FOLLOW US: facebook twitter

Αφοπλιστική απάντηση του ΥΠΑΑΤ, Σπ. Λίβανου για τα πορτοκάλια της Ηλείας: «Κάντε χυμούς και θα δούμε για την τιμή…»

Ημερομηνία: 03-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Ηλείας ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λίβανος, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο, οι παραγωγοί πρέπει να συγκομίζουν και να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή. «Μόλις διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, το Υπουργείο θα παρέμβει για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς.Πρέπεινα διευκρινιστεί ότι, σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής, δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού. Το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων και της τιμής αυτών παρακολουθείται στενά από τους φορείς του Υπουργείου», αναφέρει χαρακτηριστικά και προτείνει στους παραγωγούς να… καταφύγουν στην επιλογή της χυμοποίησης, για την οποία προβλέπεται πλέον και συνδεδεμένη ενίσχυση.

Λιβανός-Σκυλακάκης: Υπέγραψαν ΚΥΑ για τα ιπποειδή - Agropost

«Στην περίπτωση που για διάφορους λόγους (κλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές πρακτικές κ.λπ.) δεν επιτυγχάνονται τα αναμενόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την εμπορία του νωπού προϊόντος, δύναται η δυνατότητα στους παραγωγούς να διοχετεύσουν τα πορτοκάλια σε βιομηχανίες παραγωγής χυμού. Το έτος 2019, περίπου 150.000tn πορτοκαλιού οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση. Σημειώνεται ότι από το έτος 2015 ο τομέας των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, έχει ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν 620€/εκτάριο το 2018 και 550€/εκτάριο το 2019» σημειώνει και επιβεβαιώνει τη χαμηλή απορρόφηση μανταρινιών και πορτοκαλιών της Ηλείας το 2020 λόγω μειωμένης ζήτησης τόσο στις εξαγωγές όσο και στην εγχώρια αγορά, με συνέπεια την παραμονή τους στα δένδρα και την υποβάθμιση της ποιότητάς τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος