FOLLOW US: facebook twitter

Η μυστική διαβούλευση της Μ. Γκάγκα με 12 βουλευτές για σχέδιο υποβάθμισης των περιφερειακών Νοσοκομείων

Ημερομηνία: 21-01-2022 | Συντάκτης:

Τι αναφέρει δημοσίευμα της εφημ. «Αυγή»


Για μυστική διαβούλευση με 12 γιατρούς – βουλευτές της ΝΔ υπό την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για το σχέδιο της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία κάνει λόγο δημοσίευμα της «Αυγής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μυστική διαβούλευση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Μίνα Γκάγκα, παρουσίασε μόνο σε αυτή την κλειστή ομάδα το σχέδιο της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Το σύστημα «hub and spoke»

Η Μίνα Γκάγκα στη μυστική διαβούλευση παρουσίασε στους 12 γιατρούς- βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων και βάζοντας στο κάδρο και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.

Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας και θα εξυπηρετούν επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στο σχέδιο αυτό είχε αναφερθεί την Τετάρτη και υπουργός Υγείας εξηγώντας πως θα προβλέπει ένα και μόνο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και θα αναβαθμιστεί ενώ τα άλλα υπάρχοντα περιφερειακά νοσοκομεία που θα βρίσκονται σε απόσταση 25-30 χιλιομέτρων από το κεντρικό νοσοκομείο, θα διατηρήσουν μόνο τις πολύ απαραίτητες υπηρεσίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος