FOLLOW US: facebook twitter

Η παραδοσιακή φορεσιά στο θέατρο σκιών

Ημερομηνία: 22-06-2023 | Συντάκτης:

– Πρωτότυπη έκθεση τέχνης του Ηλείου καλλιτέχνη Θανάση Τζοΐτη στην Παιανία


Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η έκθεση του Ηλείου καλλιτέχνη Θανάση Τζοΐτη, με πρωτότυπες φιγούρες του θεάτρου σκιών  βασισμένες στην Ιματιοθήκη του Λυκείου των Ελληνίδων Παιανίας και σε εκθέματα έγκριτων μουσειακών συλλογών.

Η έκθεση πραγματοποιείται από το Λύκειο των Ελληνίδων Παιανίας,  με την υποστήριξη του Δήμου Παιανίας Αττικής. Εμπνευσμένος από γκραβούρες,  μουσειακά εκθέματα και άλλες ιστορικές – λαογραφικές πληροφορίες, ο Θανάσης Τζοΐτης δημιούργησε πρωτότυπες χειροποίητες φιγούρες λαϊκής αισθητικής που εικονίζουν πρόσωπα με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, σε υψηλή πιστότητα απόδοσης. Οι φιγούρες που εκτίθενται αναδεικνύονται σε φωτιζόμενες οθόνες και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 29 Απριλίου έχει διάρκεια έως τέλος Ιουνίου 2023. Μέχρι στιγμής εκατοντάδες κόσμου, κυρίως μαθητές σχολείων, έχουν επισκεφθεί την έκθεση αυτής της ιδιαίτερης συλλογής που αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο συνταιριάζει αρμονικά λαϊκή τέχνη, πρωτοτυπία και μοντερνισμό,  δίνοντας ένα μοναδικό και ξεχωριστό -για τα εικαστικά δρώμενα- αποτέλεσμα.

Ο κ. Τζοΐτης που κατάγεται από το Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας, μιλώντας για την έκθεση, τόνισε: «Η προσπάθειά μου να αναδείξω ένα σημαντικό μέρος της Ελληνικής ενδυματολογικής παράδοσης μέσω της τέχνης του θεάτρου σκιών, βρίσκει απήχηση στο κοινό και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αντίστοιχο υλικό είχα ετοιμάσει και για μια έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που θα γινόταν στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όμως οι πυρκαγιές του 2021 στάθηκαν η αιτία για τη ματαίωσή της. Θα ήταν ευχής έργο η έκθεση αυτή να πραγματοποιηθεί στο μέλλον για να γνωρίσουν και οι Ηλείοι συμπατριώτες μου τη δουλειά μου».

Για τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας της έκθεσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων Παιανίας, Βασ. Σοφίας 14, Παιανία, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

-Σάββατο  24/6 :   11:00 – 14:00  και 19:00 – 21:00

-Κυριακή   25/6   (μόνο πρωί) :  11:00 – 14:00  

Όπως επίσης και κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα: 6945168089, 6950909523, 6945991117.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia