FOLLOW US: facebook twitter

“Η Νέα Αριστερά θα βρει ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία”

Ημερομηνία: 26-01-2024 | Συντάκτης:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά στην Πρωινή ενόψει της αυριανής του επίσκεψης στον Πύργο και της ομιλίας του στο Λάτσειο

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τερζή


Λίγο πριν επισκεφτεί τον Πύργο- Σάββατο 27 Ιανουαρίου ώρα 18.30 στο Λάτσειο-   ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει στην «Πρωϊνή» για το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς και για ποιους λόγους και κυρίως με ποιον τρόπο ο νέος πολιτικός φορέας φιλοδοξεί να γίνει «η φωνή των πολλών».



– Το βασικό σύνθημα της Νέας Αριστεράς είναι «να γίνουμε η φωνή των πολλών». Φαντάζομαι πως θα το αναλύσετε αυτό κατά την αυριανή επίσκεψή σας στον Πύργο. Πώς ακριβώς και με ποιους όρους η Νέα Αριστερά μπορεί να γίνει η φωνή των πολλών;

«Ξεκινάμε από τη διαπίστωση ότι οι πολλοί είναι αθέατοι από το πολιτικό σύστημα, τα παραδοσιακά κόμματα αναφέρονται σ’ αυτούς διακηρυκτικά, χωρίς καμιά διάθεση να μοιραστούν μαζί τους πολιτικά σχέδια και προτεραιότητες, χωρίς καμιά διάθεση να «μεροληπτήσουν» υπέρ τους. Λόγια μόνο. Είναι ακροατήρια οι πολλοί, χωρίς καμιά δυνατότητα συμμετοχής και επιρροής. Αντίθετα οι λίγοι είναι αυτοί που επιβάλλουν την ατζέντας, τα συμφέροντα τους. Και όποιος δεν ακολουθεί εξορίζεται από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Η σιωπή και η δυσφήμιση είναι ο κανόνας για τους ανυπάκουους. Η Νέα Αριστερά μπορεί να γίνει η φωνή τους στο κοινοβούλιο και κατά συνέπεια στο πολιτικό σύστημα, στο βαθμό που κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, δηλαδή πιστεύει αυτά που λέει και λέει αυτά που πιστεύει. Ακόμα και τα δυσάρεστα και τα αντιδημοφιλή. Προϋπόθεση η κίνηση της κοινωνίας, η διεκδίκηση, η αντίσταση, η ανυπακοή στην αδικία. Και εσύ να είσαι εκεί, να ακούς, να προτείνεις, να είσαι μέρος τους».



Με νωπή ακόμα την αποχώρησή σας από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί θεωρούν ότι είστε η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και ότι οι πολιτικές σας μοιάζουν και κρίθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Τί τους απαντάτε;

«Πρόθεση μας δεν είναι να παρουσιάσουμε μια καλύτερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποδοκιμάστηκε σε πολλές από τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες. Δεν θέλουμε επίσης να γίνουμε ένα καλύτερο αντίγραφο, ακόμα και της καλής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν και οι προσδοκίες των ανθρώπων, άλλαξαν και οι φοβίες τους, όπως επίσης άλλαξε και η κλίμακα των ζητημάτων που τους απασχολούν, ιδιαίτερα των νέων. Η πανδημία, οι πόλεμοι, η ενεργειακή κρίση ήταν ο καταλύτης στις αλλαγές. Άλλαξε επίσης και η μορφή της παραγωγής, οι τρόποι που οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή, που κατασκευάζουν το εμείς. Με αυτή την πρόσληψη, που είναι κοινή στον κόσμο της Νέας Αριστεράς, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε το νέο. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε έτοιμη τη συνταγή, ξέρουμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τους όρους και τους τρόπους, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ανυπερθέτως τους ανθρώπους «εκτός». Εκτός του πολιτικού συστήματος, εκτός της οργανωμένης πολιτικής δράσης, οι οποίοι όμως λειτουργούν, μερικά μεν, αλλά παραδειγματικά στο κοινωνικό σώμα. Με όλους αυτούς παλιούς και νέους θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό υποκείμενο αντάξιο της εποχής μας».



