FOLLOW US: facebook twitter

Η μάχη του κατώτατου μισθού

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Με την αποστολή προς ΓΣΕΕ και εργοδοτικούς φορείς της επίσημης πρόσκλησης από την αποκαλούμενη Επιτροπή Συντονισμού της Διαβούλευσης, που ορίζει ο μνημονιακός νόμος 4172/2013, άρχισε, από την Τετάρτη 4 Μαρτίου, να μετρά ο χρόνος για την αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού (κ.μ.) και ημερομισθίου για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.μ. είναι στα 650 ευρώ, με αύξηση 11% που δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, για τους νέους έως 25 ετών η αύξηση ήταν 27%.

Η σύνταξη της έκθεσης θα ολοκληρωθεί έως την 31η Μαρτίου και θα υποβληθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Στη συνέχεια οι φορείς θα κληθούν σε προφορική διαβούλευση προκειμένου μέχρι τις 30/4 να σταλούν όλα τα στοιχεία στο ΚΕΠΕ, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης, σε συνεργασία με μια 5μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η τελική εκτίμηση για το ύψος του κατώτατου μισθού θα προταθεί προς το υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εργασίας αφού λάβει υπόψη του το πόρισμα, χωρίς, ωστόσο, να είναι υποχρεωμένος στην τήρησή του.

Το πράσινο φως για τη συγκρότηση της επιτροπής, η οποία, απλώς, διεκπεραιώνει τη διαδικασία που υποκαθιστά τη συλλογική διαπραγμάτευση των «κοινωνικών εταίρων», άναψε αφού εξασφαλίστηκε συμφωνία για το πρόσωπο του νέου προέδρου του ΟΜΕΔ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος