Ηλεκτρονικό εμπόριο και ταχυμεταφορές: Η ανατομία μιας κατάρρευσης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125683″ img_size=”full”][vc_column_text]Το απόλυτο χάος φαίνεται πως επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα των online αγορών, με τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών να αποτελούν πλέον κανόνα.
Ήδη κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν δηλώσει την αδυναμία τους να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις μεγάλες απαιτήσεις, επικαλούμενες το συνδυασμό του δεύτερου lockdown με την Black Friday αλλά και την επερχόμενη εορταστική περίοδο.
Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η κριτική που τους ασκείται για έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας (με πρόσληψη προσωπικού ή επέκταση αποθηκευτικών χώρων), παρά το γεγονός πως όφειλαν να είναι «ψυλλιασμένες» από την περίοδο της πρώτης καραντίνας, η οποία δεν φαντάζει άλλωστε και τόσο μακρινή.
Από την εξίσωση δεν μπορεί να βγάλει κανείς τους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους μη έχοντας άλλη επιλογή (καθώς τα φυσικά καταστήματα είναι εδώ κι ένα μήνα κλειστά), βλέπουν να έχουν ξοδέψει χρήματα χωρίς -μέχρι στιγμής- αντίκρισμα.
Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος ότι με δεδομένη την εν λόγω κατάσταση, πολλοί θα είναι αυτοί που θα συρρεύσουν μαζικά στα καταστήματα, όταν αυτά ανοίξουν, προκειμένου να αγοράσουν ό,τι δεν κατάφεραν να παραλάβουν την προηγούμενη περίοδο. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως «κακές γλώσσες» αποδίδουν ακόμη και την επιβολή του clickaway από τον Άδωνι Γεωργιάδη σε πιέσεις μεγάλων αλυσίδων, που διέβλεπαν την αδυναμία αναφορικά με την παράδοση των παραγγελιών που λάμβαναν κατά τη διάρκεια του lockdown. Με το clickaway ο πελάτης κάνει ηλεκτρονικά την παραγγελία, προπληρώνοντας, και στη συνέχεια με το αποδεικτικό παραλαμβάνει το προϊόν από το κατάστημα.
Ας μείνουμε όμως επι του παρόντος στην κατάρρευση που βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις βασικές συνέπειές του σε επιχειρήσεις, καταναλωτές αλλά και εργαζόμενους των εταιρειών κούριερ.
«Δεν προέβλεψαν σωστά οι εταιρείες κούριερ – Απέφυγαν να πάρουν οι ίδιες το επιχειρηματικό ρίσκο»
Εδώ έχουμε να κάνουμε με θέμα της λεγόμενης “επεκτασιμότητας λειτουργίας”. Οι εταιρείες κούριερ της Ελλάδας δεν έχουν προβλέψει τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει απότομα αυξημένη ζήτηση. Κάτι ανάλογο συνέβη την άνοιξη με το πρώτο lockdown. Θα έπρεπε να έχουν κάνει τότε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να πάμε σε αυτόματη επέκταση λειτουργίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε
Με δεδομένο το δεύτερο lockdown σε συνδυασμό με τη Black Friday και τα Χριστούγεννα, προφανώς το όλο σύστημα κατέρρευσε, καθώς οι εταιρείες κούριερ δεν μπορούσαν να δεχτούν τις υπερβολικές παραγγελίες που κάναμε όλοι μας. Κάτι τέτοιο όμως επηρέαζε άμεσα τα e shops, τα οποία στην πλειοψηφία τους λειτουργούσαν και είχαν αποθέματα, αλλά δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα εμπορεύματά τους. Την ίδια στιγμή, ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας κούριερ, δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο της καθυστέρησης. Έτσι είχαμε και πελάτες που ωρύονταν. Και σε ποιους ωρύονταν; Προς τα καταστήματα e-shop, τα οποία με τη σειρά τους ξαναπήγαιναν προς τις εταιρείες και μπαίναμε έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.
Έλα όμως που αυτό το διάστημα όλα χτυπήσαν “κόκκινο”, καθώς όλοι ήμασταν μέσα και η ζήτηση πήγε στο ζενίθ. Άρα τι θα έπρεπε να έχουν κάνει οι εταιρείες κούριερ; Κατά πρώτο λόγο, όφειλαν να έχουν προβλέψει ότι θα υπάρξει τέτοια υπερβολική ζήτηση ενόψει Black Friday αλλά και Χριστουγέννων και να έχουν προσλάβει έκτακτο ή και μόνιμο προσωπικό
Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]