-Μιλάτε για κλιματική δικαιοσύνη, επανεκκίνηση της Δημοκρατίας και για κοινωνική δικαιοσύνη. Βρίσκεστε στην επαρχία. Πώς ακριβώς θα κάνετε κοινωνούς τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά των όσων λέτε, την ώρα μάλιστα που βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κρίση ακρίβειας και σκέφτονται πως θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους; Πώς θα πείσετε τον αγρότη που πληρώνει πανάκριβα τα λιπάσματα, πώς θα πείσετε τον παραγωγό που παίρνει ψίχουλα;

«Η κρίση ακρίβειας, η έλλειψη Δημοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του κράτους, οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, έχουν ονοματεπώνυμο. Την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.
Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να λάβει μέτρα για την κρίση ακρίβειας στην ενέργεια και τα καύσιμα. Αφήνει τους παρόχους ενέργειας και τις πετρελαϊκές εταιρείες να αισχροκερδούν, χωρίς να λαμβάνει μέτρα. “Απρόσμενα κέρδη”, είπε ο κος Βαρδινογιάννης θέλοντας να απαντήσει στον χαρακτηρισμό υπερκέρδη. Την ώρα που οι αγρότες, όχι μόνο δεν βγάζουν κέρδη, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. «Απρόσμενα κέρδη» για τους λίγους, «προγραμματισμένες – από την ασκούμενη πολιτική – ζημιές» για τους πολλούς.
Ισονομία στις πληρωμές. Κάποιοι πληρώνονται για έργα που δεν έχουν εκτελέσει μέσω των απευθείας αναθέσεων και οι πολλοί βλέπουν κουτσουρεμένες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Εν μέσω κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση έρχεται με τσιρότα να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις. Δεν θωρακίζει τη χώρα αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχει, αλλά μοιράζει επιδόματα στους κατεστραμμένους και δίνει, ξανά, μελέτες με απευθείας αναθέσεις, στους ημέτερους. Δεν έχει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτό που όλοι βιώνουμε και πρώτοι οι άνθρωποι της υπαίθρου που παράγουν την τροφή μας.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ένας δημόσιος φορέας με πλούσιο ερευνητικό έργο στην πρόληψη, αντί να αξιοποιηθεί δίνεται βορά στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, γιατί λέει την αλήθεια στην κοινωνία. Δίνουν μελέτες, επ΄αμοιβή, σε εταιρείες χωρίς γνώση για την ελληνική πραγματικότητα και δεν αξιοποιούν τους Έλληνες επιστήμονες. Το ΓΕΩΤΕΕ στην προκειμένη περίπτωση.
Τελειώνοντας ένα παράδειγμα για την περιοχή σας. Το 2018 – 2019, ο ΕΛΓΑ είχε εκπονήσει μελέτη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την προστασία από τις χαλαζοπτώσεις για 2 κύριες καλλιέργειες της Ηλείας. Τα όψιμα πορτοκάλια και την βιομηχανική τομάτα. Για να τις εντάξει στην ενεργητική προστασία με κάλυψη από αντιχαλαζικό διχτυ. Είμαστε στο 2024 και το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, 5 χρόνια μετά.
Με όπλο τις προτάσεις μας για όλα αυτά τα ζητήματα προσεγγίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου αυτής της χώρας».


-Ποιός είναι ο πήχης της Νέας Αριστεράς στις επικείμενες ευρωεκλογές;

«Προφανώς εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Οπότε πιστεύω ότι είναι λάθος ο στόχος να είναι ένας αριθμός. Μεγαλύτερης σημασίας είναι να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε έναν κόσμο που έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική γιατί δεν πιστεύει ότι υπάρχουν λύσεις. Τα ερωτήματα είναι πολλά – ακρίβεια, τεχνολογική μετάβαση, ενεργειακή και κλιματική κρίση – και οι απαντήσεις που θα δώσουμε αλλά και το κατά πόσο θα μπορέσουμε να τις επικοινωνήσουμε στον κόσμο, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Να αντιστρέψουμε την αποπολιτικοποίηση και συρρίκνωση του κοινωνικού κεφαλαίου, δημιουργώντας μια δυναμική που θα οδηγήσει και σε ένα καλό αποτέλεσμα και στις ευρωεκλογές».



Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για εσάς. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα μέχρι τις κάλπες;

«Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Να σας θυμίσω ότι το μόλις πριν από 1,5 μήνα συγκροτήθηκε η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και ανακοινώθηκε το όνομά της. Δεν είναι αυτονόητο ότι το σύνολο των ψηφοφόρων γνωρίζουν ποια είναι η Νέα Αριστερά και ποιο το πολιτικό μας μήνυμα. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα όλες οι δυνάμεις μας επικεντρώνονται στο να προσεγγίσουμε τον κόσμο και να συζητήσουμε, να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα κάνουμε πολλές ανοιχτές συνελεύσεις – σαν και αυτή που θα γίνει στον Πύργο το Σάββατο – θα έχουμε μια ανοιχτή συνδιάσκεψη τέλη Φλεβάρη, αλλά και πολλές άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι με τη συντονισμένη προσπάθεια και τις δράσεις της κοινοβουλευτικής μας ομάδας η πολιτική μας ταυτότητα θα γίνεται ολοένα πιο ορατή και ξεκάθαρη, βρίσκοντας ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία, που έχει μεγάλη ανάγκη από ρεαλιστικές προοδευτικές προτάσεις».

*Ο Δημήτρης Τερζής κατάγεται από το Κατάκολο και είναι δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος