FOLLOW US: facebook twitter

Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος: «Η οικολογική κρίση είναι πνευματική κρίση»

Ημερομηνία: 05-09-2023 | Συντάκτης:

Με πολλαπλά μηνύματα η Ημερίδα για το περιβάλλον παρουσία της ΑΘΠ Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Καθοριστική η συμβολή του στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στη χριστιανική κοινότητα, τόνισε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασ. Γιαννόπουλος

Με την παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο η ημερίδα με τίτλο «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον- Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, η οποία διοργανώθηκε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνεργασία με  το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολεως, τη Μητρόπολη Ηλείας και τους Δήμους Πύργου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε στην είσοδο αντιπροσωπεία παιδιών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης του πρόσφερε την ανθοδέσμη. Η ημερίδα ξεκίνησε με την παιδική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, υπό τη διεύθυνση της κ. Α. Παρασκευά.

Βαρθολομαίος: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρώτο ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού»

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρώτον μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και των Ομολογιών, ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού.

«Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως, επειδή η διάδρασις αυτή εμπνέεται από τας πολλάς πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη από του έτους 1989, εις τον τομέα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δράσεις, αι οποίαι συνδυάζονται με τον τονισμόν των κοινωνικών επιπτώσεων της οικολογικής κρίσεως και την θέσιν ότι ο αγών δια την προστασίαν του ανθρωπίνου προσώπου και του «οίκου» του, του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, είναι αδιαίρετος».

Επίσης, πρόσθεσε  ότι «η σύγχρονος οικολογική κρίσις είναι κρίσις του ιδίου του ανθρώπου, της ελευθερίας του, του πολιτισμού του, της θρησκείας και των ιδεολογιών του” και ότι “πρόκειται περί πνευματικής κρίσεως, η οποία απαιτεί αντιμετώπισιν εις το επίπεδον του πνεύματος, της νοοτροπίας, των αξιών”. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, πρέπει “να μεταβώμεν από το έχειν εις το είναι, από την κτητικήν εις την μετοχικήν σχέσιν με τον κόσμον».

Τόνισε επίσης ότι η «ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι νίκη εναντίον όλων των δυνάμεων” που “συμβάλλουν ιδεολογικώς” και εμπράκτως στην καταστροφή της φύσης και την διατάραξη των ανθρωπίνων σχέσεων, δυνάμεων, “όπως ο ατομοκεντρισμός, η πλεονεξία, ο καταναλωτισμός, η αδιαφορία δια τον πλησίον, η αλαζονία της γνώσεως».

– Στον σύντομο χαιρετισμό του ο  Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, υπογράμμισε τα σημαντικά μηνύματα ζωής μέσω της ημερίδας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα.

«Η ίδια η ζωή της Εκκλησίας είναι εφαρμοσμένη Οικολογία»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην πολύπλευρη τριακονταετή δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στη χριστιανική κοινότητα.

«Δεν αρκεστήκατε στις περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά ηγηθήκατε του αγώνα για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των Χριστιανών, με οικολογικά συμπόσια και σεμινάρια (…) συνδέσατε την προσπάθεια σωτηρίας του περιβάλλοντος με την προσπάθεια σωτηρίας της ανθρώπινης ψυχής, ευαισθητοποιώντας τους πιστούς στα οικολογικά ζητήματα.(…)  Χάρη όμως σε εσάς Παναγιότατε και στην άοκνη προσπάθειά σας, όλοι σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως η ίδια η ζωή της Εκκλησίας είναι εφαρμοσμένη Οικολογία. Η στράτευσή μας στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και η περιβαλλοντική ηθική είναι ουσιαστική προέκταση της εκκλησιολογικής αυτογνωσίας μας. Χρωστάμε λοιπόν σ’ εσάς το ότι έχετε καταφέρει, “περισσότερο από κάθε άλλο θρησκευτικό ηγέτη από οποιαδήποτε πίστη, να έχετε κρατήσει ανοιχτή αυτή την πνευματική διάσταση του περιβαλλοντισμού”, όπως εύστοχα έγραψε το αμερικανικό περιοδικό TIME το 2008, όταν σας συμπεριέλαβε στους 100 πιο επιδραστικούς ηγέτες παγκοσμίως»., επισήμανε.

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην Κλιματική Αλλαγή και στις επιπτώσεις της, τις οποίες ήδη βιώνει η Ηλεία με τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια του έτους, και στη σειρά παρεμβάσεων που έχει κάνει η ΠΕ Ηλεία.

Ο δήμαρχος  Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, απευθυνόμενος στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη δήλωσε: «Θεωρώ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι από τους πιο φερέγγυους και κατάλληλους θεσμούς να καθοδηγήσει την ανθρώπινη σκέψη στη λογική της συμβίωσης με το υπόλοιπο σύμπαν. Ο Παναγιώτατος, ένα φωτισμένο μυαλό, εκπέμπει φως για την οργάνωση της κοινωνίας μέσω των μηνυμάτων και των ενεργειών Του. Έχει διαρκώς μια έντονη ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας ανεξαρτήτου γεωγραφικής αναφοράς». Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης  ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, και ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι οποίοι εξήραν το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia