθώς και των παραδρόμων αυτής, όπως επίσης και με την διασταύρωση με το Βούναργο. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να διευκολύνει την ασφαλή και άνετη διέλευση των τουριστών από το Κατάκολο προς την Αρχαία Ολυμπία και να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]