FOLLOW US: facebook twitter

Η πανδημία άφησε στις… αποθήκες το ελληνικό κρασί

Ημερομηνία: 24-06-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114404″ img_size=”full”][vc_column_text]Πάνω από 40.000 τόνοι έχουν μείνει αδιάθετοι εξαιτίας του λουκέτου σε εστίαση και ξενοδοχεία, με τη νέα παραγωγή να παραμένει ερωτηματικό. Κραυγή αγωνίας από οινοποιούς και αμπελουργούς, οι οποίοι δε θεωρούν αρκετά τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα που ετοιμάζει το υπουργείο.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οινοποιοί και αμπελουργοί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο του κρασιού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το λουκέτο σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας και το κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων και χώρων συνάθροισης.

Οι περιορισμοί έφεραν και δραματική πτώση της κατανάλωσης κρασιού μέχρι και 70%, που δε λέει να ανακάμψει παρά την άρση των απαγορεύσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μείνουν αδιάθετα πάνω από 40.000 τόνους κρασιού τα  οποία παραμένουν αποθηκευμένα στις δεξαμενές.

Σε περίπου δύο μήνες αρχίζει σταδιακά ανά περιοχή ο τρύγος και κανένας δε γνωρίζει τι θα γίνει με τη νέα παραγωγή αφού δεν υπάρχουν καν ελεύθεροι χώροι για την αποθήκευσή της. Το ενδεχόμενο ακόμα και να μην μπουν στα αμπέλια τους οι παραγωγοί για να τρυγήσουν παραμένει, αν και ακραίο, υπαρκτό. Οινοποιοί και αμπελουργοί φοβούνται πως στο τέλος θα υπάρξει κατάρρευση των τιμών που θα προκαλέσει ακόμα και οικονομική ασφυξία σε οινοποιητικές μονάδες ενώ θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και τους παραγωγούς.

Δύο προγράμματα 

Μικρές ελπίδες, πως στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου κάτι μπορεί να σωθεί, έρχεται να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με κάποιες χρηματοδοτήσεις σε δύο προγράμματα, την απόσταξη κρίσης για την οποία εγκρίθηκαν 17 εκατ. ευρώ και τον «πράσινο τρύγο» με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι οινοποιοί πάντως επισημαίνουν πως είτε τα ποσά είναι εξαιρετικά μικρά και θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, είτε πως οι συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να στηρίξουν μόνο τα «φτηνά κρασιά»  κι όχι τα κρασιά ονομασίας προέλευσης που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής. Στη χώρα μας το λευκό κρασί έχει μερίδιο παραγωγής στο 65%-70% του συνόλου ενώ τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ καλύπτουν ποσοστό 27%-29% της παραγωγής.

Σε συνάντηση που είχαν οι παραγωγοι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Μάκη Βορίδη τόνισαν πως «η απόσταξη κρίσης πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, με τη συμμετοχή των οινοποιητικών Συνεταιρισμών όλης της χώρας, προκειμένου τα αποθέματα κρασιού να γίνουν οινόπνευμα, ώστε να ανακουφιστούν οι οινοποιοί, μόλις λίγους μήνες πριν το νέο τρύγο. Έτσι, η οινοπαραγωγική περίοδος θα ξεκινήσει χωρίς το αγκάθι των αποθεμάτων, που θα λειτουργήσει αρνητικά, τόσο για τα συμφέροντα των οινοποιών, όσο και για την τιμή παραγωγού στα οινοστάφυλα».

Αντίστοιχα το πρόγραμμα «Πράσινος Τρύγος», το οποίο έχει προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς κυρίως παραγωγούς να μην συγκομίσουν (και κατά συνέπεια να μην αποστάξουν) και να αποζημιωθούν, αφού προηγηθούν οι σχετικοί έλεγχοι.

Πηγή: ethnos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot