FOLLOW US: facebook twitter

Η μάχη της πατάτας: Θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ηλεία

Ημερομηνία: 22-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”80481″ img_size=”full”][vc_column_text]Διφορούµενη είναι η εικόνα στην παραγωγή πατάτας στη χώρα, αλλά και στο κέρδος των ίδιων των παραγωγών, καθώς, σύμφωνα µε το ρεπορτάζ, κάθε περιοχή παρουσιάζει τα δικά της χαρακτηριστικά τόσο ως προς τον τρόπο καλλιέργειας όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσης και διάθεσης. Όλοι οι παραγωγοί, πάντως, µιλούν για το υψηλό κόστος παραγωγής της, τα µεγάλαπροβλήµατα εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής, αλλά και τις αθρόες εισαγωγές.

Θερµοκηπιακή πατάτα

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, στον Νομό Ηλείας κερδίζει πλέον έδαφος η καλλιέργεια της πατάτας σε θερμοκήπιο, καθώς αποφέρει σημαντικά κέρδη στους παραγωγούς, λόγω της πρωιμότητάς της. Αποτελώντας, άλλωστε, τη µμοναδική, µέχρι στιγμής, θερµοκηπιακή καλλιέργεια σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέρει στους παραγωγούς ένα εγγυημένο εισόδημα.

Ήδη, οι πρώιμες πατάτες θερμοκηπίου έχουν κερδίσει το στοίχημα, καθώς βγαίνουν στις αγορές πρώτες, πολύ νωρίτερα από τις πρώιμες πατάτες της Μεσσηνίας.  «Πρόκειται για έναν πολύ κερδοφόρο κωδικό», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Τακτικός, ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής, εμπορίας και τυποποίησης φρούτων και λαχανικών. Μάλιστα, συνιστά και σε άλλους παραγωγούς να επενδύσουν στη θερµοκηπιακή καλλιέργεια, γιατί η ζήτηση είναι µμεγάλη και µπορεί να απορροφηθεί όλη η παραγωγή.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού – Ανεβαίνουν τα στρέµµατα

Πέρυσι, η τιμή παραγωγού για την ανοιξιάτικη θερµοκηπιακή πατάτα είχε ξεπεράσει τα 60 λεπτά το κιλό, ενώ πολύ καλά κινήθηκε και η φετινή φθινοπωρινή πατάτα θερμοκηπίου. Οι καλές προοπτικές που υπάρχουν, πάντως, έχουν οδηγήσει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να επενδύσουν στα θερμοκήπια. Αρκεί να επισημάνουμε ότι ενώ το 2014 στον Νομό Ηλείας είχαν καλλιεργηθεί περίπου 486 στρέµµατα µε πατάτα θερμοκηπίου, το 2017 οι εκτάσεις ξεπέρασαν τα 600 στρέµµατα, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική που υπάρχει στην περιοχή.

Εξάλλου, µετά από την πατάτα, στα ίδια θερμοκήπια καλλιεργείται πεπόνι και φασόλι, δηλαδή µέσα σε έναν χρόνο µπορούν να γίνουν τρεις καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά τις στρεµµατικές αποδόσεις αυτές ξεπερνούν τους 5 τόνους ανά στρέµµα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia