FOLLOW US: facebook twitter

Λύση «μπάλωμα» για επιδοτήσεις και δασικούς χάρτες – Τι ανακοίνωσαν Χατζηδάκης και Βορίδης

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:

Στη λύση του «μπαλώματος» καταφεύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δασικούς χάρτες και τις επιδοτήσεις, λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, αποφασίστηκε η μερική αναστολή της αποδεικτικής ισχύος που έχουν οι δασικοί χάρτες όταν πρόκειται για αγρούς που βεβαιώνεται ότι βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα, σύμφωνα με τα διασταυρωτικά στοιχεία του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η σχετική ρύθμιση –επισημαίνεται στην ανακοίνωση- η οποία περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, διασφαλίζει τους καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.

Η ρύθµιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναρτήθηκε προς διαβούλευση, µεταξύ άλλων, στο κεφάλαιο Ε: «Ρυθµίσεις για ∆ασικούς Χάρτες» προβλέπει εξαίρεση από το πεδίο εφαρµογής των δασικών χαρτών περιοχών για τις οποίες πριν από το 1975 είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης, µε τις οποίες άλλαξε νοµίµως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός. Στην αιτιολογική έκθεση σχετικά με το άρθρο 48 του επίμαχου νομοσχεδίου, επισημαίνονται οι παραλείψεις και οι οδηγίες προς τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, χωρίς όμως να υπάρχει καμία αναφορά για την ενίσχυση των επιτροπών με προσωπικό για να προχωρήσει η διαδικασία και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού.

Ο κ. Χατζηδάκης επέρριψε την ευθύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι «Όλες οι παραπάνω εκτάσεις αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λάµβαναν επιδοτήσεις. Αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις γιατί παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τις παραπάνω πράξεις της διοίκησης και θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως αγροτικές εκτάσεις».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος