FOLLOW US: facebook twitter

Η Αιμοδοσία εκπέμπει S.O.S…. ξανά

Ημερομηνία: 05-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

Πολύ σοβαρές οι ελλείψεις αίματος- Μειώθηκε η προσφορά αίματος μέσα στο καλοκαίρι

  • «Νέοι αιμοδότες, μηδέν!» τόνισε η υπεύθυνη ιατρός του Σταθμού Αιμοδοσίας ΝΜ Πύργου κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη απευθύνοντας έκκληση προς όλους να προσφέρουν αίμα

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταθμός Αιμοδοσίας του ΓΝ Ηλείας εκπέμπει σήμα κινδύνου, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους να προσφέρουν αίμα για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν όχι μόνο για τους μεταγγιζόμενους ασθενείς αλλά και για τα δεκάδες έκτακτα περιστατικά. Ο Σεπτέμβρης, αποτελεί διαχρονικά, όπως και τις περιόδους μετά τις γιορτές, ο μήνας που το πρόβλημα διογκώνεται απότομα και έρχεται στην επιφάνεια με εμφαντικό τρόπο καθώς την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών ο κόσμος χαλαρώνει και τα ποσοστά των εθελοντικών αιμοδοσιών πέφτουν κατακόρυφα.

Έτσι και στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως εξηγεί στην «Πρωινή» η υπεύθυνη ιατρός του τμήματος κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη, οι αιμοδοτήσεις ήταν κατά 223 μονάδες αίματος λιγότερες από τις μεταγγίσεις! «Αυτό σημαίνει ότι 223 αίματα μεταγγίσθηκαν στους ασθενείς μας με καθυστέρηση (περιμένοντας αίμα από άλλες Αιμοδοσίες) γεγονός καθόλου ασφαλές, πρωτίστως για τους ασθενείς και τρομερά αγχωτικό για εμάς, σαν λειτουργούς υγείας αλλά και του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών που τελευταία στιγμή βρέθηκαν στη θέση να ψάχνουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς για να δώσουν αίμα».

Τις προηγούμενες ημέρες η Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας, μετά από αίτημα του Σταθμού Αιμοδοσίας με ανακοίνωση της απεύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες από 18- 65 ετών που μπορούν να αιμοδοτήσουν, να προσέρχονται στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσηλευτικών μονάδων του Ν. Ηλείας (Πύργου και Αμαλιάδας) από τις 9 το πρωί ως τις 1 το μεσημέρι καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τονίζοντας ότι η προσφορά όλων είναι πολύτιμη και απαραίτητη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια αίματος για την κάλυψη αναγκών των ασθενών ενώ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου πραγματοποιεί εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας (από την Τετάρτη 30 Αυγούστου έως και σημερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου) στο τμήμα Αιμοδοσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας ζητώντας από τους εθελοντές αιμοδότες αλλά και απ’ όλους τους εργαζομένους να αφιερώσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους και να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, το αίμα, ενισχύοντας την τράπεζα αίματος του Σταθμού Αιμοδοσίας.

Λύπη και προβληματισμός για τους μηδενικούς νέους αιμοδότες

«Απευθυνθήκαμε στη Διοίκηση γιατί η κατάσταση στην Αιμοδοσία μας συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη. Έχω μιλήσει σχετικά με την με τη μεγάλη έλλειψη σε μονάδες αίματος σε σχέση με τις ανάγκες μας για μετάγγιση, το τελευταίο διάστημα αλλά με λύπη βλέπω ότι δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα» επισήμανε η κ. Ζαχαριαδάκη και εξέφρασε την απορία και τον προβληματισμό της ότι «δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει για αυτό, αλλά η προσέλευση είναι πολύ μικρή κι αυτή μόνο από τους ήδη υπάρχοντες αιμοδότες μας… Νέοι αιμοδότες, μηδέν. Με δυσκολία έρχονται και οι   αιμοδότες αντικατάστασης δηλαδή όσοι δίνουν αίμα για συγγενικό ή γνωστό τους ασθενή. Τα περιστατικά από την άλλη ολοένα και πληθαίνουν και δυσκολεύουν. Μεγάλη αύξηση στις αιμορραγίες   πεπτικού, στις κακοήθειες όπου με τις χημειοθεραπείες “πέφτει ” αρκετά ο αιματοκρίτης, στις αναιμίες της μεγάλης ηλικίας, στα τροχαία, στα κατάγματα…και τόσα άλλα στα οποία η ανταπόκριση μας πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Κι επειδή το φαινόμενο της έλλειψης αίματος δεν είναι μόνο προνόμιο του Πύργου αλλά Πανελλαδικά, άρα η βοήθεια από τις άλλες Αιμοδοσίες είναι ελάχιστη έως μηδενική, ο μόνος τρόπος για να σώσουμε τον κόσμο μας είναι να βοηθήσουμε μόνοι μας τον εαυτό μας!» είπε και για ακόμα μια φορά απεύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες που μπορούν να δώσουν αίμα και δεν το κάνουν, να έρθουν στην Αιμοδοσία Πύργου και στην Αιμοδοσία της Αμαλιάδας, να προσφέρουν αυτό το πολύτιμο αγαθό και να νιώσουν κι αυτοί τη μεγάλη χαρά που νιώθει εκείνος που δίνει αίμα και σώζει ζωές! «Περιμένω πότε θα έρθει ο καιρός που θα μπαίνω στην Αιμοδοσία μας και δεν θα βλέπω άδεια την αίθουσα  αλλά γεμάτη από κόσμο τόσο, που να μην τους προλαβαίνω…» σημείωσε η κ. Ζαχαριαδάκη.

Η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως 600.000 μονάδες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών της. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν επαρκώς εάν η χώρα διέθετε 300.000 ενεργούς αιμοδότες, οι οποίοι θα δίνουν αίμα τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Αυτό που συμβαίνει τελικά είναι πως οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες φτάνουν περίπου τους 259.000 με τη συνεισφορά τους να καλύπτει το 65% των εθνικών αναγκών. Για το υπόλοιπο ποσοστό, ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Πύργου στα τηλέφωνα 2621361155, 2621361339.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος