FOLLOW US: facebook twitter

Η νεολαία μας και η προσιτή στέγη

Ημερομηνία: 05-04-2023 | Συντάκτης:

Του Νίκου Καλάκου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και οι νέες της χώρας, είναι η εύρεση προσιτής και ποιοτικής στέγης εξαιτίας των  χαμηλών μισθών και της δυσκολίας πρόσβασης σε στεγαστικά δάνεια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη που θεσμοθέτησε ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για να βοηθήσει νέους και νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών να λάβουν χαμηλότοκο δάνειο για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό, εφόσον εξαντληθεί το αρχικό ποσό.

Το ότι μέσα σε λίγες ημέρες από το άνοιγμα της εφαρμογής έχουν υποβληθεί ήδη 30.000 αιτήσεις, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον και την ορθότητα της επιλογής που έκανε η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χάρη στην κρατική επιδότηση, το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου θα είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωναν, ενώ το δάνειο για τρίτεκνους και πολύτεκνους (αλλά και όσους γίνουν τρίτεκνοι και μετά πολύτεκνοι κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου τους) θα είναι εντελώς άτοκο. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους θα είναι μόλις στο ένα τέταρτο του εμπορικού επιτοκίου.

Παράλληλα, προχωρά και το επόμενο βήμα, που είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο για τρία χρόνια, η κοινωνική αντιπαροχή αλλά και τα προγράμματα ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών.

Η Ελλάδα ήταν για πάρα πολλά χρόνια μια χώρα αφιλόξενη για τους νέους και τις νέες της και υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές για το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη που αφουγκράζεται τον παλμό των νέων μας και επιχειρεί να δώσει ευκαιρίες και λύσεις. Είναι αναγκαίο να ξανανιώσει η νεολαία μας ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους και στηρίζει έμπρακτα τα όνειρά τους.

Η Ηλεία είναι ένας νομός που βιώνει τη δημογραφική συρρίκνωση και τη μετανάστευση των νέων στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό. Οφείλουμε να το αντιστρέψουμε και να τους πείσουμε να μείνουν στον τόπο τους, δίνοντάς τους λύσεις στα προβλήματά τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος