FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Τζαβάρας: «Να συγκροτηθεί Ταμείο Αγροτικών Αποζημιώσεων από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής»

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Τη συγκρότηση Ταμείου Αγροτικών Αποζημιώσεων για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρα, προκειμένου να προστατευτούν οι παραγωγοί και να στηριχθεί το εισόδημά τους.

Επικαλούμενος το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή κ.Πισσαρίδη, ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει πως ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας θα επηρεαστεί έντονα τα επόμενα χρόνια από την κλιματική αλλαγή, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επιβαρύνουν τον ασφαλιστικό κλάδο και τις σχετικές δαπάνες για ενδεχόμενες αποζημιώσεις,

Ο Ηλείος βουλευτής αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα που εξέδωσε το 2017 η «Διανέοσις» το 2017 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη, η γεωργία της Μεσογείου, και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, θα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, καθώς θα μειωθούν τα εύφορα εδάφη, θα μεταβληθεί η διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου και θα αυξηθεί ο κίνδυνος  ζημιών στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Όπως σημειώνει, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας, αφού τον περασμένο Μάιο, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, οι καλλιέργειες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα τόσο από το χαλάζι όσο και από τον καύσωνα, αλλά λόγω του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Παράλληλα, καταγράφεται παρατεταμένη ανομβρία, περίπου οκτώ μηνών, με ελάχιστες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο.

Επικαλούμενος την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, ο Κώστας Τζαβάρας υπογραμμίζει τον κίνδυνο να ενταθεί το φαινόμενο της ερημοποίησης και να αχρηστεύσει ή να καταστήσει λιγότερο παραγωγικές ορισμένες γεωργικές εκτάσεις, για αυτό και ζητά από το υπουργείο πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών, με προτεραιότητα τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα αποζημιώνεις τους παραγωγούς για καταστροφές που αποδεδειγμένα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή της Ηλείας είναι ήδη ορατές και μειώνουν το εισόδημα των παραγωγών του νομού. Η έκθεση της επιτροπής υπό την προεδρία του καθηγητή κ.Πισσαρίδη επισημαίνει με σαφήνεια την ανάγκη εισοδηματικής στήριξης των αγροτών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2021-2027 και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα ταμείο που θα καλύπτει τις απώλειες από τέτοιου είδους καταστροφές», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος